Bli fadder till ett kafé!

Holgers är ett riktigt mysigt gammaldags konditori på torget i Säffle. Och sedan ett par år tillbaka har jag adopterat det!

Nja, inte så att jag sitter och fika jämt (fast det skulle vara lyxigt!) men att jag hämtar all kaffesump därifrån. Och det blir förvånansvärt mycket! Minst ett par stora hinkar i veckan, 20-25 kilo tippar jag.

Jag erkänner att jag var lite nervös när jag frågade första gången — skulle de tycker jag var en galning som går och rotar i andras sopor? Men nej. De var glatt överraskad, tyckte det var riktigt kul att kaffesumpen skulle komma till rätta. Sedan dess har de tömt all kaffesump i en hink under diskbänken där bak. Och varje vecka hämtar jag hinkarna. Svårare än så är det inte. Och det har blivit en trevlig liten veckorutin på köpet.

Nu har det blivit mycket kaffesump i trädgården hemma hos oss under de två åren! I början gjorde jag en Bokashi blanding ut av det men för att förenkla livet strö jag bara ut hinkarna direkt nu. Sköljer dem och slänger in i bilen till nästa turen. Det finns tydligen många delade meningar om kaffesump i trädgården men jag tycker det funkar bra till det mesta.

På vintern får buskarna var sin hink i tur och ordning, kaffet ligger som en brun klump tills det snöar igen. Till våren sprider jag bara ut klumparna under buskarna, så värst mycket jobb är det inte.

På sommaren tömmar jag hinkar direkt i rabatterna, de får alla sin kaffekick under säsongen. Rätt mycket kväve är det nog, det märks att växterna mår bra.

Men igår stod jag där med så många hinkar att jag visst inte vad jag skulle göra med dem. En hel skottkärra full med kaffesump — skulle ha tagit kort det såg så lustigt ut. Men som tur är håller vi på med en ny häck så det blev lösningen. Häcken har vi gjort det från sticklingar så den ser också rätt lustigt ut än så länge, några stora och några små. Men det blir nog bra till slut!

Först blev det lite kaffesump runt var och en. Sedan på med tidningspapper längs hela sträckan, en rejäl dos med kaffesump på varje och sedan några skottkärror med Bokashi jord från ”jordfabriken”. Fullt med maskar och alldeles underbart! Sedan några fler skottkärror träflis som vi hade flisat i våras och nästan glömt bort. Klart!

Ingen aning hur detta kommer att gå men det blir nog bra?

Känns i alla fall helt rätt att ta hand om så mycket som skulle annars har slängt — och får en fin häck på köpet.

Men helt allvarligt — Holgers är ett litet kafé i en liten stad i ett ganska litet land. Slänger de 25 kaffesump i veckan hur mycket slänger vi inte totalt från våra kafér runt om kring i landet? Tänk om vi var och en kunde vara fadder till ett kafé och gör något gott med deras kaffesump.

Visst skulle det göra skillnad i slutänden?

2 reaktioner på ”Bli fadder till ett kafé!”

  1. Jag har precis börjat med bokashi och har tillgång till massa kaffesump, undrar hur mycket man kan blanda i, hur reagerar det med övrigt avfall?

  2. Hej! Lite sent svar, förlåt! Det spelar egentligen ingen roll hur mycket kaffesump man har i bokashihinken, bara det inte är för blött. Det brukar fungera bra med de andra resterna eftersom kaffesump är bra på att fylla lufthål i hinken, jag har inte sett några problem med större mängder bara det är någorlunda torrt. Du kan också göra som Dan sa, använd kaffesumpen direkt i trädgården.
    För ett par år sedan publicerade tidningen Koloniträdgården ett artikel om att de tyckte inte man skulle använda hur mycket kaffesump som helst i en grönsaksodling. Tungmetaller och sådant. Så det kunde man kolla upp kanske. Men annars finns det gott om buskar och oätbara grejer i trädgården som njuter av en kaffekick. Jag har kört med kaffesump hinkvis i trädgården här hemma (hämtade 3-4 hinkar i veckan från ett kafé i flera år) och har bara gott att säga om effekten. Funkar jättebra för att köra igång en ny rabatt täckodlingsvis i samband med tidningar och vad mer man nu kan hitta.
    Så kör på! Lycka till! Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.