EM — vad är det, egentligen?

Många är nyfikna om detta med EM. Vad är det, egentligen? Och var kommer det ifrån?

EM™, eller Effektiva Mikroorganismer som det heter på riktigt, är en unik blandning av goda bakterier och jästsvampar. Varje mikrob är nyttig på sitt sätt, men tillsammans blir de mycket mer. De hjälper till att skapa en miljö som är hälsosamt — vare sig i jorden, i magen eller i en vattendrag.

Det finns bara en moderkultur i allt som har med EM att göra. Från detta koncentrat, som heter EM-1™, gör vi vårt bokashiströ. Man kan göra sitt eget strö med hjälp av EM-1, och även göra en EM spray genom att brygga med melass — det blir ungefär som bokashiströ fast i flyttande form. Och då heter det EM-A — A:et står för aktiverade. Redo att jobba, vill säga.

EM-1 (koncentratet i flaskan) kan man inte göra så mycket med direkt — det är när man aktiverar det med hjälp av melass och värme att EM mikroberna väcks till  liv och kan börja jobba.

För mikroberna själva spelar det ingen roll om de placeras i en hink med matrester, i en pöl med grumligt vatten, i en jordhög utan maskar och annat liv. De tillför liv direkt och gör miljön de hamnar i mer levande och mer hälsosam.

Och sedan då? Bara de får något att äta (organiskt material som finns i jorden eller vattnet) och lite värme mår de bra och förökar sig snällt. Varje 20:e minut kommer en ny runda med mikrobbebisar. Därför kan en liten dos EM-1 gör så stor skillnad.

Mikroberna i EM är inte så märkvärdiga i sig, men det är just kombinationen som gör de så nyttiga. Otroligt många kombinationer var testade innan just denna blandning blev till. Och det är precis denna blandning som är så märkvärdigt.

Eftersom Bokashi är en slags mjölksyrejäsningsprocess undrar många om de inte kan fixa det själv, som vilka som helst mjölksyrade grönsaker.

Svaret är egentligen nej. Man kan mjölksyra vad man vill i livet men det blir inte EM för det. Det som händer i köket med fermentering i hinken är bara en del av Bokashiprocessen. Det som händer i jorden är bra mycket viktigare. Och det är därför man har just den här blandning av mikrober till hands — för att skapa ett bra mikroliv i jorden. Och detta med att fixa jorden är mycket mer komplex än att ta hand om några matrester i en hink så de inte ruttnar.

När EM var i sin barndom fanns inte Bokashi. Meningen med EM var att det skulle kunna vara ett nytt sätt att skapa ett levande jordbruk — och nu är det på god väg att hända i många olika länder.

Att man kunde slänga matrester i en hink och konservera dem var mer av en lycklig slump, ett suveränt sätt att lösa två vardagsproblem  — matavfall i hemmet och dålig jord i trädgården — med en och samma lösning: Bokashi.

Det som är allra viktigast med Bokashi är vad EM mikroberna tillför i jorden. Att det blir sunt, levande och hållbart där nere. Att de gör livet lite enklare i köket är en bonus, egentligen.

Kan man göra egna EM mikrober då? Nej. Man kan brygga EM-A från en flaska koncentrat eller gör eget bokashiströ från samma flaska. Men att själv gör koncentratet går inte. Om man inte är mikrobiolog med tillgång till all teknik som finns i labbet, vill säga.

Det finns olika recept till hoppkok på nätet. Och visst kan det vara kul att testa. Precis som man kan mjölksyra grönsaker hemma kan man lika gärna mölksyra matavfallet. Men det blir inte EM för det. Den mikrobiella effekten i jorden uteblir då. Man har inte kontroll över processen hela vägen, helt enkelt.

Det kan lätt låta som jag skriver detta för att sälja fler flaskor med EM, men ett sådant företag är vi inte. Vi hejar gärna på och är glada för att så många vill fixa sina egna hinkar och testa att göra sitt eget bokashiströ. Vårt mål är att så många som möjlighet ska kunna komma igång med Bokashi på sitt sätt. Och vi vet att det funkar att göra så.

Lite mer respekt har vi dock för själva EM koncentratet. Det är en fantastisk, och mycket värdefull, produkt. Något som faktiskt har så stora möjligheter att göra skillnad att vi har inte ens anat potentialen än.

Värdegrunden bakom prissättningen av EM globalt är fin: det ska inte kosta mer än vad fattiga människor har råd att betala. Nu pratar vi inte Sverige, inget är gratis här och vi har ju moms och frakt och allt, men tänk dig alla de drabbade utvecklingsländerna i världen. De har tillgång till EM för att det finns ingen girighet i kalkylen bakom.

Människorna där har tillgång till EM för att många hjälper till att jobba med det, sprider sin kunskap, delar med sig av sina erfarenheter, flyttar tunnor och vänder högar. Priset är överkomligt. Bara man får hem det riktiga koncentratet i stora dunkar så kan resten göras av de som bor i bygden, de som brukar jorden och de som behöver rent vatten från dammen.

Det är oerhört viktigt att de får rätt EM product så allt annat blir bra. Det är lika viktigt att de får lära sig hur man gör på rätt sätt. Svårt är det inte att hålla på med Bokashi och EM men hjälp till självhjälp måste vara rätt från början.

Här hemma kan inte vi lösa hela världens problem.  Men något väldigt fint gör vi här i bokashistugorna runtom i landet: vi sprider kunskap. Vi hjälpas åt så fler kan komma igång. Och vi hjälper till att skapa en bättre värld åt våra ungar.

Det kommer går vägen det här!

Mycket mer kan man läsa om EM här på EMRO hemsidan. http://www.emrojapan.com/about-em/about-em.html

 

 

6 thoughts on “EM — vad är det, egentligen?”

 1. Hei.
  Har ønsket meg kompost leenge. Her i borettslaget er ikke det like populært hos alle..
  I går fant jeg to ibokashi-bøtter/hinker på loppis for 50 kr pr. stk. ! 🙂
  Utfordringen nå er å få tak i strø. Bor i Norge, og har skjønt det slik at ingen selger slikt strø her. Kan jeg kjøpe EM fra dere, siden den ikke inneholder kli, som jeg forsto var problemet å sende til Norge? Kan jeg bruke EM+melasse i spray i stedet for strø, eller må jeg gjære mitt eget strø av kli og EM? Kan jeg evt. bestille strø fra dere og få det sendt til svigerfars ferieleilighet i Sverige? Får han evt. trøbbel i tollen om han har med en pose eller to over grensa?
  Om jeg ikke får tak i strø eller EM fra dere, kan jeg for eksempel kjøpe melkesyrebakterier på helsekost-butikken og starte fermenteringen med det? Biosa Norge selger Biosa composter. Kan denne væsken brukes som “startkultur” i stedet for EM, enten direkte i bøtta eller for å lage strø?
  Jeg vil komme i gang snarest, og håper du kan være så snill å bidra med noen gode svar. 😉

 2. Hej Karen! Allra bäst vore att skicka till svärfar i Sverige, det är inget som helst problem för han att ta med ströet över gränsen. (Det är inte produkten i sig som är krångligt, det är byråkratin för oss som e-butik). Ska maila dig i mer detalj om dina andra frågor. Snart är du på gång! /Jenny

 3. Hei
  Jeg lurer på om noen har erfaring med biosa composter som det her akkurat ble spurt om. Slik det virket på en dansk side, og hva biosa Norge skrev til meg, var at jeg kunne spraye det direkte på matavfallet. På samme måte som aktivere EM. Jeg har bestilt, og planlegger å teste det ut neste uke. Noen med erfaring fra dette?

 4. Bara så du vet, Biosa är inte riktig EM utan en kopia och därför gäller inte forskningen som har med EM och Bokashi att göra. EM är ju en skyddad varumärke men används på lite olika sätt av företag som inte använder ursprungs EM. Kolla http://www.emrojapan.com för mer information.

 5. Ok, takker! Men med tanke på at Biosa er omtrent det eneste som er mulig å kjøpe i Norge, så får prøve jeg teste dette.

  Min forståelse er at konseptet er det samme, enn om blandingen/kombinasjonen kan være noe mindre effektiv en den originale EM(tm). Evt mulig jeg på sikt kan finne noen konkrete tester, men det må være ganske robust da om de skal få med seg kvaliteten på jorden over tid, i forhold til hvordan EM(tm) og andre lignende konkurrenter/kopier gjør det

 6. Ja, jag förstår. Det är inte klokt att ingen har gjort mer i Norge. Det finns ett företag i Magnor som säljer EM, jag trodde hon hade lagt av men ska prata med henne snart och höra lite mer om läget. http://www.emmiljo.com
  Lycka till! Är nyfiken att höra hur det går för dig sedan!
  /Jenny

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.