Ingen fara i Bokashiland med råttor och möss


Foto: Jenny Harlen

Fick en fråga nu imorse via mail om råttor och möss. Och insåg att det var länge sedan jag skrev något om det.

Många funderar hur det är med råttor och möss, om de ställer till problem när man gräver ner Bokashi. Självklart kan jag inte garantera varenda gnagare här i landet men oftast är det faktiskt inget som helst problem.

Grejen är att Bokashi har ett väldigt lågt pH, 3-5-4 oftast i en färdigjäst hink. Råttor och möss tycker inte om så sur mat, de vill mycket hellre har rutten mat och det har vi ju inte i våra hinkar. När man gräver ner innehållet av hinken pH:et börjar gradvis bli mer normalt igen. Det tar ett par veckor och sedan är pH:et uppe i 7 igen, vilket är en helt vanlig nivå för jord. Och då är det fritt framme att plantera.

Det som kan hända om man gräver ner Bokashin lite yttligt är att det krattas upp av besökare. Extremet sällan att det ska vara råttor och möss men har man en nyfiken hund får man se upp! Samma gäller kråkor och skator på våren, de är helt hopplösa. Lösningen är enkelt, gräver ner lite djupare, typ 30-40 cm. Eller lägg något över den nygrävde delen ett par veckor — en bräde, plastbricka med sten på, fiberduk, en brödbacke, vad man nu ha till hands.

Vi skriver i våra bruksanvisningar att man ska göra an anmälan till kommunen när man börjar med Bokashi (eller någon annan form av kompostering för den saks skuld). I de flesta renhållningsordningar (det är ett dokument som varje kommun har) står det något i stil med att avfallet skall komposteras i en skadedjurssäker och isolerad behållare för att undvika olägenheter för miljö och hälsa.

När de skrev detta var det ingen som kände till Bokashi så det passar inte fullt ut. Under de fem åren vi har hållit på med Bokashi har vi pratat med väldigt många kommuner, de brukar vara lite skeptiska när den första som börjar med Bokashi i kommunen lämnar i sin anmälan men sedan går det bra. Vi har inte stött på problem med en enda en efter vi har förklarat processen och tagit hand om alla frågor. Det ända problem vi har haft med ett kommun är Uppsala där de vill inte att man transportera Bokashihinkar i sin bil till kolonilotten, orsaken är de vill hellre ha så mycket matavfall som möjligt till biogas. Men själva Bokashiprocessen har de inget problem med. Oftast hänvisar vi dem till webben, om man googlar på ”council + bokashi” så kommer man fram till en lång lista med kommuner i främst England, Australien och Nya Zeeland som har hållit på med Bokashi länge och aktivt marknadsför det som en del av den lokala sophanteringen.

Tillbaka till råttor och möss. Vi bor på landet och det är ju inte samma sak som att bo i stan. Råttor och möss har vi i åkrarna och lite varstans (och en hyfsat lat katt som har uppgift att ta hand om dem…), men de föredrar allt möjligt annat framför Bokashi. Jag har testat på många olika sätt, lämnat påsar med Bokashi runt omkring på strategiska ställen men ingen som nappar (bortsett från skatorna, så sådant forskning plockar jag undan på våren!). Vi har hungriga rådjur som i princip bor i trädgården, de är inte heller intresserade.

Men har man vildsvin och/eller grävlingar får man se upp. Då är det inte mycket som hjälper, man får troligen göra jord i en kompost eller en tunna/låda/back/växthus istället för att gräva ner.

I stan är det en annan sak, då vill man verkligen inte dra till sig råttor eller möss och de har en annan livsmiljö. Jag har frågat många av våra kunder hur de upplever det, om de har problem med råttor/möss men det har de faktiskt inte. Så är man orolig tror jag det bästa är att testa sig fram lite försiktigt och se hur det går, ha lite extra koll och var beredd att täcka över lite snabbt om det visar sig du har någon slags troublemaker i omgivningen. Men har man tur så blir det inget som helst problem.

Lycka till! Och säg gärna till hur det har gått för er, ju mer vi lära oss ju bättre.

/Jenny

 

12 reaktioner på ”Ingen fara i Bokashiland med råttor och möss”

 1. En råtta har bosatt sig i vår jordfabrik. Vi har försökt gräva bort den men den återkommer. Fabriken består av två pallkragar med jord där vi gräver ner bokashin. Funderar fall det är lockande med all mask eller om det blivit fel på bokashin?

 2. Oj. Inte så trevligt. Jag vet att vi brukar säga råttor och möss tycker inte om Bokashi, och det gör de oftast inte, men vi rår inte över naturen. Och ibland går det inte riktigt som det brukar göra. Tror inte du har gjort något fel, han tyckte nog bara att det var ett gott ställe. Kan inte göra mer än föreslå att du lägga lite hönsnät under jordfabriken och något över, markduk eller något tuffare, snickra ett enkelt lock kanske? Hoppas det ordnar sig Lena. Lycka till! Jenny

 3. Hej!
  Jag har läst många fördelar med kompostering, mycket är handlar om miljö, ekologisk odling och pengar man sparar på genom minskand sopphämtning.

  Vi bor i hyreslägenhet där kostnad för sopphämtning ingår i hyran. Dessutom används matavfallet till produktion av biogas. Vi odlar dessutom bara småskaligt i balkongen i olika former av lådor och krukor. Tycker du att det finns någon anledning för oss att kompostera? För annars så känner jag mig helt såld, verkar hur käckt som helst 😛

 4. Hej Monica! Bra fråga. Ska jag vara helt ärlig så är det nog ingen idé egentligen för er att börja Bokashi-kompostera, eran odling på balkongen räcker nog bara till några veckors matavfall. Men om man är nyfiken att testa så skulle man kanske hitta en odlingsgranne som kunde odla upp några hinkar till? Som försteg till biogas är Bokashi faktiskt rätt bra, det börjar introduceras i andra länder (England, Slovenia) som ett sätt att göra insamlingskärlen till matavfall lite trevligare. Men bara lite här och där än så länga för att testa, vi får se hur det utvecklar sig sedan. Det visar sig att man får ut mer biogas med EM/Bokashi behandlade matavfall (runt 10 procent) så det skulle kunna vara en möjlig utveckling i framtiden. Så vill ni ”dumpa” hinken i matavfalls insamlingen istället för att göra jord blir det inget problem för någon.

  Så testa gärna om du har lust! (man kan komma igång rätt billigt med en hink från pizzerian :)). Säg till om ni hittar ett bra samarbete som kanske skulle kunna inspirera andra!
  /Jenny

 5. Hej! Jag har en odlingslåda där jag har markduk i botten o sen fyllt upp med jord o lite bokashi.. Där växer o frodas grönsaker för tillfället, problemet är bara att mössen tycks gilla det som finns kvar av bokashin( äggskal o papper)… Försökte spika ett lock men då grävde dom sig under lådkanten o dom är ju så små så dom slipper upp mellan brädorna o markduken… Vet ni vad man kan göra mer? O blir grönsakerna oätliga om det har sprungit möss där? / Emma

 6. Vi har råttor i kommunens avloppssystem och med andra ord även både här och där. Det finns tex flera råtthål i vår och grannarnas häckar ut mot gatan ffa vid avloppsbrunnar.
  Sedan kommunen numera hämtar komposterbart avfall som vi samlar i papperspåsar och sedan lägger i separata kärl/soptunnor så har vi numera endast trädgårdskompost. (tidigare hade vi varmkompost)
  Bokashi lockar men jag är rädd att det även lockar hit ”kommunens” råttor. Vad tror ni?
  Vågar jag dra i gång?
  En annan fråga; Hur mycket strö går det åt på ett år? Vi är tre vuxna. Hur mycket kostar en årsförbrukning och var köper man ströet?
  Oj det blev flera frågor… 😀
  Tack på förhand.

 7. Hej Gunilla!
  Vi tar råttorna först. De tycker inte i första hand om bokashi (eller syrad mat över huvud taget) MEN är det en brist situation för dem går de nog på allt. De allra flesta upplever inte att det är något problem, men jag skulle (precis som dig) vara lite försiktigt med den situation ni har där. Råttsäkra lösningar alltså!
  Inne i köket är det självklart inget problem, så det är hanteringen i landet som är frågan. Du kunde börja med att göra en jordfabrik i en plastlåda med lock. Lite krångligare än att gräva ner men ett bra sätt att komma igång med processen kanske. 50:50 bokashi/fuljord i en låda, blanda ordentligt, en jordlock överst. Plastlock behövs egentligen inte men för dig är det försäkring. Se till att lådan står så varmt som möjligt och hacka gärna matresterna i mindre bitar för att det ska gå snabbare i ”fabriken”.
  Nästa steg kunde vara att göra en bottenlös tunna i en pallkrage eller i landet. Kapa bottnet av en tunna/låda/hink/vad-du-nu-har och lägg en finmaskig nät under. ”Skruva” ner tunnan lite i landet. Varva bokashi, jord och annat du vill bli av med i tunnan och på med locket. Fyll på varje gång du har en ny hink, flytta då du har lust. Maskkalas lovas! Bokashin blir till jord i tunnan allteftersom, maskarna hjälper förstås till, och näringen som sipprar ut kommer till godo i landet. Plantera gärna runt omkring. Funkar utmärkt under träd och buskar som behöver ett näringstillskott.

  Och strö. Hur mycket går åt? Svårt att säga, men 3-4 påsar om året skulle jag gissa. Köp de två om gången. Strö och hinkar finns att köpa i e-butiken på bokashi.se, ströet är 90kr kilo och räcker till 200 liter matavfall om man är mycket noga (oftast är det bättre att använda lite mer). Kostar ungefär som att driva en diskmaskin alltså :).

  Hoppas detta hjälper!
  /Jenny

 8. Hej!
  Vi började med bokashi i höstas och har nu börjat tömma bokashin i pallkragar och blanda med jord. Vi har täckt med markduk men insett att detta inte räcker eftersom vi på kvällarna kan se hur åtminstone två råttor är uppe och klättrar. Det blir till att bygga lock och sätta nät under helt enkelt. Men nu till min fråga, kan det vara så att innehållet i bokashin inte blivit tillräckligt surt eftersom råttorna uppenbarligen tycker om innehållet? Kan det vara så att jag borde använda mer strö i så fall? Vi låter alltid hinkarna jäsa två veckor inomhus.

 9. Hej! Det var tråkigt. Kan det vara att det är sork som har varit in och käkat? De kan vara lite mer intresserade av bokashi. Otrevligt hur som helst.
  Har skrivit ett blogginlägg efter detta, det finns här https://www.bokashi.se/blogg/?p=2077 om du vill läsa det, om hur det står till med olika djur inkl skadedjur. Vi har nyanserat detta med råttor och möss en del sedan vi startade, då vi nu har mycket mer kvalitativa data än vi hade förr. Många fler som använder bokashi helt enkelt!
  Och det visar sig att råttor och möss för det mesta ratar bokashi. MEN! Om det är en bristsituation (att de är hungriga helt enkelt) kan de gå på det. Finns det något bättre så väljer de det.
  Inte enkelt att veta i förväg men det gäller att testa dig fram. Så som ni har gjort. Och ge de en match nu med nät och liknande lösningar!
  Har du jäst hinken som det ska borde det inte vara fermenteringen som är problemet. Du kan testa med lite mer strö eller lite längre jästid men jag tror inte det är problemet. Hellre att du har haft lite otur med råttorna hos just er. Tyvärr…
  Hoppas det ordnar sig nu på ett bra sätt, återkommer gärna om hur det gick så vi kan alla lära oss!
  /Jenny

 10. Hej!
  Har grävt ner Bokashi på min odlingslott i stan. Efter en och en halv vecka hittade råttorna dit. Hjälper inte att täcka över bädden då de gräver sig under sargen och skapar gångar under bädden. Nu har det gått mer än en månad och de återkommer med jämna mellanrum och gräver sig ned där det nu står majs för att se om de hittar några nya godsaker…

  Jag ska göra ett nytt försök genom att skapa en jordfabrik i plastback med lock för att försöka komma runt råttproblemet (den färdiga jorden kan de väl ändå inte vara intresserade av tänker jag…) För trots att råttorna gräver runt under min majs så ser jag att den majs som vuxit i bädden med Bokashi är mer än dubbelt så hög och kraftig som den jag samtidigt planterade i en annan bädd utan Bokashi…

  //Anna

 11. Vad tråkigt med råttorna, förstår att du är frustrerade. Vi får så olika uppgifter om hur det är att leva med råttor, och för de flesta är det inget problem. Men att odla mitt i stan är nog en utmaning, det finns antagligen råttor där som har en bristsituation och då går de på det mesta kan jag tänka mig. Vi rår verkligen inte över naturen!
  Det är nog rätt tänkt att göra en jordfabrik i en plastback, som du säger kommer den färdiga jorden vara ointressant för dem. Omständigt men pragmatiskt…
  Men! Det var gott att höra att din mais mår bra! Då är det värt det att kämpa på ett tag till.
  Lycka till! /Jenny

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.