Vanliga frågor om bokashi

En lista av vanliga frågor från bokashi.se

Det blir inte jord i hinken!

Nej, det blir det aldrig. Matresterna konserveras under första steget (i köket) och ser ut som vanligt. När de sedan kommer i kontakt med jord börjar omvandlingen till jord.

Ingenting händer i hinken!

Så ser det ut men det händer mycket vi inte kan se. Proteinerna i matresterna spjälkas upp av mikroberna till mindre aminosyror. Det är därför det går så fort i jorden sedan, halva jobbet är redan gjort.

Hur lång tid tar det att fylla en hink?

Omöjligt att säga, vi är ju alla olika. En ”vanlig” familj (2-3 människor) producerar kanske 10 liter i veckan. Det spelar ingen roll för själva bokashiprocessen om det tar längre eller kortare tid. Tar det flera veckor att fylla en hink räcker det med en kortare efterjäsning. Tryck gärna ner innehållet i hinken för att få plats med mer, ju mindre syre desto bättre.

Hur länge kan en hink står på ”efterjäsning”?

Minst två veckor är bra (om inte man har fyllt hinken väldigt långsamt, i vilket fall det räcker med några dagar). Sedan får den stå upp till ett år utan att bli dålig. Kolla bara att det inte är för blött i hinken, då kommer den att lukta.

Vitt mögel — är det ok?

Bara bra. Fluffigt vitt mögel är en mognadstecken, processen är på gång. Det gör dock inget om man inte får det. Mögel som är grönt, blått, svart är inte bra, något har gått snett. Är det bara lite mögligt försök att skrapa bort det värsta. Är hela hinken möglig, släng innehållet (eller gräv ner avsides).
Ibland får man det vita möglet i landet eller i en kruka, även det är helt ok.

Det luktar i hinken — hjälp!

Orsaken är nästan jämt att det är för blött i hinken, det är fukten som luktar. Kolla undersidan av locket. Kondens? Lägg en tidning eller något absorberande överst i hinken. Byt ut om det behövs.

Kan det vara för torrt i hinken?

Ja. Mikroberna vill ha det lagom fuktigt. Ungefär lika fuktigt som bra jord. Blir det för torrt i hinken kommer inget att hända.

Hur ofta kan hinken öppnas?

Helst inte mer än 1-2 gånger om dagen. Så himla noga är det inte, man lär känna sina hinkar efter ett tag. Men risken är stor att familjen börjar slarva med locket om det är fritt fram att öppna, och det är ju viktigt att hinken är stängd och lufttät.

Hur varmt, kallt får det vara för hinken?

Första steget måste ske inomhus hos oss i Sverige. Temperaturen ska helst vara runt 20 grader, men absolut mellan 15 och 25. Utomhus får man för stora temperatursvängningar, och direkt solljus är ingen bra idé. Värmen gör att ”våra” mikroberna förökar sig, om det är kallt förökar de sig mycket långsamt och risken är att maten börjar ruttna under tiden.

Vad kan jag ha i hinken?

Allt. Som nybörjare kan man testa sig fram om man vill. Dela upp större bitar. Strö på lite extra bokashiströ om du har proteinrika rester (ost, kött, fisk). Ben, avokadoskal och annat som tar tid kan man själv ta ställning till hur man vill göra.

Kan jag slänga apelsinskal i hinken?

Ja, det kan du. Har du mycket är det bra att varva med något annat. Eftersom hela processen är sur spelar det ingen roll att just citrusskal är sura. Hur du gör med besprutade apelsiner får du bestämma själv. Eftersom bakterierna i bokashiströ är bra på att ta hand om gifter kan du räkna med att det blir tillräckligt bra i jorden sedan.

Blir jorden sur där jag har grävt ner bokashi?

Nej. De två första veckorna blir den sur (och därför ska man inte plantera direkt i nygrävd  bokashi) men sedan blir pH:t normalt, samma nivå som omgivningen.

Hur mycket strö ska jag använda?

1-2 matskedar till varje liter matavfall, 2 är oftast bättre. En liter matavfall väger oftast runt en kilo. Till proteinrika, ”svåra” matrester (kött, fisk, ost) kan man strö på lite extra. Annars kan man använda så lite strö som möjligt, mikroberna förökar sig gratis ändå.

Hur mycket strö går åt under ett år?

2-4 påsar är ganska vanligt. En påse (1 kilo) räcker till 200 liter matavfall om man nu är rätt noga.

Måste man köpa strö hela tiden?

EM mikroberna måste man använda för att det ska bli bokashi. Man kan göra eget strö, receptet finns på bokashi.se, greenfoot.se och farbrorgrön.blogspot.se. Man kan brygga EM-A och använda det som spray istället för strö. Man kan även ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Men helst ska man börja varje ny hink med ”riktig” bokashiströ för att behålla mikrobbalansen i processen. Annars är risken att “recepten” spårar ur och man får en annan mikrobuppsättning allt eftersom.

När kommer vätskan från min kranhink?

Det kan ta lite tid, oftast kommer den under den andra eller tredje veckan. Det beror på vad man har i hinken, blöta rester som sallad producerar mer vätska. Har du mycket absorberande mat som ris/pasta/bröd blir det mindre vätska. Testa att vattna om du vill (helst efter att du är van med processen).

Hur ofta borde jag tömma vätskan?

Ett par gånger i veckan eller oftare om du vill. Det beror på vad man har i hinken.

Hur länge varar vätskan?

Den är en färskvara och ska helst användas under dagen. Men det är ingen kris om man inte gör det, men det luktar ju och mikroberna blir svagare. Tappa av vätskan i en PET-flaska med lock för att konservera den bättre under några dagar (mindre syre), ställ flaskan helst i kylen då. Många fryser vätskan under vintern och tycker det fungerar bra.

Spädning av vätskan?

Vätskan är alldeles för sur och stark för att användas direkt. Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården (=1dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter är det bättre med 1:1000. Efter ett tag kan man lätt höfta med spädningen, du behöver inte mäta varje gång.

Vad mer kan man göra med bokashiströ?

Man kan blanda lite strö i planteringsjord för att få upp mikrolivet om man inte vill använda den näringsrika vätskan. Testa att strö på lite bokashiströ på sådden, lite mikroliv i jorden är aldrig fel. Sug upp ett par matskedar strö i dammsugaren för att reducera lukten när man dammsuger. Strö lite i sneakers och andra skor som luktar illa, ett bättre mikroliv där är inte heller fel.

Hur djupt ska man gräva ner sin Bokashi?

Minst 10 cm. Men helst mer om det finns risk för grävande hundar, kråkor och annat. Eller täck över ett par veckor med fiberduk, ett galler, några brädor. Tänk även på vad du kommer att plantera, hur djupt kommer rötterna vara där de söker näring.

Hur är det med råttor och möss?

Oftast tycker de Bokashi är för surt. De vill hellre ha rutten mat om inte det är en bristsituation och då går de på allt. Räknar med att i städer är de hungriga jämt och därför får man gräva ner sin bokashi 40-50 cm djup eller försäkra det med en finmaskig nät. Har man redan sork i trädgården får man ta hänsyn till det, de gräver gärna. En bottenlös tunna i landet med lock och en finmaskig nät under kan vara en lösning.

Jag har grävt ner en hink Bokashi. När kan jag plantera?

Som regel ska man vänta två veckor. Orsaken är att bokashi är väldig surt när man gräver ner det, otrevligt för växterna. Efter två veckor är pH:t normalt och då är det fritt fram att plantera. Om man har småplantor eller frön som ändå inte kommer hitta ner till bokashin under de första två veckorna kan man plantera samtidigt.

Vinter, hur ska man göra?

Det finns många olika lösningar, det beror på hur man bor och hur man odlar. Man kan även skippa bokashi över vintern och komma igång igen till våren (men då får man inte mycket ”gödsel” till vårbruket). Efter att första steget är avklarat i värmen inne kan man förvara Bokashi kallt eller varmt tills det är dags att gräva ner den eller vad man nu ska göra. Det gör inget om bokashi fryses ned utomhus under vintern.

Hur mycket bokashi ska man ha i en pallkrage? I en tomathink?

Man tager vad man haver, men till krukor/hinkar/urnor och annat kan det vara bra att testa med 25-30% Bokashi och resten jord. Köpejord behöver då inte ha så hög kvalitet. Man kan ha all bokashi i en klump i hinken där det kommer att passa rötterna eller blanda ihop allt i en skottkärra innan man fyller krukorna. Toppa alltid med lite ”finjord” så det blir snyggt. Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar. Vanliga hinkar (grönhinkar) kan man ha flera eftersom de är mindre och de har oftast mycket papper i.

Är det farligt med trycksvärta i tidningarna?

Ingen fara alls. Svenska dagstidningar använder ofarliga ämnen i trycksvärta nu för tiden. Annat är det med färgglada broschyrer och förpackningar tryckt i Kina.

Hur lång tid tar det för bokashi att bli till jord när den är nergrävd?

Det beror på värmen i marken. Tidigt på våren och på hösten kan det tar upp till sex veckor. Mitt på sommaren kan det gå så fort som två-tre veckor. Men det går bra att plantera ändå, växterna bryr sig inte om maten syns eller inte.

Hur lång tid tar ben att brytas ner?

Det går snabbare med hjälp av bokashi men tar ändå tid, ibland några månader. Hittar du ben i landet kan du banka sönder dem med en hammare eller sten, då blir de till benmjöl. Eller stoppa ner dem i jorden igen, eller släng dem helt enkelt.

Hur gräver jag ner min bokashi?

Tänk på vilka växter du kommer att plantera. Har de djupa rötter är det bra med djupare bokashi. Bönrännor? Då kan du peta ut din bokashi i strängar och täcka över. Ett träd eller en buske? Fixa ett hål med bokashi, lagom djupt. Allmänt land eller rabatt? Smeta ut bokashin över ytan och täck över ordentligt. Blanda även med jord först i skottkärran för att snabba på processen. Hur helst man gör så ska inte bokashi ligger öppet, det ser fult ut och kan lätt börja ruttna då. Fiberduk över snabbar på processen och håller fåglarna borta.

Hur länge varar näringen i bokashi?

Rätt länge, det är svårt att säga precis och beror på vad man odlar. Ett par år kanske. Men trivs mikroberna (det gör de så länge det finns organiskt material i jorden) så kommer mikrolivet att förbättras allt eftersom då de förökar sig. För varje år blir jorden mer levande.

Tycker maskar om bokashi?

Ja! De stormtrivs. Även om det är lite surt i början så hittar de dit ganska fort och förökar sig som bara den.

Är det farligt att hålla på med mikrober så här?

Nej, det är det inte. Det finns fem olika grupper i bokashiströ (och EM för övrigt) och i och för sig är de ganska vanliga ”Europeiska” mikrober. Det som är märkvärdigt är hur bra just den här kombinationen samarbetar för att förbättra jorden. De är helt ofarliga att hålla på med (antagligen är de ganska sunda för oss). Och de stör inte ekosystemet på något sätt. Naturen ser till att det blir en bra balans.

Hur gör jag en jordfabrik?

Du kan göra en jordfabrik inomhus eller utomhus för att omvandla din bokashi till jord istället för att gräva ner den direkt. Praktiskt på vinter när man behöver fin jord till omskolning och tidig sådd, och även på sommaren när man inte har plats.

Inomhus: Ta en plastback med eller utan lock och ställ på ett varmt ställe. Blanda 50:50 jord och bokashi. Använd helst trött krukjord om du har, den renoveras i processen. Eller billig påsjord. Toppa med 5-10 cm jord överst, ett sk jordlock. En tidning eller handduk över är oftast bättre än plastlock. Blandningen ska vara lagom fuktig, för blött och det kommer lukta, för torrt och processen kommer inte igång. Rör om då och då om du vill att det ska gå snabbare, har du tid är det bättre att vänta då en del näring (i form av kol) omvandlas till koldioxid och släpps ut när man rör om. Tar 2 till 6 veckor beroende på värmen och hur små matrester man har.

Utomhus: Gör samma sak som ovan i en plastback och ställ varmt. Eller använd en pallkrage eller liknande till att göra jord istället för att odla. Gräv ner successiva bokashihinkar i samma pallkrage och gräv upp det som är färdigt och redo att flyttas till odlingen. Går oftast snabbare än inomhus då man får ett väldigt levande mikroliv i jordfabriken.

 

78 thoughts on “Vanliga frågor om bokashi”

 1. Hej Linda!
  Ha du möjlighet kan du ta dina säckar och gräva ner dem precis som de är i odlingslådorna — i växthuset eller utomhus. Täck över med finjord så ingen bokashi syns. Du kan plantera direkt om du vill då bokashin och jorden har redan varit ihop ett tag, växterna bryr sig inte hur det ser ut med matresterna.
  Orsaken att det luktar i säckarna är antagligen att de är för täta och/eller för blöta. Nästa gång kan du bottna säckarna med sågspån, torr jord, biokol eller vad du nu har. Eller klippa av ett hörn och ställa de på ett ställe du vill jordförbättra med ev vätska som rinner ur.
  Bara själva bokashin är övertäckt med jord i säckarna kan du lämna dem lite luftigt nästa gång, knyt inte ihop dem. Jord vill andas.
  Det vita möglet är bara bra, då ser du att processen är högst levande.
  Det finns mycket att fundera på i början, det har vi alla gjort. Men testa lite olika varianter så kommer du snart fram till vad som passar dig bäst i din odling. Gå efter principen “så lite jobb som möjligt” 🙂
  Lycka till! /Jenny

 2. Hej!
  Jag undrar vad det är för plast i era hinkar. Skulle vilja ha en förteckning på det.
  Mvh. Marina

 3. Hej Marina! Materialet i de svarta hinkarna är återvunnen Polypropylen (PP5), kran och handtag Polyeten. Samma plast som används i färdigmat förpackningar mm, så förhoppningsvis är den tillräcklig bra ur giftperspektiv. Tack för frågan för övrigt, vi har precis uppdaterat vår produktinfo med förteckningen. /Jenny

 4. Jag undrar om man kan använda bokashi i en ensilagebal, om man behöver lite mer mängder. Tänker att man kanske kan skära av “plastlocket” strö på bokashi, kanske vattna lite, ev lägga jord på och tejpa på plasten. Vad tror du?

 5. Hej Yvonne, förstår ditt tankesätt. Men jag vet inte om det känns så praktiskt att göra så. För det första är ensilage redan en fermenterat produkt, även om inte alla EM mikrober är med i bryggen så finns det gott om mjölksyrebakterier i ensilage. Så processen är redan gjort på ett sätt.
  Sedan behöver man blanda ihop det hela ganska mycket för att sparka igång en fermenteringsprocess. Det samma gäller att skapa en jordfabrik, vilket är (som jag förstår) din tanke med att stoppa in lite jord. Ju mer kontakt mellan alla ytor ju snabbare processen kommer i gång.
  Men ensilage är suveränt som jordförbättring, lycko dig om du har tillgång till en bal! Det jag hade gjort var att smeta ut så mycket färdigbokashi som möjligt direkt på landet och täcka sedan med en rejäl lager ensilage. Det ser tjock och stökigt ut i början men sjunker snart ihop. Bokashin och ensilage fungerar bra ihop. Har du inte tillräckligt med bokashi, sprid ut ensilagen bara och stoppa en hink under täcket då och då när du får en.
  Vill du göra något mer diskret kunde du fylla sopsäckar med en blandning av bokashi (färdig fermenterade från köket) och ensilage. Lämnar dem ut i solen ett tag. Gärna med jord eller höstlöv i för att kicka i gång jordiseringsprocessen.
  Bara att testa dig fram! Lycka till! /Jenny
  Kolla vad Sara Bäckmo/Skillnadens har skrivit om ensilage, hon använder mycket
  Jag skrev även detta för några år sedan:
  https://www.bokashi.se/blogg/?p=1790

 6. Tack för snabbt utförligt svar! Vet att folk provat rulla ut ensilage här för att göra jord, men det bara ligger år efter år och det händer inte mycket. Till slut har det eldats upp. Har kollat nån video från skillnadens trädgård om ensilage och det går inte att jämföra. Vet inte om vi har för torrt och kallt klimat här i östra jämtland. Här är det rätt lätt att få tag på ensilage balar som det kanske har gått hål på, Sena vårar och somrar brukar bönder inte ha nåt emot att ge bort förstörda balar. Lite mer komplicerat att få hem dem.

 7. Det förvånar mig att det inte funkar hos er med ensilage. Absolut värt ett nytt försök! Kan det vara att jorden under ensilaget var för torrt? Eller inte levande nog (mikroorganismer, maskar mm)? Eller för lite jordkontakt mellan enssilaget och jorden?
  Det har alltid gått fort för mig så jag har inte undrat så mycket över varför. Ibland smetar jag ut en hink färdig bokashi mellan jorden och ensslaget och trampa till ensilaget så det får kontakt. Fuktigt är det nog jämt. Man skulle även kunna strö ut lite gödsel i färsk eller pelleterad form för att kickstarta det hela lite, eller nässelvatten. Lycka till! /Jenny

 8. Hej, HR precis blivit med bokashi och har snart fyllt fösta hinken som ska ställas på efterjäsning . Har 2 frågor;
  Vi är en liten familj och det har tagit ca 1 v att fylla hinken. 1,Räcker det om den står på jäsning 1 vecka då eller hur ska jag tänka? Har bara två hinkar att varva med så när den pågående hinken blir full behöver ju den jäsande hinken tömmas o “komma in” i köket igen.
  2, efte 1 vecka ser det fortfarande ganska torrt och intakt ut i hinken, Behöver jag tillsätta något vatten?

 9. Hej Marica! Kul att du har kommit igång 🙂
  1. Varje hink ska stå och efterjäsa i två veckor oavsett hur lång tid den tar att fylla. Ibland kan man kapa tiden några dagar om den står extra varmt inne. Går det att packa ner innehållet något? Då får du lite mer plats och kan köpa dig lite mer tid. Annars, när du har en bättre känsla för hur en “vanlig” vecka ser ut, kan du ta ställning, du behöver kanske skaffa en hink eller två till. De behöver inte vara så märkvärdiga, man kan ha ett par kranhinkar och ett par vanliga hinkar och varvar dem så gott det går. Det går att tömma över hinkarna i något större kärl men det blir mest bökigt till slut.
  2. Bokashi ser ut som matrester hur man än gör, det är så processen går till. Ganska torrt och intakt är bra! Enda anledningen till att vattna lite försiktigt är om man har en kranhink och får ut ingen vätska, men det bodde man avvakta med tills man har gjort några hinkar och har lärt känna processen. Fukt är lika med lukt så det är bra att bli lite mer “expert” först.
  Lycka till! /Jenny

 10. Hej! Om man vill gödsla befintliga kålplantor t ex med bokashi, kan man gräva ner den mellan plantorna eller är det bättre att göra jord och lägga ovanpå runt om plantorna?

 11. Hej Maria. OM det går är det alltid bäst att gräva ner bokashi direkt. Mindre jobb men även bättre funktion i jorden. Men livet är inte alltid så enkelt, så gör det som känns mest praktiskt. Det som är viktigt här är att inte skada rötterna när du gräver ner, och helst inte kommer så nära dem att de bränns den första vecka eller två. Men samtidigt vill man ju att rötterna ska nå näringen allt eftersom, så ett lagom avstånd är det som gäller. Om du nu kan funka för dig. Lycka till! /Jenny

 12. Jag har precis startat upp in första hink och jag gläds varje gång jag tömmer över min papperspåse med köksavfall ner i den. Jag använder en vanlig hink med lock, ingen kranhink eller annan bokashihink, men det spelar väl ingen roll så länge det är lufttätt? Än så länge, efter ca. två kila avfall, verkar processen framskrida som den ska, inga otrevliga dofter eller annat.
  // Birgitta

 13. Hej,
  Så om jag gör en jordfabrik ute, frågor på det.
  Behöver den vara isolerad?
  Har en som är isolerad på sidorna men ännu inte mer än ett nätlock… om jag förstår rätt behöver den alltså inte röras om i, inte heller vattnas? 50/50 jord och 5-10 cm jordlock plus tidning? När nästa hink kommer lägger jag det ovanpå förra jordlocket och tidningen tillsammans med 50/50 jord etc? Jordlocket och tidningen förhindrar flugor?
  Jag tycker inledande beskrivningen är jättebra men när det kommer till hur man gör med färdiga hinkarna kunde det vara utförligare. Verkar inte som vanlig kökskompost och Bokashi är helt lika? Om man bor i stan går det ju inte gräva en stor grop så där känns livet efter hinken svårare…
  Tack!

 14. Nu har jag fått hem vårt statkitt, det ska bli spännande. Vi inser att i vår familj där vi lagar mycket mat från grunden kommer inte två hinkar att räcka. Förstör man något i processen om man efter en tid när hinkarna tappats färdigt och mognat flyttar över allt till ett annat kärl med lock och förvarar det där i väntan på att gräva ner det?

  Tacksam för svar på detta samt mina tidigare frågor inskickade i lördags.

  Med vänlig hälsning
  Anette Engstedt

 15. Birgitta! Det låter som du gör helt rätt. Antagligen har du kommit ganska långt i processen nu. Känns det rätt så är det rätt, bokashi är egentligen ganska okomplicerad. Lufttät och lagom fuktigt, mer än så behöver man inte funderar över. Hoppas du får fantastiskt fin jord! /Jenny

 16. Ann-Sofi!
  Bra fråga. Nej, isolering behövs inte om inte du råkar har en sådan låda eller något hemma.
  En jordfabrik fungerar inte riktigt som en kompost. Det är ingen varm process, genererar inte värme om inte man röra om (vilket är bättre att skippa). Processen fungerar när jorden är varm, lite sakta över 6-7 grader, snabbare när jorden blir varm. På vintern händer det i princip ingenting, men processen går så fort när temperaturen stiger att det spelar ingen roll.

  Jag har skrivit några olika blogginlägg som hjälper dig kanske att förstå processen, du kan kanske kolla här…
  https://blogg.bokashi.se/vanlig-kompostering-vs-bokashi/
  https://blogg.bokashi.se/gor-en-jordfabrik-utomhus/
  Kolla även filmen på http://www.bokashi.se om hur man kan göra med bokashi utomhus, det finns några olika ideér där.

  Jordlock behövs för att processen ska fungera. Jordkontakt för att bokashi ska omvandlas till jord, ju mer man blanda i början ju bättre (behövs inte men snabbar på processen). 50:50 är bra. Tidning eller något kan vara bra som ett sätt att hålla bort ev flugor men mest för att balansera fuktigheten. Jag brukar slänga på en galler på min utomhus jordfabrik i fall den får besök av någon djur. Inget lufttätt lock då i denna stadium behövs en luftig jord. Vill du använda lock pga regn kan du ha det lite på glänt.
  Testa dig fram, det är inte alltid så självklart i början hur man ska göra men snart blir det enklare för dig att veta hur du vill ha det. Och lycka till! /Jenny

 17. Hej!
  Som absolut nybörjare kastar jag mig euforiskt in i bokashivärlden. Läser och njuter av att bidra till en bättre jord. Har mest ekblad på tomten och vet ju att de förmultnar mycket långsamt men hur är det med syrade ekblad? Ska jag bära mig åt på något särskilt sätt? Och hur är det med frön? Jag har fullt med skidor av rosenvialärtor. Överlever de fermenteringen? Vill inte ha flera plantor av dem………
  Hoppas någon vet något om detta! Hälsningar Saskia

 18. Hej Saskia! Kul att du är med i bokashigänget! Det är faktiskt lika kul som du tror…;)
  Ekblad har jag ingen personlig erfarenhet av men vi har diskuterat det många gånger i olika trådar. De flesta tycker att det går faktiskt bra att göra bokashi av eklöv och liknande, det går betydligt snabbare med bokashi/EM behandling. Stora säckar, tättslutna med löv och EM/bokashi/bokashilakvatten. Alternativet är att göra säckar med löv som man varvar med färdigjäst bokashi från hinken. Då detta är mer som jordfabrik behöver påsen inte vara tät, bara du har täckt bokashin ordentligt med jord eller tätpackade löv. Det finns gott om jordbakterier på löv som har liggat på marken så jord behöver du egentligen inte i säcken, men det går snabbare om man varvar även med jord och blandar så gott det går. Sunt förnuft, man får ta ställning själv på om man vill pyssla mer med blandningen för att det ska gå snabbare eller bara slänga ihop det och låt naturen tar sin tid. Men värme är viktigt hur man än gör, ställ säckarna ut i solen när det är möjligt, till våren kanske, och använd helst svartplast för värmens skull.

  Dina ärtor. De flesta fröer blir faktist mer livskraftiga av EM. Så även om man fermenterar dem är risken att de klarar sig och trivs ännu bättre :). Du kan kontrollera det på något sätt genom att gräva ner din bokashi tillräckligt djupt så de inte klarar av att växa. Eller att göra någon slags kontrollerad jordproduktion i en balja, eller en pallkrage, eller del av rabatten som du har lite koll på. Då kan du plocka bort eventuella överlevare. Som allt annat är det bara att testa dig fram…

  Lycka till! Det här blir roligt! /Jenny

 19. Hej Anette! Ursäkta, insåg precis att jag har missat att svara dig.
  Du kan göra precis så som du har tänkt! Det förstör inget att flytta bokashi lite hit och dit, det är ganska förlåtande och det mesta funkar.
  Du kan tömma över din bokashi precis när du vill, till och med innan etterjäsningen. Enda nackdelen med det är att lakvatten kommer oftast fram under efterjäsningsperioden, så det måste du ta hand om på något annat sätt. Kanske lite biokol i förvaringshinken som kan suger upp det? Det är inte heller så dumt med lite biokol (vanlig grillkol alltså, med ren ved och utan tillsatser) i förvaringshinken även om man har tappat färdig hinken, det kommer alltid mer vätska hur man än gör!
  Lycka till! Testa dig fram med olika metoder så kommer du fram ganska snart till vad som passar dig bäst. /Jenny

 20. Det är en fantastisk känsla att bidra till en bättre jord. jag har förundrat tappat min första vackra gula bokashivätska och ställt undan min första hink att fermenteras. Undrar nu bara hur man gör med eklöv, vilka vi har en mycket stor mängd av? Kompostering av dessa ska ju ta ungefär fyra år i anspråk men hur fungerar det med syrade eklöv? En annan tanke …….skulle man inte kunna använda bokashivätska när man väl fått sin första dos, att fermentera nytt avfall med? Roligt att höra om någon vet!
  Vänliga hälsningar Saskia

 21. Hej jenny!
  Hittade äntligen svaret på mitt gamla inlägg! Tack!! Har även just läst om bokashivätskan. Nu ska jag bara skrida till verket. Jättekul!
  Vänliga hälsningar Saskia

 22. Hej,
  Hur gamal mat kan man lägga i bokashin. Ibland glömmer jag tömma dagens insamlade matrester och kommer på det på kvällen nästa dag när jag lagar mat. Går det bra att använda? Sen har jag möjlighet att få matrester från familjen, men då är det också några dagars gamal mat som ibland börjat lukta dåligt. Ska jag undvika detta i bokashin?
  Tack på förhand,
  Mvh Sofia

 23. Saskia! Några svar till dina frågor…
  – eklöv. De tar längre tid att brytas ner än andra löv, även med hjälp av bokashi/EM, men å andra sidan går det snabbare än det hade gjort annars. Svårt att säga precis hur lång tid, då alla har olika erfarenheter, men de flesta tycker det blir en bra resultat. pH:t ska man också vara försiktigt med, antar att det hamnar på samma nivå med eller utan EM där men tror inte någon har testat. Jag har gjort några säckar eklöv här (utifrån, har inga egna) och har för mig att processen tog ett år — men detta är högst ovetenskapligt och mitt minne är inte det bästa. Så testa själv! Skulle gärna höra hur det går!
  – och ja, absolut! Många har testat att använda bokashi lakvatten istället för strö och det går bra. Något som är viktigt är att man startar varje ny hink med “riktigt” strö, inte för att vi vill sälja mer, men för att säkerställa mikroblandningen. Eftersom mikroberna i EM mixen förökar sig i olika takter beroende på temperaturen, kommer blandningen variera över tid. Det går bra för några doser, typ en hink, men sedan ska man nollställa den. Det fungerar inte riktigt som surdeg alltså.
  Lycka till! /Jenny

 24. Hej! Det spelar ingen roll om matresterna är lite gamla. Till och med lite mögel går bra, processen tar hand om det. Det är ju det som är hela grejen med matrester, de är sällan fina 😉 Men ju färskare de är när man lägger dem i hinken ju bättre närings- och energiinnehåll kommer följa med till växterna.
  Det är egentligen inte så noga med bokashi, viktigast är att alla moment passar in i en vanlig vardag. Slarvar gör vi alla, inte minst jag. Och allt funkar i slutänden, så inget att oroa sig över.
  Lycka till! /Jenny

 25. Hej!
  Jag har precis kommit igång med min första bokashihink 🙂 och har två frågor; 1) vad gör man med lakvattnet under vintern? Häller ut i avloppet? Vill ju inte ge det till krukväxterna, de skall inte ha någon extra näring nu och ute finns heller inga växter som behöver näring. 2) har ett växthus med odlingslådor som inte har jordkontakt, dvs det kan inte krypa upp några maskar i dem. Kan bokashin ändå förvandlas till jord (utan maskarnas hjälp) om jag lägger den direkt i odlingslådorna?

 26. Siri! Det har jag länge funderat över, och jag tror det skulle kunna gå bra. Har ingen hund längre, tyvärr, och har inte kommit så långt att jag har börjat “låna” bajspåsar! Testa bara! Rent teoretisk är det ingen fara. Jag hade nog doserat lite bokashiströ i påsen innan jag gick ut med hunden, då finns mikroberna liksom på plats sedan. Sedan skulle jag nog ha en egen hink till hundpåsarna. Det blir utmärkt gödsel, men hellre i en perennrabatt eller stor blomkruka än i jord man odlar mat i. Bara i fall att. Jag gissar att påsarna blir ganska torra, men om inte, kunde man bottna hinken med tidningspapper eller lite grillkol. Det räcker med en helt vanlig hink då, kran behöver du inte. Vore väldigt kul att höra hur det går sedan! /Jenny

 27. Hej Annika! Vad kul att du har kommit igång!
  Här har jag skrivit om bokashivätska på vintern, hoppas du hittar några tips!
  https://blogg.bokashi.se/bokashivatska-pa-vintern/
  Och maskar! De är så fina, och viktiga, men bokashiprocessen klarar sig utan dem och du får fin jord ändå. Du får gärna plantera in några stycken om de inte hittar själv, de brukar trivs väldigt gott och förökar sig fort. Så kör på bara, precis som du har tänkt! /Jenny

Leave a Reply

Your email address will not be published.