Vilken hink är bäst?

En bra fråga som vi ofta får. Det finns hinkar med kran som är dyra att köpa in men oerhört praktiska och vanliga ”gröna” hinkar som är billiga och fungerar bra.

Här hemma använder vi båda två, jag har ingen större preferens. Jorden blir precis lika bra i slutändan så det är mest vardagslogistik som spelar in.

Gröna hinkarFoto: Stina Valheim

Många börjar med ”gröna hinkar” för att det är ett bra sätt att komma igång, oftast har man redan ett par liknande hinkar hemma som går att använda.

De vi säljer som ”gröna hinkar” är helt vanliga hinkar från Nordiska Plast, de finns att köpa lite varstans. Locket är viktigt, det ska vara gummiaktigt och sitta hyfsat tätt. Ett hårt lock som bara sitter på hinken är oftast inte tillräckligt bra. Bra hinkar finns även att få på de flesta pizzerior och konditorier,  de brukar bli glada att bli av med dem.

På plussidan: Vanliga hinkar är billiga och lätt att få tag i, ett bra sätt att komma igång och testa Bokashi. Man kan ha många om man vill. De är lätta att ha med till sommarstugan eller kolonilotten. Om du behöver bygga jord är det är bra sätt att få upp volymen eftersom man får med så mycket papper i hinken, inte bara matrester. Om man ska lägga innehållet i komposten så är det bra eftersom pappret i hinken balanserar matresterna, man slipper tänka på det där med kol och kväve i komposten. I hinken har man allt man behöver. (Pappret = kol, matavfall = kväve).

På minussidan:  Pappret tar mycket plats i hinken, de fylls rätt snabbt. Man får se till att det inte blir för blött i hinken, tillräckligt mycket papper behövs för att det inte ska lukta i hinken. Pappret kan vara jobbigt i mindre odlingar och är helt hopplöst i krukor. Dock blir det fin jord i slutändan så man kan kanske plocka bort pappret och använda det någon annanstans.

Svarta hinkar med kran

Foto: areskog.se

Kranhinkar är den klassiska Bokashi-lösningen av goda skäl. Man får plats med mycket i hinken, lakvattnet är underbart som gödningsmedel (även om det luktar vidrigt) och man slipper allt papper. Men det kostar ju. Man får helt enkelt bestämma själv.

På plussidan:
Lakvattnet! Det späds 100 gånger och är mycket bra gödning till alla växter inomhus och utomhus. Används även i komposten (kör igång processen) och i dräneringsrör hemma (bryter ner fett). Hinkarna är 16 liter och då får du plats med mycket matrester. Det behövs inget papper i hinken, man vill ju att vätskan ska sippra fram som lakvattnet. Men ibland kan det vara bra med en tidning överst i hinken för att ta upp eventuellt kondens, luktar det i hinken är det oftast på grund av just detta.
Många tycker de ser snyggare ut i köket. Bokashi bryts ner snabbare i landet när man inte har så mycket papper i hinken.
Passar bättre till tomathinkar, sommarkrukor och balkongodlingar eftersom man slipper allt papper i jorden.

Foto: weatherworks.com.au

Sedan finns det andra varianter. Man kan köra med en vanlig hink med biopåsar, då behöver man bara en enda hink. Man kan konstruera en egen kranhink – testa med två hinkar inuti varann och borra dräneringshål i botten av den övre hinken. Är man lite fiffig kan man fixa en enkel kran i den nedersta hinken, det går även att borra ett dräneringshål längst ner och sätta på en bit silvertejp. Men byt ut tejpen varje gång du dränerar hinken så det blir inget läckage!

På minussidan: Det kostar ju. Hinkarna köper vi hem från Slovenien så de är inte kinesiska. Kvaliteten är bra och de är hyfsat närproducerade, det finns inte möjlighet att få dom gjorda i Sverige.

Två hinkar räcker oftast till en mindre familj (två vuxna, kanske ett barn, det beror ju på hur man äter) men inte till en större. Då får man ha flera hinkar eller komplettera med gröna hinkar. Tar plats i köket, beroende på hur köket ser ut.

 

Följande bild: dubbla hinkar som de här säljer man lite varstans i världen. Inte så dumt eftersom den nedre hinken fungerar även som vattenkanna, vätskan späds ut direkt i hinken och slängs ut i rabatterna. Ingen kran på de här.

Foto: greatday18.ca

 

 

Foto: www.zingbokashi.co.nz

En riktig stor ”hink” kan man göra med en soptunna, då får man fixa en bottenplatta (dränering) och en krananordning. Sådant gör man oftast i varmare länder där man kan ha det hela utomhus, men det skulle kunna funka här om man har en varm källare/uthus eller till  sommaranvändning.

Antagligen finns det framtida lösningar vi  inte kommit fram till än. Ju enklare ju bättre. Kan vi hjälpas åt att hitta dem så vinner vi alla.

Tipsa gärna om du har kommit på något!

PS: Den bruna och gröna hinken är ursprungshinken från Japan. Vi hade den ett tag i början men de var oerhört dyra att importera och kranarna krånglade lite. Men principen är ju precis likadan som de svarta hinkarna vi har nu. DS

Foto: curezone.org

 

 

 

 

 

 

….ursäkta röran i bilderna, fick inte ordning på dem hur jag än gjorde.

 

 

 

22 reaktioner på ”Vilken hink är bäst?”

  1. Vi har provat både med vanliga plasthinkar från Clas Ohlson och de speciella svarta ”kranhinkarna” från Bokashi.se.

    Resultatet har varit väldigt tydligt.

    De vanliga plasthinkarna har gett ett mycket sämre resultat. Så dåligt att vi endast använder dem i nödfall! I de svarta kranhinkarna blir matavfallet alltid bra och luktar syrligt och ”gott” när man öppnar dem. Men i de vanliga plasthinkarna luktar det mögligt/halvruttet och ser illa ut.

    Min bästa gissning är att locket inte sluter tillräckligt tätt. Vi har försökt att vara väldigt noga, men inte lyckats mer än i undantagsfall med de vanliga plasthinkarna…

  2. Hej,

    Har fyllt min svarta bokashihink nu under två veckor, men inte en droppe lakvatten har kommit. Innehållet luktar gott, så där är det ingen fara tror jag. Vad bör jag ändra i hanteringen?

    Hälsningar Lotta

  3. Lugn! Det kommer!
    Ibland kan det ta ett par veckor innan vätskan börjar rinna, det är ingen fara egentligen eftersom när man väl kommer igång får man oftast mer vätska än man behöver. Hur mycket vätska man får, och hur lång tid det tar att börja laka ur, beror mest på vad man har för matrester. Är det mycket blötta saker i hinken, typ gurka, sallat och sådant, så blir det mer vätska än när man har en del bröd eller ris som suger åt sig lakvattnet. Det går bra att ha med servetter och sådant i hinken, men vill man få ut så mycket vätska som möjligt är det nog bättre att skippa pappret. Du kan även testa att pressa ner innehållet så mycket du kan, processen mår bra av att vara kompakt och du får plats med mer i hinken. Ta en plastpåse över händerna först då! Lycka till! Jenny

  4. Så om innehållet i hinken luktar illa (sopor) är det pga att det blivit för blött?
    Sen undrar jag vad ni menar med att det luktar gott av bokashin, jag tycker varken att bokashipulvret eller den melass/vinägerlukt som det var innan det började lukta sopor var direkt angenäm, men i alla fall bättre än hur det blev sen.
    Har varit noga med att inte fylla på alltför blött avfall, och med att hålla lockat till hinken stängt (kör i den enklaste hinken).
    Vad gör jag för fel? Och vad ska jag göra med den illaluktande sörjan? Grävde ner lite i jorden, det verkade i alla fall nedbrutet och bra, jag hoppas att det funkar trots den dåliga lukten!

  5. Hej Karin! Synd att det blev så illa för dig, hoppas verkligen att du har hunnit göra ett par till hinkar och de har fungerat bättre. En bokashihink ska verkligen inte lukta sopor, men om man tycker om den syra strölukten eller lukten av de syrade matrester i hinken är en annan sak. Något jag har lärt mig under de senaste åren är att vi alla har väldigt olika luktsinnen (det visste jag verkligen inte förr!). Vissa tycker en sak, andra tycker något annat, så är det bara.

    Det låter som du gör det mesta rätt, men om du kolla en gång till ser du något kondens på insidan av locket? Har du kondens där så ÄR det för blött helt enkelt. Något man kunde göra i så fall var att bottna hinken med halmpellets (eller träpellets, sågspån eller kokosfiber) som absorberar väldigt mycket fukt och tar inte lika mycket plats som tidningspapper i hinken. De är ju även bra att ha i jorden sedan.

    Skulle du kunna återkomma med hur det gick för dig, om du fick ordning i din hink? Maila mig direkt om du vill på info@bokashi.se. Vi vill ju att det ska bli så bra som möjligt.
    Men på plussidan: det du har grävt ner kommer funka helt ok, lukten stör oss men gör inte processen sämre i jorden. Så maskarna och växterna kommer bli nöjda hur som helst. Men allra bäst är ju förstås om det är trevligt för dig med!
    Vi hörs,
    Jenny

  6. Åh vad bra! Då ska jag pytsa ut det sista i min första hink i jorden också. Gissar att det luktar bättre ganska snabbt när jordorganismerna har satt igång att bryta ned det (f.ö. är det ändå för kallt för att jag ska vistas vid krukorna jag lagt det i nu).
    Och ja, jag har kondens på insidan av locket av hinken. Ska alltså lägga i mer torra saker mellan varven. Och kanske testa att göra hinken dubbel så att vätskan rinner ut (har för litet hushåll för att riktigt motivera att köpa en stor hink med kran men vill gärna ha lakvattnet att gödselvattna med ).
    Har väldigt bra luktsinne för övrigt… a blessing and a curse 😉
    Tack för snabbt svar!

  7. Hej!
    Nu har vi provat båda hinkarna man kan köpa i er shop och jag tycker absolut att hinken med tappkran är den bästa. Dels är den större och så sitter locket på ordentligt och så självklart själva tappkranen. Man slipper bök med papper. Det luktar absolut ingenting under vasken när vi kör med den stora hinken men med de mindre hinkarna – utan tappkran- då luktar det under vasken. Så jag är super nöjd med de stora hinkarna med tappkran och tycker absolut att de är bäst!

  8. Åh, vad roligt att det funkar för dig! Tack för att du tog dig tid att berätta om hur du har testat dig fram. Jag tror det är många som har börjat med enkla hinkar och ”uppgraderat” till kranhinkar av samma anledning som dig.
    Det som var viktigt för oss när vi tog med de gröna hinkar i butiken var att alla skulle kunna ha råd att göra Bokashi, vanliga hinkar kan man få tag i lite varstans och då är det mindre risk att känna sig lurad. När man först hör talas om Bokashi kan man gott tänka att det hela låter lite hokus-pokus, då är det bra att testa utan att lägga ner en massa pengar. Och någorlunda bra funkar dem ändå, de gröna. Många fortsätter med dem i åratal utan problem så det är verkligen en personlig val.
    Hur som helst känns det en vinn för miljön, varje hink som fylls med matavfall som inte hamnar i soporna. Oavsett vad det är för en hink så är det innehållet som räknas!
    Ha det gott! /Jenny

  9. Om hinkar: min första hink gjordes av två dressinghinkar (10 liters tror jag det är). I den inre borrades en massa småhål, i den yttre ett större hål där en gummikork passades in. En sträng våtrumssilikon längst upp för att få lufttät anslutning mellan hinkarna, och så tryckte jag ihop dem. Locket är tätt och bra, så det blev en både bra och billig lösning.

    Egentligen borde jag väl ha gjort en till likadan, men när behovet av en till hink blev påtagligt blev jag lite lat och köpte en vanlig hink med lock. Det fungerar också, även om pappersmängden, jag har använt kartongbitar och äggkartonger, blir så pass stor att det inte ryms lika mycket som i den andra ”dubbelhinken”.

    Till min dotter som ville ha en mindre hink under diskbänken tog jag två fyrkantiga mindre hinkar som det varit tapetklister i. Samma slags småhål, hål för lakvattnet och silikontätning. Enda haken var att det inte var så lätt att hitta två likadana hinkar, för de måste ju passa ihop.

    Annars fungerar det riktigt bra. Lite pyssel blir det under vintern, det blir några vändor då den halvlagrade komposten flyttas till kompostpåsar för lagring utomhus i större hinkar. Men snart är det dags att gräva ner de påsarna i rabatter och pallkragar!

  10. Intressant! Tack för att du tog dig tid att berätta om hur du gjorde, det hjälper säkert andra. Kul att även din dotter är med! /Jenny

  11. Kan hinken vara genomskinlig, eller försämrar det resultatet?

    Jag undrar vad som kan hänt med min andra & tredje omgång. Den första blev bra med vitt mögel, men i de två efter det kommer det inte kommit någon vätska alls. Jag har använt en hemmagjord spann som inte riktigt håller helt tätt i locket, den har ett litet tillpluggat plaströr att tömma vätska med och en perforerad plastbit som ligger 1-2 cm upp från botten, och har vattnat en liten skvätt eftersom den kändes helt torr (gjorde på samma sätt med den lyckade komposten fast i den köpta kranhinken). När den köpta hinken blev ledig lassade jag över den del jag hade hunnit fylla den hembyggda med. & nu kommer alltså ingen vätska ur någon av dem trots att den köpta hinken är full och har vilat i snart 2 veckor och den hembyggda är halvfull! Kan jag göra något för att det ska bli bättre? Eller måste jag ordna en annan hink?

    Undrar även om man ska undvika att slänga växtdelar som ser sjuka ut samt ogräs precis som i en växtkompost?

    Med vänlig hälsning,
    Anna

  12. Hej Anna! Sent svar — förlåt!
    Ljusa hinkar är egentligen inte så bra, mikroberna vill ha det mörkt. Men om inte den står så ljust är det nog ingen fara. Man får inte vitt mögel jämt, bara då och då. Så om hinken inte luktar är processen helt ok. Du sa inget om lukt, känns det ok på den fronten?
    Om den hemmagjorda hinken är inte helt tät kan man lägga en mjuk plastpåse eller lite plastfolie mellan hinken och locket, det brukar hjälpa. Lufttät är viktigt!
    Men att du inte får någon vätska betyder inte att processen har gått snett. Det är bara så ibland, det beror helt och hållit på vad man har i hinken. Mycket grönsaker och blöta rester = mycket vätska. Mycket bröd, ris, hushållspapper = lite eller ingen vätska. Något du kan justera där?
    Sedan var det växtdelar, helt upp till dig om du vill ha med dem! De flesta gör inte det storskaligt (platsbrist i hinken!) och om man täckodlar kan man lika gärna lämnar de på plats (torka/drunkna rotogräs först). Men vill du ha så mycket bokashi som möjligt kan du lägga allt du kommer över i hinken.
    Hoppas det ordnar sig!
    Jenny

  13. Jag är så glad över att jag hittat er. Pysslar på med mina gröna hinkar. Allt fungerar perfekt, ingen ”dålig” lukt, vitt fluffigt mögel och det växer så det knakar i mitt grönsaksland.
    Nu vill jag också tacka er för en alldeles fantastisk hemsida. Den är enkel, lättläst, informativ och lugn. Bilderna är tydliga. Det uppskattar jag väldigt mycket. Den är fantastisk helt enkelt.
    Bästa hälsningar Eva E

  14. TACK Eva, det värmde väldigt mycket att höra att allt går bra för dig och även att hemsidan gör det den ska. Jättesnällt att du hörde av dig, vi uppskattar det! Trevlig sommar! /Jenny

  15. Hej!

    Jag odlar lite i liten skala i min trädgård i pallkragar och har länge tänkt prova bokashi. Vi är en liten familj men har ofta gäster och det blir mer matavfall än man tror….kör ännu ”snikvarianten” med hinkar från ÖB av samma sort som ni säljer. Idag har jag grävt ner min första hink i en tom pallkrage och först efteråt satte jag mig och läste lite mer om just det steget.
    Saken är den är att det var ganska lite jord i pallkragen så jag skrapade bort jorden från halva kragen tills jag nådde botten (lerjord) och hävde ut bokashihinken där över ytan. Täckte sedan noga med den jord som fanns och lagret blev kanske 0,5 dm tjockt. Läste nu att man skall blanda ut bokashin med jord och sen täcka med 1 dm jord. Borde jag gräva om och fylla på med mer jord?? Dvs åka till stan och köpa en påse vilket jag inte är supersugen på…… 😉

  16. Hej Sara. Det kommer att funka! Viktigast är att bokashin får så mycket jordkontakt som möjligt, då går det snabbast — alltså hackar och blandar lite när du lägga ner den. Sedan kan man få problem med fåglar (och ev familjens hund) om täckningen är tunn. Lägg gärna något över — en plastsäck, fiberduk, brädor — ett par veckor för att vara på den säkra sidan. Du behöver absolut inte kila iväg och köpa jord! Men nu under hösten kan du kanske bygga jord i pallkragen med mer än bara bokashi. Har du trädgårdsrens du kunde ligga överst? Klipp i mindre bitar om du orkar. Grässklipp, höstlöv (om du inte har sniglar), gamla krukväxter, skörderester. Vad som helst. Bokashin i jorden hjälper till att kör igång ”skräpet” och till våren har du mer jord att odla i. Är det något grovt som är kvar då kan du plocka bort det inför odlingen.
    Här hemma har jag riktig tjock lerjord och även under odlingslådorna har det blivit bättre, porösare och levande. Så bygg på över marken och du kommer få bättre jord under pallkragarna på köpet. Lycka till!

  17. Jag håller på med mina första omgångar bokashi. Köpte de gröna hinkarna till att börja med.
    Vi är två personer i hushållet och jag öppnar och fyller på med nytt material och nytt strö en gång i veckan ungefär. Fram tills dess förvaras avfallet i en annan behållare. Är det bättre att lägga det direkt i hinken en gång om dagen?
    En hink är full och står på ”jäsning” och den verkar ok. Har inte kollat den på nån vecka dock. Den andra hinken har jag fått lite grönmögel i. Kan jag peta bort det och fortsätta eller ska jag kassera hela hinken?

  18. Hej Ewa! Allra bäst är om du kan fylla på varje dag, även om det inte är så mycket. Det blir jämnare för mikroberna då och även de tycker om att få färsk mat :). Mindre risk att det möglar också. Har du tillräckligt med papper eller annat absorberande i hinken? Det borde inte finnas kondens på undersidan av locket eller på hinkväggarna. Där har du oftast boven till grönmögel. Peta bort det så är det ingen större fara. Och hinken står väl på ett varmt ställe? Och locket sitter på som det ska?
    Hoppas det går bra nu! /Jenny

  19. Hej! Jag har nästa fyllt min första vanliga 10 litershink. Det luktar ingenting och jag fyller på ca 1 liter avfall varje dag, som jag strör 2 msk strö över. Igår pratade jag med några vänner som hållt på ett tag. De totalsågade vanlig hink och sa att det inte funkar, att det blir mögel. Sånt biter tyvärr bara på mig så att jag får horn i pannan och SKA lyckas haha Några frågor jag undrar över är dock: om det inte luktar, är allt bra då? 🙂 Jag märker till min glädje att vi, precis som jag trodde, slänger väldigt lite mat. Därför blir det mest kaffesump. Kan det bli för mycket, procentuellt? Kag lägger allt i en 1 liters kesoburk med hål i botten först, där ev vätska får rinna av tills den är full, och sen häller jag innehållet i hinken. Min sista fundering är på papper: jag har bara lagt en ituriven dagstidning omlott i botten, inte varvat med något (hittar ingen instruktion om det?) Hur mycket borde jag ha?

  20. Hej Sara-Ida! Ja, du gör rätt att gå din egen väg. Jag vet att tusentals familjer använder vanliga hinkar och lyckas med dem. Visst, de är inte lika bra som de dyra kranhinkarna men priset är betydligt lägre. Speciellt om man fixar dem själv! Det har varit viktigt för oss på bokashi.se att inte vara för kommersiellt med allt detta, viktigast är att det blir av, att man börjar med bokashi, inte vilken plastlösning man väljer eller hur den ser ut.
    När de pratar mögel menar de det vita fluffiga möglet, som är inget problem egentligen. Det kommer från själva jäsningsprocessen men då de vanliga hinkar är inte precis lika lufttätt som kranhinkarna blir det oftast lite mer syre och lite mer vitt mögel. Det gör inget.
    Sedan, med en vanlig hink, har man lite mer ansvar själv att ta hand om fuktigheten i hinken. Om man struntar i det och får en väldigt blöt hink, kan den lätt lukta illa och i värsta fall kan det komma plåt/grönt/svart mögel. Lukten stör oss men är ingen fara för själva processen. Lite mögel gör inget, men en genommöglig hink är inte så bra att använda.

    Men, till dina frågor:
    JA. Om inte det luktar så är allt som det ska. Eller luktar och luktar. Lite syrligt luktar det ju alltid med bokashi, men absolut inte rutten.
    Kaffesump är ingen fara i sig, det fermenteras bra med bokashi. Kan du blanda det med annat är det bra men annars är det ok, bara man tar hand om fuktigheten som du gör.
    Ja, oftast behöver man lite extra papper i hinken, äggkartong kan vara bra. Fuktigheten i hinken ska vara ungefär som bra jord, inte för blöt inte för torrt. Så du kan trimma in det allt eftersom. Å andra sidan, kaffesump är inte en så farlig produkt, kommer inte lukta särskilt mycket hur man än gör, så det går kanske att slarva lite där. Men kan du blanda med lite papper så blir det klart bättre.
    Lycka till med det hela!
    /Jenny

  21. Hej, tack för mycket bra information och inspiration för att testa! Har köpt min första laddning bokashi-flis och tänker börja med vanlig hinkar med plastlocket för att få det så tät som möjligt. Min fråga gäller ev tungmetaller i trycksvärtan från tidningarna, är det helt riskfritt?

  22. Hej Helga. Vad bra att du har kommit igång, lycka till! Det är inget problem med trycksvärta i tidningar nu för tiden, har kollat det med branschfolk och läst på — inget att oroa sig över alltså. Men det gäller svenska dagstidningar, trycksaker från Kina mm kan vi inte så mycket om tyvärr. Men de har man vanligtvis inte i en bokashihink heller, så det spelar ingen roll i sammanhanget. /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.