Bokashi är inget för råttor

Foto: Jenny Harlen

Nu är det rått-dags.

Vi har dem i väggarna hemma, det har nog alla som bor på landet. Men det är skönt att inte behöva oroa sig över råttor i matavfallet, komposten, sopkärlen, allt det där. Där har vi inget som helst problem. Och det är nog tack vare Bokashi.

Det var en intressant artikel i söndagens DN, ”Råttorna invaderar”. Vi får tydligen fler och fler råttor över hela landet, de är rätt nöjda att vi är så slarviga när vi slängar mat. Och de förökar sig som bara den, en enda råttpar kan få 1000 avkommor på ett år. Ick!

Vad kan man göra? Enligt Anticimex ska man hålla rent i källare och vind, skafferiet på sommarstugan och under altaner och sådant. Kartongerna som jag har slängt in i vedskjulet blir lätt ett mysigt bo för råttor, kanske bättre om man plattar till dem?

Och så var det komposten.

Många skaffar inte kompost för att de är nervösa för råttor, med all anledning. Men en ”riktig” varmkompost som är avsedd för matavfall är hyfsat tät och då kommer råttorna inte in (de kan ta sig genom ett 2 cm hål, inte vet jag hur!). Lägger man vanligt matavfall i en ”utekompost” får man problem direkt.

Men det är här Bokashi kommer in i bilden. För det första, slipper du ”öppet” matavfall i köket och sopkärlen — allting ligger tätt och fint i hinken. För den andra, tycker inte råttor och möss om matrester som är behandlat med Bokashi — det är för surt helt enkelt. pH:et ligger rätt lågt (3,5-4) och då nobbar de det.

Det finns många olika sätt man kan ta hand om Bokashi hinkarna när de är klara inomhus, nu på vintern är det oftast varmkomposten som gäller (täcker över med en tidning eller löv när du tömmer hinken), eller blanda med torra löv i en sluten plastsäck. Har du grävt ner Bokashi i en sommarkompost, odlingsbänk eller direkt i jorden ska det vara OK, men för säkerhets skull kan man täcka över lite extra så här års eller lägga på ett galler eller liknande. Inga mysiga, luftiga krypin alltså!

Som många andra var jag ganska skeptisk om detta med råttor och Bokashi men jag, och en hel del andra, har testat olika varianter och har inte haft några problem. Förra vintern och våren la jag ut några sopsäckar med löv och Bokashi på olika ställen. Inga gnagare alls. Däremot har jag en stor trälåda övertäckt med markduk som fylls med jord, Bokashi, kartong, stallgödsel, vass, vad jag nu har tillgång till. En enda stor jordfabrik alltså! Det är ganska luftigt och varmt därinne under markduken, så jag kan tänka mig att de skulle kunna trivas i hålrummet. Ska ser till att duken sitter fast till vintern.

Jag har också precis kollat webben, vad säger folk runt omkring i världen om råttor och Bokashi? I det stora hela så verkar det funkar klockrent. Även i stora städer som London, Bangkok, Seoul använder man Bokashi för att motverka råttor. Folk tycker att det funkar, och de få som har haft problem verkar har gjort utestället lite för luftigt och mysigt. Och det går att rätta till.

Så det är nog sunt förnuft som gäller. Som vanligt!

Och råttorna i väggen hos oss? Jo de håller på för fullt, men lugnar nog ner sig snart. Katten jobbar på så mycket han orkar. När han inte lägger i sängen och latar sig vill säga…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.