Elins bin – gästblogg

 Elin Iderström är nybliven biodlare som i dagarna släppt boken Elins bin – Om biodling, honung, bivax och business. Idag gästbloggar hon på bokashi.se och berättar om planerna att använda mer smarta mikroorganismer även i biodlingen.

Det surrar högt i min trädgård. Det är den första varma vårdagen och bina har flugit ut från sin kupor för första gången i år. Överallt flyger glada bin och sätter sig på mig, på gräset, på buskar, träd och fröställningar från förra året.

För två och ett halvt år sedan, medan jag slött scrollade på Facebook en tråkig novemberkväll, dök det upp en annons i mitt flöde. En granne sålde sina bin och alla sina prylar som hörde till. Jag, som odlar mycket grönsaker, bär och frukt i min köksträdgård, har någon gång haft en förflugen tanke om att jag vill skaffa honungsbin. Men tanken har aldrig bitit sig fast ordentligt. Nu var det dock annorlunda! Jag skrev att jag ville köpa bikuporna och ett, två, tre stod jag inför det faktum att jag skulle bli tvungen att ta han om ca en miljon honungsbin inom några månader…

Att bli biodlare har varit fantastiskt kul. Det är klurigt, spännande, livligt och ger tillvaron en puls som det inte skulle ha annars – både för att det gäller att hänga med bina när det är dags skatta honung eller förhindra svärmar och för att det får mig att följa med i naturens skiftningar på ett väldigt intensivt sätt. Det blir extra tydligt nu tidigt på våren, när både jag och bina spanar efter om det snart kommer pollen och nektar i grannskapet. Om det blir för dåligt med mat nu och vinterförrådet tar slut, kommer bina att dö om jag inte hinner stödfodra dem.

Vi har lärt oss så mycket om biodling under de här åren. Hur man undersöker en bikupa, hur man skattar honung, hur man behandlar mot sjukdomar, hur man försöker lista ut om bina har det bra och inte minst hur det är att dela trädgård med massor av honungsbin. Det finns så mycket kul att säga om att bli biodlare! Så mycket, att jag faktiskt skrev en hel bok om upplevelsen.

Här kan du köpa boken!

Den 24 mars släpptes min bok Elins bin – Om biodling, honung, bivax och business. I den beskriver jag min blixtförälskelse i bina, hur det är att bli biodlare utan förkunskaper och besvarar de vanligaste frågorna för den som är nyfiken på hur biodling och allt runt omkring egentligen går till.

Jag är väldigt glad över att bokashi.se kommer att sälja boken som en del av sitt utbud. Faktum är, att det är enda stället på webben som säljer signerade exemplar! Det ger mig också en fin anledning att komma och hälsa på fabriken i Säffle.

En annan anledning till att jag är glad över att boken kommer säljas här på bokashi.se, är att jag också använder deras produkter för biodling.

Kort kan jag berätta, att de tama honungsbina idag utsätts för en hel del svårigheter. I nästan hela Sverige förekommer ett kvalster som heter varroa, som parasiterar på honungsbina. Alla biodlare som har kupor där varroa finns måste regelbundet behandla bina mot detta envetna kvalster. Det finns olika metoder för det, och vanliga sätt inom ekologisk biodling är att använda till exempel thymol, som är en olja eller olika typer av syror, som oxalsyra eller mjölksyra. 

En annan svårighet inom biodling är att många bisamhällen dör under vintern. Det är lite osäkert hur många, men någonstans mellan 10 – 30 % av alla bisamhällen dör helt, ofta utan att även mycket erfarna biodlare kan avgöra exakt varför. En anledning till det tros bland annat vara användning av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket.

Eftersom jag har haft stor glädje och fina resultat under många år från min bokashi-kompostering, kändes det kul att också börja använda EM-produkter för biodling när jag blev biodlare. Bokashi.se har en produkt som heter Bee-wellness, som är en spray som innehåller en blandning av mjölksyrabakterier och jästsvampar. Genom att använda den i bikupan hjälper man resistensen mot varroa-bakterier, skyndar på nedbrytningen av kemiska bekämpningsmedel och stärker livskraften hos bina.

Jag har testat Bee-wellness tidigare vid ett några tillfällen och från och med i år kommer jag använda dem omfattande och regelbundet. Min plan är också att noga mäta och analysera framför allt varroförekomsten de kommande åren.

Jag kommer att använda Be-wellness på två sätt:
1. Vid varje besök i bikuporna. Då kommer jag att spraya den rakt på bina i kupan. 
2. När jag gör rent kupor och ramar. För väldigt smutsiga ramar skrubbar jag med såpa och sedan sprayar med Be-wellness, för mindre smutsiga ramar använder jag bara Bewellness och torkar av. 

Målet med båda insatserna är att förbättra mikroklimaten i bikuporna och hjälpa bina så de håller sig friska.
Här kan du läsa mer om Bee-wellness och handla.

Mina anledningar till att använda Bee-wellness är flera. Dels har jag så goda erfarenheter av att använda bokashi-produkter för kompostering och för att boosta grönsakerna i köksträdgården, att jag gärna vill utforska vad goda bakterier kan användas mer till. En rolig grej är att bina älskar när jag vattnat krukor med bokashivätska – de rusar dit för att dricka! Dels vill jag också gärna komma bort ifrån en del av behandlingarna som jag gör mot varroa. Även om de räknas som ekologiska, så är det trist att behöva ta på sig full skyddsutrustning och använda syror i sina bikupor. Och den sista anledningen, är helt enkelt att om det är något som kan göra att bina mår bättre och får bättre motståndskraft i allmänhet, så vill jag såklart testa. Jag tycker det känns super att stärka bina genom att tillföra fler och bra mikroorganismer!

OM ELIN:
Namn: Elin Iderström
Yrke: Frilanskommunikatör, skribent och driver biodlare
Bor: På en liten gård utanför Karlstad i Värmland
Familj: Man och tre barn
Intressen: Köksträdgårdsodling, hållbarhet, böcker och kommunikation 
Aktuell med: Boken Elins bin – Om biodling, honung, bivax och business
Följ på: Instagram @tistelgardens

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.