Biopåsar — bra vinterförvaring för Bokashi?

Nu håller vi på att testa biopåsar här!

Jag har länge varit nyfiken på hur vi kunde använda dem i samband med Bokashi och nu ska vi få ordning i detta. Tack vara ett gäng ”bokashare” ska vi testa olika idéer i olika familjer och ser vad som funkar och vad som blir flopp.

Det är nu mitt på vintern som allt bli som svårast med Bokashi. Även jag blir trött på alla dessa hinkar som ska tömmas jämt. Våren känns så långt bort att man nästan vill strunta i det alltihop, men när solen väl kommer igång och det är dags — ja, det är då man blir så himla glad för alla dessa Bokashihinkar man har samlat på sig under vintern.

Så frågan är hur kan vi gör det lättare för oss? Det är ju tufft nog som det är i vinter-Sverige. Inte vill vi göra det krångligare.

I andra länder är det lätt. I Nya Zeeland där jag kommer ifrån kan man gräva i jorden året runt, de har ingen aning hur lätt de har det där. Men här då? Hmmm.

Det som vi vet funkar på vintern är självklart en isolerad kompost (om man har nu skottet fram till den), säckar med löv (riktigt bra, jag lovar), och olika påsar/backar/tunnor -lösningar där man förvarar Bokashi med eller utan jord. Har man ett tillräckligt varmt ställe kan man köra en jordfabrik i en backa även på vintern, men det blir mest en extragrej för att göra jord till vinterprojekter och omskolning av småplantor.

Men biopåsar: hur kunde vi ta in dom som en del av lösningen?

Vi testar två olika storlekar, en som passar en vanlig 10l hink och en som är lite större. De kommer från SanSac och är betydligt tjockare och mer stabila än de man köpa på Clas Olsson (som jag tycker personligen är lite irriterande).

Den mindre påsarna passar bra i en ”grön hink”. Det är ett bra sätt att hålla hinken ren, bara att lyfta ut säcken, knyta och förvara i en större säck, låda eller något till våren. Eller lägga direkt i komposten. Jag vet inte om det funkar utan hink, det får vi testa. Se till att påsen blir ordentlig sluten, annars får du luktproblem sedan.

Den större påsen är lite tjockare och funkar utmärkt på egen hand, tycker jag i alla fall. Utan hink alltså. Kör på samma sätt, med tidningspapper i botten och lagom med servetter och sådant inuti och håll säcken sluten med en påsklämma. Inte så dumt att sätta den i någon slags behållare för att hålla formen, påsen blir lite klumpig annars. Efterjäs som vanligt och förvara någonstans — inomhus i källaren eller förråd, utomhus i backar, säckar, korgar eller vad man nu hittar på (i växthuset?). Det brukar inte blir något problem med råttor och sådant i vanliga plastsäckar, så jag antar att det blir helt ok med biopåsarna också. (Grävlingar däremot kan vara problem.)

Sedan är det fritt fram till våren att göra jord av alla Bokashi påsarna! Man skulle kunna gräva en lång grop och rada upp alla påsarna och täcka över. Fyll en ny pallkragesodling med en massa påsar. Lägg påsarna i hinkar, krukor, brödbackar och sådant med jord över som vanlig. Jag misstänker att påsen kommer att ta ett bra tag att bryta ner (trots allt de lovar) så det är nog värt att skära upp den innan du täcker över med jord. Men det gör väl inget för växterna om den tar ett tag att försvinna?

Det som jag tycker är bra med detta är att man slipper se de gamla matresterna. Hur kul är det med julskinka i maj? Man knyter bara till säcken i köket och sedan lägger den på plats några månader senare. Men tänk på att om påsen ligger ett tag innan du ”planterar” den, kommer innehållet  lätt att bli för blött. Hellre mer tidningspapper än för lite alltså. (Blött = lukt, obekväm men säcken funkar nog ändå, bara den kommer ner i jorden.)

Fler funderingar: Hur kan vi använda biopåsarna i fikarummet på jobbet? Detta ska vi också testa nu och se om vi hittar några vettiga lösningar. En sak vi ska testa är att låta biopåsen vara öppet några dagar som en vanlig sophink (med tidningspapper på botten). Låt alla slänga sina matrester men strö inte på något kli. Då blir det enkelt för alla i fikarummet, och så länge påsen fylls ganska snabbt kan den stå öppen. Men då får ”någon” ta hand om påsen — strö i Bokashikli och sätta på en påsklämma. Låt stå varmt ett par veckor tills ”någon” tar hem den att odla i.

Annars kunde man säkert använda en sluten säck (som ”någon” sköter) och en vanlig samlingskärl på diskbänken eller fastskruvad på skåpdörren (typ de mindre kompostbehållare som finns på Ikea). Jag vet faktiskt inte, men vi håller på att testa. Har du några idéer eller har kört igång ett system som funkar vill vi gärna höra. Vi människor är ju lata och inte alltid så lätta att inspirera, så det här måste vara enkelt.

De påsar vi tester kommer från SanSac. Jag tror inte de säljs direkt till konsument, så fungerar det här kommer vi nog att ta de in i butiken. Men vi vill helst vara riktigt nöjda eftersom vi måste nog köpa de pallvis… Priserna återkommer vi med sedan.

Har du lust att testa hör gärna av dig, så länge vi har påsar kvar skicka vi ut några (maila till info@bokashi.se). Ju fler idéer vi får runt det här ju bättre.

Kolla gärna vår facebooksida om du inte redan har gjort, där har vi lite spontan produktutveckling på gång!

PS De här påsarna uppfyller krav EN 13 432 (läs mer här.) I princip betyder detta att 90% av materialet ska inte ta mer än 180 dagar att brytas ner i en kommerciell komposteringsanläggning.

4 reaktioner på ”Biopåsar — bra vinterförvaring för Bokashi?”

  1. Hur gick det sedan? Jag är väldigt nyfiken och ser gärna ett uppföljande inlägg.

  2. Hej Lina! Tack för påminnelse! Självklart skulle jag har gjort en uppföljning.
    Men short and sweet: Det blev faktiskt väldig bra. Vi bestämde oss för en mellanstorlek och de finns nu i butiken på bokashi.se. Tyvärr är det 50st per rulle men vill du eller någon annan testa är det bara att höra av dig, då skickar vi några stycken.
    Biopåsarna är från SanSac, köp inte de tunna som finns på Clas Olsson och sådant, de håller inte vintern ut.
    Det visade sig att påsarna håller väl under vintern (sex månader förra vinter!). Det lönar sig att slänga i en extra tidning eller något eftersom innehållet blir mycket blöttare under förvaringstiden. Det gick helt ok att ”plantera” hela påsen sedan i marken men vill man snabba på processen lite så är det lika bra att hacka upp den lite med en spade. Bioplasten tar sin lilla tid att bryta ner och oftast plockar man bort resterna efter ett tag och stoppa dem i komposten eller ned i jorden någon annanstans. Men jord blir det av dem till slut (3-6 månader tror jag).
    En bonus vi inte hade räknat med är att biopåsarna fungerar väldigt bra i en kontorsmiljö där ”ingen” äger soporna. De är ju lätt att hantera och det räcker med en påsklämma på påsen, man behöver alltså ingen tätt hink med lock. Fyller man påsen snabbt (typ 1-2 dagar) som man oftast gör i fikarummet kan man lämna påsen öppet under tiden och liksom stoppa i lite strö innan man knyter ihop den och tar den hem (eller vad man nu ska göra). Enkel och ren behandling. I ett project vi har på gång (3 kök, 50 anställda) gör man så och biopåsarna läggs i en svart sopsäck i källaren när de är fulla. Källaren är ganska varm så hela jäsningsprocessen händer där innan ”någon” tar hem säcken till odlingen. Alla är nöjda men som vanligt krävs det någon i köket som ser när påsen är full och bytta ut påsen.
    Men jag lovar skriva mer sedan!
    /Jenny

  3. Hej!

    Ska prova på jobbet och undrar över konceptet att ha en öppen påse (kommer nog ha den i en behållare med lock, men inte lufttät)
    Räcker det att bara strö en gång innan man stänger och bär iväg till efterjäsning?
    Ungefär hur mkt strö?

    ”Låt alla slänga sina matrester men strö inte på något kli. Då blir det enkelt för alla i fikarummet, och så länge påsen fylls ganska snabbt kan den stå öppen. Men då får “någon” ta hand om påsen — strö i Bokashikli och sätta på en påsklämma.”

  4. Hej Maria! Vi gjorde till slut så på kontoret vi testade (och fortfarande samlar in matavfall ifrån) att innanför en av luckorna till återvinnings-möbeln finns en biopåse i en liten hink. All personal lägger där sitt matavfall och städerskan häller på lite strö under dagen (2 msk per liter matavfall, efter fika och lunch). När påsen är lagom full knyts den ihop och läggs i en sopsäck som fylls med lagom många sådana påsar. De står sedan i källaren och efterjäser, tills någon av oss på bokashi.se hämtar dem och gräver ner dem i våra trädgårdar. Lycka till med ditt jobb-projekt! /Malin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.