Höstlandskap

Bladmögel på hösten – hjälper Bokashi och EM?

Vår expert på bokashi.se poängterar att bladmögel är flera arter av naturligt förekommande organismer, och att man aldrig helt kan bli av med dem. För att en växt ska bli angripen måste vissa miljöförhållanden vara gynnsamma för bladmögels-svampen. Till exempel ska det vara rätt temperatur och luftfuktighet plus att ju svagare en växt blir desto mer mottaglig blir den för angrepp. I fallet med tomater är det naturligt att det sker när temperaturen går ner och luftfuktigheten upp, och plantan börjat försvagas inför hösten.

Riktigt aggressiv röta – som potatisbladmögel – är säkrast att bränna. ”Snällare” bladmögelsarter kan man behandla med EM-mikrober eftersom de till viss del kan konkurrera ut dessa sporer. Och behandlar man jorden med EM (Mikroferm eller Bokashi) hela året så ger man både jorden och växternas störst möjliga motståndskraft. Att välja resistenta växtsorter är också bra. Men potatisbladmögel går inte att behandla, bara bränna!

Vill du veta mer om potatisbladmögel? Kolla in Sara Bäckmos jättebra och viktiga serie om just detta:
https://sarabackmo.se/sa-sprids-potatisbladmogel/

Höstiga kramar från Malin & Jenny

4 reaktioner på ”Bladmögel på hösten – hjälper Bokashi och EM?”

  1. Hej! Jag undrar dock hur ni gör med växtdelar som är angripna av mjöldagg och kanske trips. Får de åka ner i bokashin eller jordfabriken?
    Överlever dom det sura klimatet?

    Allt gott Emma

  2. Hej. Jag fick bladmögel på alla mina tomater i år. Om det var potatisbladmögel eller något annat vet jag inte då det här var första gången. Jag slängde iaf allt att brännas. Jag vet att möglet finns i jorden också. Men jag kan för mitt liv inte hitta någonstans info om jag kan använda jorden till annat nästa år. Inte tomat och potatis men annat. Jag växelbrukar inte men kan ändå låta bli att odla tomat/potatis i jorden. Isf, hur länge? 3-4 år?
    Eller är det bäst slänga jorden? Vore tacksam för svar! Ni är mitt sista hopp 🙂

  3. Hej Lisbeth! Så tråkigt, men det kan (tyvärr) hända även den bästa. Nej, du behöver inte slänga jorden! Precis som du säger, odla annat än potatis och tomat i några år. Bokashibakterier hjälper också till att stärka jorden för framtiden, så gräv gärna ner ett par hinkar.

  4. Hej! Nja, det är nog int helt säkert att man får kål på allt. Bäst är att använda den jorden ute, för tex tripsen har naturliga fiender utomhus, så de regleras på det sättet. Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.