Ett hav av ogräset kirskål

Fermenterad kirskål gör dubbel nytta!

Titta så fint svartvinbären växer i år! Eller, vänta lite nu…. 

Kirskålen har med åren tagit över den inhägnade svartvinbärsodlingen. Orsaken till inhägnaden är att hålla hästar och andra ”marodörer” borta från svartvinbären, något som verkligen har gynnat kirskål och brännässlor, då gräsklippningen runt buskarna förstås upphörde när staketet uppfördes. Ur askan i elden, skulle man kunna säga.

Två personer rensar kirskål och lägger det i en blå tunna

Den här lilla inhägnaden är dessutom nästan det första man ser när man kör in på gården – inte så kul när man tröttnat på att skojfriskt utropa ”och här har vi vår kirskålsodling!!”. Inte gårdens stolthet, precis.

Men i år hade markduk införskaffats, och i början av juni lejdes sönerna Isak och Thor till att rensa bort det som inte skulle vara kvar. Kirskålen (och en del brännässlor) lades i stora tunnor, för att sedan fermenteras och kunna användas i odlingarna igen. Receptet på det ser ni lite längre på sidan.

Ovanpå markduken lade vi träflis, det blev riktigt snyggt och prydligt! 

Och de hårt bortträngda svartvinbärsbuskarna har en chans att växa sig stora igen.

Kirskålen fyllde nästan två(!) tunnor som genom att vi kan fermentera den får en möjlighet att bidra med mycket fin näring och grönmassa till täckning eller jordförbättring till trädgården. Snacka om dubbel nytta! Fördelen med att fermentera ogräset med bokashi-bakterier är dels att näringen i vätskan och materialet blir mer lättillgängligt för växterna. En annan stor fördel är att fermenterat ogräs inte luktar illa. Bara syrligt. Och ni som har gjort näringsvätska av ogräs vet hur vidrigt det kan lukta…

Så här gör du fermenterad näringsvätska av ogräs!

Fyll en tunna eller kraftig säck med ogräset. Varva några deciliter bokashiströ i hela innehållet. Tillsätt 1-2 dl rörsockermelass eller sirap/socker så sätter bakterierna extra fart. Vattna på 1-2 liter vatten och skaka om/rör runt så att bakterierna blandas runt i hela innehållet. Sätt på lufttätt lock/tryck ut all luft och låt stå i några veckor (eller längre).

Det går lika bra att använda Mikroferm ifall du har det hemma. Några deciliter Mikroferm utblandad i 1 liter vatten plus 1-2 dl melass/sirap/socker.

Använd sedan som tillskott i jorden eller som täckmaterial. Näringen kommer att bevaras och dessutom bidra med fint mikroliv till din jord.

Här köper du vårt svenska bokashiströ

Som avslutning får ni se mina fina pioner om funnits på gården sedan långt innan vi flyttade dit. Kanske det största sommartecknet för mig!

Text och bilder Charlotta Sairio

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.