Jordfabrik inne efter 3 veckor

För 3 veckor sedan gjorde jag jordfabrik inomhus i plastbackar. Ett spännande projekt, men även praktiskt så här i februari när snötäcket ligger tjockt ute och längtan till vår och odling är stor.

Att gräva runt och se vad som hade hänt med matavfallet var som en skattjakt! Se själva:

Se hur jag gjorde jordfabrikerna här!

I den första plastbacken hade jag tömt ur en hel grön hink. I just denna hink hade jag råkat ha i en gammal krukväxt vilket gjorde det lite svårare för Bokashi-mikroberna, det märktes tydligt. När jag öppnade hinken efter 2 veckors fermentering luktade den lite mer och var lite fuktigare än de brukar vara. Efter några dagar som jordfabrik märktes även att det blev mycket mer kondens från den plastbacken och jag fick lägga tjocka pinnar emellan locket och backen för att kompensera.

Ändå hade matavfallet efter tre veckor brutits ner lika bra som i de andra plastbackarna, där jag hade tömt en halv kranhink i varje plastback. Vilket visar att det inte är så himla kinkigt att det blir exakt rätt, bara mikroberna får bra förutsättningar så blir det bra jord till slut!

I min källare är det ca 17-18 grader och det räcker för att bryta ner matavfallet ganska ordentligt på tre veckor. Jag skulle lätt kunna hälla ut innehållet i mina odlingslådor utomhus även fast det är snö ute. Det som mest tydligt fanns kvar i jorden var kaffefilter, ihopknosat hushållspapper, en hel sötpotatis (som jag förstås borde ha hackat upp), avocadoskal och äggskal. Inget konstigt alls utan helt enkelt det som tar lägre tid att brytas ner.

Fast istället ska jag använda denna jorden till en ny omgång jordfabriker och hälla över överskottet i en säck och ha till mina förodlingsprojekt.

Slutsats: jordfabrik inomhus – en favorit som jag kommer att fortsätta med!

/Malin på Bokashi.se

7 reaktioner på ”Jordfabrik inne efter 3 veckor”

 1. Hej! När man skall plantera om krukväxter, behöver man späda ut bokashijorden eller kan man använda den rakt av? Jag började i höstas och är mycket nöjd.

 2. Hej Marita! Olika växter har ju lite olika näringsbehov, så du får pröva dig fram lite! 50/50 bokashijord och ”vanlig” jord brukar fungera bra för de flesta växter! Roligt att du är nöjd! /Malin på Bokashi.se

 3. Hej!
  Jag har två funderingar kring jordfabrik inne:
  1. Om man använder gammal krukväxtjord i jordfabriken och sen överför den nya jorden till krukväxterna, dör eventuell ohyra då? Till exempel tripsägg etc.

  2. Undrar även om det luktar mycket från en jordfabrik inomhus? Går den till exempel att ha inomhus eller i källarförråd som delas med andra grannar?

 4. Hej!
  1. Det är inte alls säkert att gammal ohyra dör… Jag skulle i så fall hälla kokande vatten på den gamla jorden för att ”sterilisera” den. Då dör förvisso alla bakterier i den och jordbakterier behövs för att omvandlingen ska ske, så försök att blanda med någon jord utan ohyra.
  2. När man ”tillagar” jordfabriken och rör runt i det fermenterade matavfallet så kan det lukta, men när det är blandat och täckt med jord så luktar det bara jord.
  Mvh Malin

 5. Kan man blanda ner aska i jordfabriken? Jag eldar endast ren björkved i torp med vedspis.

 6. Hej! Nej, ingen aska i jordfabriken! Laddad biokol kan med fördel följa med i jordfabriken om du vill, men skölj då bort askan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.