Sommarodling i murbruksbaljor

Årets experiment har varit att odla i murbruksbaljor på altanen. Fungerar utmärkt!

Enkelt och billigt och snigelfritt. Och inte alls svårt att plocka något gott till lunch…

Murbruksbaljor hittar man där man brukar köper målarfärg och sådant. Biltema och Jula brukar har dem, priset ligger någonstans mellan 80-130 kr beroende på storlek. På altanen här har jag mellan storlek tror jag, typ 65 liter. Den större, 100 liter eller så, använder jag i växthuset.

De är enkla att göra i ordning — gör precis som du brukar göra med sommarkrukor. En tjock lager med lecakulor i botten, lite ”fuljord” (gammal skräpjord), en lager med Bokashi direkt från köket, och sedan fyller man på med ”finjord” (säckjord, men det räcker med det billigast varianten eftersom det finns så mycket näring i Bokashi). Satsar på 20-25% Bokashi och resten jord. Om man vill kan man blanda Bokashi och köpjord i en kärra innan man fyller baljan, snygga bara till med lite finjord överst.

Dränering. Baljorna har ju inga hål, men det är lätt att borra i plasten. Istället för att göra dräneringshål i botten av baljan brukar vi borra en på sidan av baljan, på samma höjd som lecakulorna. Då får man en reservoar i botten och ingen av det fina lakvattnet går förlorat. Praktiskt om vill resa bort ett par dagar, växterna klarar sig själv lite längre utan vattning.

Plantera! Det blev tätare än jag hade tänkt mig i baljan här, det är ju så lätt att bara stoppa in den ena och den andra när alla plantor är så små på våren. Men de verkar klara sig, tack vara näringen och den jämna fuktigheten kan jag tänka mig. Så himla skönt att kunna bara gå ut och plocka lite sallat och örter till lunch direkt på altanen.

Inte minst är det väldigt skönt att kunna ha snigelfri sallat. Vi har inga större problem här med mördarsniglar och sådant men det har aldrig varit särskilt snyggt i salladslandet. Men nu går det bra. Jag råkade stoppa i några krassefrö i våras och krassen har växt sig från odlingsbaljan när till marken, ser frodigt och fint ut men har även tagit en del stryk av insekter. Betyder det att sallaten har fått vara i fred tack vara krassen eller är det bara krassen insekterna var ut efter? Säg gärna till om du vet!

Men hur som helst ser krassen snygg ut och har varit en riktig bimagnet. Och tomaterna ska ju pollineras jämt så det var nog bra ändå.

Har du en liten balkong hemma eller en sommaraltan eller en ödslig grusplan är detta med murbruksbaljor inte alls dumt. Jag har nu ett tiotal runt omkring huset, några med dahlior, andra med dill och luktärtor och annat gott. Plus ett tiotal till i växthuset. De ser inte alls dumma ut, och billigare än så tror jag inte man kan få det till.

Så slutsatsen är: rekommenderas varmt!

17 reaktioner på ”Sommarodling i murbruksbaljor”

  1. najs.. så ska jag göra nästa år! köpa stora o sätta framför huset där ja tagit bort rabatter och ha en massa blommor i.

  2. Hejsan!
    Nu har jag köpt en startsats Bokashi av er, det ska bli spännande som tusan. Jag har funderat på en maskkompost under diskbänken, men min gamle far vägrade ge mig mask från sin kompost och när jag hittade på nätet så var det slut (en sort med start-mask och frigolit).

    Nu har jag satsat på Bokashi och hoppas att det ska fungera.

    Idag har jag varit på Ica och köpt två stycken 50-liters plastlådor med lock, i dem tänkte jag fixa fram bra jord. För om jag har uppfattat det rätt så häller jag lite jord i lådan, i med en hink Bokashi och sedan på med mer jord. Det fungerar så även om det här höst på balkongen eller till och med vinter? Lådan har lock – hur viktigt är det att ha lock när man gör klart jord att använda till våren?

  3. Hej Eva! Kul att du ska börja med Bokashi! Förstår jag dig rätt har du tänkt göra en ”jordfabrik” i dina plastlådor, visst kommer det gå bra. Med eller utan lock, det är inte så viktigt. Utan lock måste man täcka Bokashin ordentligt med jord (så det fungerar ungefär som ett hål i marken), med lock är oftast ett bättre sätt att hålla ut ogräs, hålla jorden varm och hålla ut regn. Det är viktigt att det blir lagom fuktigt i jordfabriken, ungefär lika fuktigt som jorden man odlar i. För torrt eller för blött kommer mikroberna lägger av ett tag…

    MEN en sak som är superviktigt är att det är varmt i lådan om man vill göra jord. Så här på sommaren är det inget som helst problem att snabbt göra jord i solen (och de tjocka svarta murbruksbaljorna vi använder till att odla håller värmen bra). Men utomhus på hösten och vintern är det för kallt helt enkelt för att göra jord.
    Det går bra att förvara Bokashi i plastlådor även om det är minusgrader men det kommer inte blir jord tills det blir varmt i lådan. Minst 15 grader. Men dina lådor är rätt stora så du kanske klarar dig över vintern och på våren kan du se till att de står varmt i solen.

    En annan alternativ är att ha lådorna i källaren men oftast är det så pass kallt i källaren att det är ingen idé. Frågan är också vad du ska använda jorden till — är det balkongodling som gäller? Då har du tid på dig när våren kommer. En mindre låda kan man göra inomhus om man vill få fram Bokashijord till typ omplantering av pelargoner tidigt på våren. Vill man gör i ordning sommarkrukor (eller baljor som här i bilden) behöver man inte ens göra jord först, det räcker att stoppa ner Bokashi direkt från köket (eller från din vinterförvaring) i krukan/baljan. Det blir till jord under tiden att växterna gör sitt under sommaren, på hösten kommer ingen Bokashi att synas i krukjorden och man kan tömma krukjorden i en perennrabatt eller någon annanstans där växterna behöver lite gott runt fötterna.

    Hoppas det hjälper! Läs lite längre ner i bloggen, tror jag har skrivit lite här och där om hur man kan göra.
    Lycka till,
    Jenny

  4. Hejsan Jenny!

    Jag köpte er kompost-start mest för att det inte luktar, att jag vill bidra med något gott och att det intresserar mig. Tyvärr bor jag i en lägenhet och har inte nytta av så värst mycket jord – men jag tänkte göra en jordfabrik på balkongen.

    Fast den tänkta jordfabriken flyttas nog ner i källaren, jag har nämligen en matkällare och där måste jordfabriken kunna köras igång och fungera även på vintern ? Det fryser aldrig, det är visserligen svalt men aldrig riktigt kallt.

    Hur många grader ska det vara för att jordfabriken ska fungera? När stannar processen av?

  5. Hej Eva! Du kunde göra en jordfabrik på balkongen och en i källaren och jämföra. Det kommer inte gå fort i källaren, det krävs minst 15 grader för att Bokashi ska bli till jord i en rimlig tidsperiod. Har du el kunde du kanske sätta en liten värmematta under lådan? Åtminstone en lite isoleringsmatta.
    När lådan är full är det nog för tung för att flytta upp till balkongen. Men det beror också på hur mycket matavfall du producerar, är det inte så värst mycket går det kanske bra ändå precis så som du har tänkt.
    Har du en solig balkong så går det nog rätt bra med din jordfabrik under sommarhalvåret. Dessutom kan man odla i Bokashi direkt från köket utan att först göra jord om man gör ungefär som jag skrev här om murbruksbaljor. Har du en bakgård någonstans där du kunde odla lite?
    Nog är det bara att testa dig fram till det som passar dig bäst, hoppas det ordnar sig! Det är ju jättebra tänkt att ta hand om miljön på rätt sätt, drar vi alla vårt strå till stacken så kommer världen att bli lite bättre att leva i 🙂
    Lycka till! Jenny

  6. En sista fråga.

    Om jag tömmer mina Bokashi-låda, efter de minst-två-veckor som den ska jäsa, i en låda utan jord – blir det jord då? Jag tänker på mina plastlådor.

    Alltså, blir Bokashi jord när den jäst färdigt och man häller den i en låda utan jord?

  7. Hej Eva! Tyvärr fungerar det inte så med Bokashi. För att det ska bli till jord måste den jästa Bokashi kommer i kontakt med jord, så är det bara. Det är samarbete som gäller, mikroberna i Bokashi jobbar ihop med mikroberna i jorden för att processen ska komma igång. Det går att bunkra jästa Bokashi i lådor men det är ju bara förvaring då tills man kan få det ner i jord. Tänk på mjölksyrade grönsaker, det blir inte jord i burken — konserveringen ser till att de kan hålla sig länge utan att de ruttna eller det händer något med dem.
    Hoppas det hjälper!
    Jenny

  8. Hej – vill bara påpeka att billig köpjord ofta har NPK tillsatt, dvs konstgödning, så om man ska snygga till det hela med finjord på toppen gäller det att kolla vad det står på påsen!

  9. Hej,

    jag har mailat på info(a)bokashi.se, försöker nu här istället. I juli fick jag i födelsedagspresent ”startsatsen” med två bokashihinkar med kran, som jag hade önskat mig. När vi kom tillbaka från semestern satte jag genast igång, och har nu haft igång en av hinkarna i cirka 3,5 veckor, den är snart full. Något jag märkt och därför tar kontakt med er om är att hinkens lock, kanske av processen, glider upp lite vilket innebär att det inte är en lufttät förslitning. Eftersom jag läst i broschyrerna att det ska hållas lufttätt undrar jag om detta är ett fabrikationsfel. Den hink jag inte har satt igång ännu verkar också fungera lite likadant, men där har jag inte kollat så noga eftersom det inte är viktigt – jag har bara ströet och broschyrerna där än så länge. Hinkarna står under tak på vår typ 20 kvm stora balkong, längst inne i hörnan närmast lägenheten, om det kan vara av intresse för detta…

    Med vänliga hälsningar och hopp om uppklarnande svar!
    Paula Richter

  10. Hej Paula! Bra att du tog kontakt. Vi har svarat dig via mail förra veckan, maila mig igen om du inte har fått det. Hinkproblemet löser vi! /Jenny

  11. Men hur är det med murbruksbaljor och olika kemikalier – vad avger de och hur ”nyttiga” är de att använda? Era hinkar är ju ok när det gäller plasterna men murbrukshinkar…?

  12. Hmm, jo, bra fråga Monica. Egentligen vore det att undvika plast jämt men ibland blir man lite lat och ta den enklare lösningen 🙂
    Jag har kollat upp plasten i murbruksbaljor, det verkar vara PP5 Polypropylen, som är ju samma plast som vi har i själva bokashihinkar. Den ”ska” vara bra, och används i många applikationer som har med mat att göra. Förhoppningsvis är det så 🙂
    https://www.lantbutiken.se/butik/1235-plastbalja-rektangular-och-murbruksbalja
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/plast/

  13. Jag har börjat använda såna baljor för första gången i år att odla tomater i de blir mer ekonomiskt än att köpa kruka i samma storlek så vi får se hur de går har två storlekar största o mellersta 180 kr kostade de

  14. Jag har börjat använda såna baljor för första gången i år att odla tomater i de blir mer ekonomiskt än att köpa kruka i samma storlek så vi får se hur de går har två storlekar största o mellersta 180 kr kostade de

  15. Javisst är de ett billigare alternativ! Bortsett från alla funderingar över plast (men det är ju samma sak om man odlar i plasthinkar eller plast vad-som-helst) så tycker jag baljorna fungerar utmärkt. Lycka till med din tomatsommar Alf! /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.