”Konstgödning är dyrt och förstör jorden”

Liljor 

Visst vet vi alla att konstgödning kan vara fel. Det visste farfar redan när han satt vid köksbordet på 50-talet och skakade huvudet åt det nya sättet att sköta gården. Bara att ösa på lite konstgödning. Och sedan lite mer. Vad han kände och vi nu vet var att då matas växterna i stället för jorden.

BlockquoteBo Rappne från Äntligen hemma drog en lans för komposten.
”Jorden betyder allt. Börjar man där kommer resten av sig själv”.
Bo som var en av föreläsarna på Trädgårdsmässan i Örebro, erbjöd inga genvägar till en vacker rabatt.
”Det används alldeles för mycket konstgödning. Då matas växterna i stället för jorden”, sa mannen som driver Ulriksdals slottsträdgård och är trädgårdsexpert i tv-programmet Äntligen hemma tillsammans med Martin Timell.

Lösenordet är i stället kompost. Där kan naturen ha sin gång och allt bli jord igen, fast i en hög för sig, så att trädgården kan vara krattad och fin samtidigt.

Så här ska ett vårbruk i rabatten gå till enligt Bo Rappne:
Städa bort vissnade växter på våren då har de skyddat och gjort nytta under vintern. När perennerna börjar växa så att man ser var de är ska du lägga på ett lager tvåtre centimeter kompost ovanpå jorden. Klart.

Läs mer i Nya Wermlands Tidningen>>

Halfway between Ca Mau and Sai Gon…


… är namnet på en blog som skrivs av en kvinna i England. Hon har Vietnamesiska rötter och flyttade till England från Australien. Jag har inte träffat henne men hon har bloggat länge och väl om sitt sökande efter ett sätt att kompostera matavfall i sin nya storstadsmiljö.

Hennes Vietnamesiska föräldrar levde med en lång tradition att ta vara på organiskt avfall genom att återföra det till jorden. I Australien använde hon en traditionell Australiensisk komposthink och i sitt nya liv i lägenhet utan balkong har hon upptäckt Bokashi.

Hon skriver i sin blogg om sitt långa sökande efter en metod som fungerar och om varför hon slutligen valde Bokashi. Läs hennes entusiastiska berättelser!

Hennes slutsats: ”Bokashi is excellent waste management in a small space”.