Miljarder mikrober finns i varje klunk EM och tesked med bokashiströ. Men sammansättningen är mycket noga genomtänkt och var resultatet av många års forskning. De är inte vilka bakterier och jästsvampar som helst, våra EM-mikrober!
Här presenteras de, en och en. Vill du läsa till dig mer så finns det en länk under varje.
En bra introduktion finns här på engelska, på EM Research Organisations hemsida, EMROJAPAN.
www.emrojapan.com/about-em/microorganisms-in-em.html
Lactobacillus plantarum
En vanlig mjölksyrebakterie, används ofta i ensilage. Är även probiotisk.
Mer info>>
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Lactobacillus_plantarum
Lactobacillus caseï
En vanlig mjölksyrebakterie som används i osttillverkning och som probiotika.
Mer info>>
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Lactobacillus_casei
Saccharomyces cerevisiae
Jästsvamp som används i bakning, öl- och vintillverkning och finns naturligt i magen.
Mer info>>
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Saccharomyces_cerevisiae
Rhodopseudomonas palustris
Mycket viktigt bakterie som finns naturligt i jord och vatten. Används aktivt för att ta hand om gifter och föroreningar i jord och vatten.
Mer info>>
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Rhodopseudomonas_palustris
Rhodospirillum rubrum
Foto: Munk et al. 2011.
En nyttig bakterie som finns i vatten, jord och avlopp. Hjälper till att fixera kol och kväve i jorden och producerar vitaminer åt växter.
Mer info>>
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Rhodospirillum_rubrum
2 reaktioner på ”Vilka mikrober finns i Bokashi och EM?”