Här hemma har vi haft varmkomposter i många år. Vi fick dem av kommunen när de ville inspirera vi-som-bor-på-landet att kompostera mera. De funkade ju bra.
Men det var innan vi kände till bokashi…
När vi kom igång med bokashi och började täckodla för fullt behövdes de inte längre. Det mesta hamnar ju direkt i landet. Till och med det som är lite svårsmält (kvistar och grenar) hamnar nu i landet efter en tur genom kompostkvarnen.
Vad skulle vi ha varmkomposterna till?
Nu använder vi dem igen — fast på ett helt annat sätt. Har du också hamnat i samma sits kan det kanske vara något för dig?
Det vi gör är att vi ställer dem direkt i landet där vi vill fixa till en odlingsyta. Och vi flyttar dem ganska ofta, från projekt till projekt.
Under vintern (och även då och då under andra årstider) tömmer vi bokashihinkar i tunnan och toppar med jord, löv eller annat som finns till hands. Det blir som en flyttbar jordfabrik, helt enkelt. Ren förvaring när de är kallt och ett otroligt enkelt sätt att förbättra jorden på plats när värmen kommer igång.
Här i bilderna (tagna för några år sedan) har vi ställt våra två tunnor mitt i köksträdgården där vi skulle bygga en ny odlingslåda. Vi plockade bort bottenplattorna för att få mer kontakt med jorden.
Att de står mitt i trädgården känns kanske lite konstigt men det går över. Det gör livet så mycket enklare när det är dags att fixa odlingsbädden när all jord är på plats. Bara att bygga lådan runt tunnorna och sedan plocka bort dem. Innehållet, färdigt eller ej, ramlar ut på plats och allt är liksom färdigt. Skönt att dricka kaffe istället för att skyffla jord…
Och är bokashi-jordkombon i tunnan inte ”färdig” gör det inget. Sprid ut geggan precis som den är och täck med jord och annat som ska med i odlingslådan. Då kan du i princip börja odla direkt.
Enklare kan man inte ha det!
Så här gör du steg för steg…
STEG ETT.
Ställ dina komposter på platsen du har tänkt odla till våren. Det kan vara ett ställe där du har tänkt bygga en odlingslåda eller fixa en ny rabatt så småningom. Eller ställ dem på ett land eller i en odlingslåda du redan använder och som står tom under vintern.
Har du inga problem med råttor eller sork hemma kan du gott ta bort bottenplattan, det snabbar på processen sedan. Annars kan du lägga ut en finmaskig nät under tunnan, vad du nu tycker är praktiskt.
STEG TVÅ.
Samla ihop all färdigjäst bokashi du har liggande i hinkar, biopåsar och ofärdiga jordfabriker. Samla även ihop andra bra-att-ha grejer som löv, gammal jord, rivna tidningspapper, sågspån, halm, träflis, biokol.
STEG TRE.
Töm bokashin i komposttunnan och varva med annat (löv, papper etc). Dels för att späda ut den näringsrika bokashin, men mest för att skapa så mycket jord som möjligt. Det går åt mycket jord till en ny odlingslåda!
Om du har biopåsar är det värt att hacka upp dem lite med en spade om du kan. Är de redan frysna spelar det ingen roll, de blir till jord ändå, tar bara lite tid på sig. Du kan eventuellt hacka upp dem lite sedan när du sprider ut innehållet i tunnan.
(Orsaken att vi har biopåsar här i bilderna är att vi hämtar en hel del bokashi från ett kontorshus i staden. Egentligen tycker jag de är lite jobbiga att ha med i landet då de tar ganska lång tid att bryta ner, men de fungerar så otroligt bra i kontorsköket så det är värt det för oss att stå ut. Och försvinner i jorden gör de ju. I sinom tid…)
STEG FYRA.
Toppa med löv, papper, jord eller vad du nu har. Är det mitt i vintern och minusgrader är det inte så noga om du inte får till det, men så fort det börjar tina är det bra att fixa något slags jordlock på det hela. I brist på allt annat, lägg på några tidningar.
Så här kan du fylla på hela vintern om du vill. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite du har. Det går fort att fylla en komposttunna och är det kallt kommer det inte hända mycket den första tiden. Men så fort det börjar bli någorlunda varmt kommer processen igång. Då börjar både jord- och bokashimikroberna återhämta sig och jobba igen. Mängder med maskar brukar hitta fort till kalaset — och det är vi glada för!
När det börjar tina upp i komposten kan du passa på att ta fram en spade och packa ner innehållet en del, syftet är att få så få lufthål som möjligt. Dels för att spara plats och dels för att förbättra processen. Det är absolut inte nödvändigt att vrida och vända i tunnan, mikroberna sköter nedbrytningsprocessen och luftning behövs inte när man håller på med bokashi. Men det är bra att hålla innehållet lagom välpackad (fast inte hårtpackad).
Innehållet börjar även sjunka ihop då vätskan i bokashin dräneras av. Detta är ju en av anledningarna att ställa komposterna på platsen där man ska odla sedan: näringen som sippras ner i backen gör nytta i jorden.
STEG FEM.
Sätt på locket, gå in och ta en kopp kaffe. Till våren har du en fantastisk resurs att bygga din nya odlingslåda runt! Eller vad du nu ska ha för projekt.
STEG SEX.
Experimentera!
Det tar tid att bygga ett köksträdgård. Hur man än gör så ska jorden förbättras jämt och ständigt. Oavsett om man odlar i lådor, på markbäddar eller i containers.
Bygga jord kan man göra på många sätt. Men detta är ett sätt som är otroligt enkelt och ger mycket. Mindre slit på ryggen (ja…!) och mindre tungt jobb. Lite smartare alltså,
Alla har vi olika trädgårdar (och jag förstår att inte alla är lika stora som vår). Så det finns inget rätt eller fel. Men testa kan man ju göra jämt. Och med lite fantasi och experimenterande kommer man långt.
Lycka till!
Tack för bra post! Jag är orolig för att den Bokashi som jag gör jordfabrik av i min varmkompost (så som du beskriver) ska utveckla växthusgaser i den syrefattiga miljön. Jag är så rädd att göra mer skada än nytta när det kommer till växthusgaser. Vad tänker du om det? Tack på förhand
Hej Karin. Ja, det är inte helt enkelt allt det här 😉 Men vi får göra så gott vi kan. Allra bäst är att gräva ner bokashi direkt i jorden, men det är inte alltid det går. Jordfabrik är bra, även om det blir en del växthusgaser. Det går inte att undvika. Men du gör absolut inte mer skada än nytta, allt matavfall du lämnar tillbaka till jorden genom bokashi blir för det mesta kol i marken (mull) istället för kol i luften (växthusgaser). Det är för att kolet bindas ihop med jordpartiklarna på ett ganska fast sätt så de stannar kvar. Samma sak gäller energin i matavfallet. Då bokashi är en ganska kall process, vi slösar inte bort energi som värmer, så som händer med traditionell kompostering.
Gör då gott du kan, det blir så bra så!
/Jenny
Hej, jag har en fråga
Hej, jag har en (antagligen urbota dum) fråga till er. Jag är väldigt sugen på att börja med Bokashi efter att ha lyssnat på några avsnitt av er pod.
Jag bor i radhus, och vi har en hel del råttor i området. Jag har även en rätt begränsad tomtyta men tycker att jordfabrik låter som det bästa tillvägagångssättet för mig. Kan man ha en varmkompost som jordfabrik året om? I och med att det är ett ordentligt lock på tänker jag att det är ett säkert skydd mot skadedjur. Dock har jag förstått att det behövs syre under själva jordförbättringsprocessen? Hur ska man tänka här?
Att göra jord inomhus är inte aktuellt då vi har begränsad boyta 🙂
Hoppas på svar eftersom jag är angelägen att dra igång detta helst igår 😉
Ha det fint och tack för att ni sprider så mycket värdefull kunskap!
Mvh
Carro
Hej Carro!
Tack för ditt meddelande! En varmkompost är oftast inte helt lufttät – så den färdigfermenterade bokashin får tillgång till syre där. Det är många som använder sin varmkompost till jordfabrik och det fungerar jättebra! Tänk på att alltid blanda bokashin med jord när man lägger ner den och att alltid toppa med ett lager jord. Bokashin ska aldrig ligga ”naken” högst upp. Jag hoppas att det hjälper och önskar dig en fin dag! Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Linda på bokashi.se