Att ”kompostera” med Bokashi innebär inte att man behöver en varmkompost – det går utmärkt att gräva ner bokashi-hinkarna direkt i jorden eller på vintern, förvara det i lufttäta hinkar i garaget. Men har man plats och intresse så är det inte alls dumt att kombinera med en kompost – varm eller kall.
En varmkompost är isolerad och skadedjurssäker och det gör att den uppfyller renhållningsförordningens krav att komposten ska inte ställa till det för allmänheten. I en vanlig trädgårdskompost får man inte lägga i icke-vegetabilisk mat som kött och ägg men det är helt ok att slänga allt grönt – potatisskal, tepåsar, äppelskruttar och vanligt trädgårdsavfall förstås.
Har man däremot tillgång till varmkompost så är det mycket praktiskt att tömma Bokashi-hinkarna där under vintern när det går inte att gräva. Inte minst är det skönt att man bara behöver göra en eller två turer i månaden ut till komposten – det är väl ingen av oss som tycker det är roligt att springa ut och in med sopor ett par gånger om dagen. Dessutom är en varmkompost med Bokashi betydligt snabbare än en varmkompost utan Bokashi. Du märker skillnaden ganska fort.
Men att köpa en varmkompost kostar pengar, oftast runt 1500:- för en som är tillräckligt bra och stor för familjanvändning, men då har man den å andra sidan i många år. De flesta kommuner i Sverige subventionar hemkompostering och de som bor i villa får rejäla rabatter på sophämtning, oftast upp emot ett tusenlapp om året. Då tjänar du in komposteringsutgifterna med råge.
Kan man bygga själv? Jo, visst. Här kan du läsa en bra artikel publicerat på dinbyggare.se som beskriver hur man gör:
Det är ännu enklare att sköta en varmkompost när man använder sig av Bokashi eftersom du oroa dig för att det tillförs tillräckligt med syre. Du slipper röra om! Tänk på det när du läser denna skötselbeskrivning från Nelson Garden – Varmkompost Nelson Garden.
Vad händer med bokashikulturen som är anaerob, om jag förstått rätt, när man lägger den i varmkomposten, där det är viktigt att tillföra syre. Är det en annan process som då tar över? bildas ingen koldioxid då eller kväve går förlorat?
Karin,
Bokashiprocessen har egentligen två delar — det du gör inomhus i hinken och det som händer utomhus när du stoppar ner den jästa Bokashi i jord eller kompost. Och visst, det är jätte viktigt att jäsningsprocessen i själva hinken är anaerob. Steg två är lite annorlunda. Då samarbetar den jästa Bokashi med jordmikroberna och blir snabbt omvandlat till jord. Den behöver inte vara riktigt anaerob då men det är viktigt att den inte ligger ”öppet” utan är övertäckt med lite jord eller kompost, löv eller något. Ligger det öppet (typ överst på en komposthög) kan det börja ruttna som vilket matavfall som helst och det vill vi undvika.
Omvandlingsprocessen i marken/kompost går förvånansvärt snabbt och är väldigt miljövänligt. ALL kol i maten bevaras i jorden och i princip ingenting försvinner som koldioxid eller metan. Till skillnad från den vanliga förruttnelseprocessen i traditionell kompostering som producerar mycket växthusgaser. Samtidigt bevarar du all näring i matavfallet eftersom du undvikar rötning och har du grävt ner din Bokashi nära odlingen så kommer det till godo direkt för växterna. Så har man möjlighet är det allra bäst att stoppa i den jästa köksbokashi direkt i jorden men det gör också mycket nytta i den vanliga komposten. Snabbar på hela processen och tillökar mikrolivet i kompostjorden.
Lycka till!
/Jenny