De åker runt och hämtar trädgårdsavfall hos folk

Foto: Lina Salomonsson www.hallandsposten.se
Foto: Lina Salomonsson www.hallandsposten.se

I Halland har de hittat på något nytt: då och då sadlar sopgubborna om och åker runt och hämta trädgårdsavfall hos folk istället. Allt töms på kommunens kompostanläggning och en vacker dag blir det jord.

Måste säga jag blev lite häpen. Vem är det som har så lite plats att de inte kan ta hand om sitt eget trädgårdsavfall? Visst blir det en hel del smågrenar och sådant om man har häckar, men vore det inte billigare och bättre då att skaffa kompostkvarn och lägga allt tillbaks under buskarna? Och en kompost tar ju inte så himla mycket plats det skulle väl vara möjligt för de flesta.

Men jag vet att så här fungerar inte världen. Folk vet inte vad de ska göra, inte hur de ska göra och dessutom är många väldigt osäkra. Tänk vad granarna ska säga om min kompost luktar illa! Oj vad mycket jobb det verkar va att ha kompost, ska grävas och sånt! Visst har vi gjort det förrut men INGENTING HÄNDER i min komposthög så nu struntar jag i det.

Och så vidare.

Så då är det kanske en bra lösning ändå för de Halmstadsbor som har valt att abonnera på trädgårdsinsamlingen. Det lär kosta dem en del men de får en egen soptunna till allt grönt och några gånger om året blir de av med det hela. Och det kommer ju tillbaka in i kretsloppet ändå…

Synd bara att se dom komma hem med bilen proppfull med köpjord och trädgårds kemikalier som gör precis det som komposten skulle kunna ha gjort. Fast på ett dyrare och mycket sämre sätt.

Läs artikeln>>

2 reaktioner på ”De åker runt och hämtar trädgårdsavfall hos folk”

  1. What you are suggesting requires space. In a civilized, and even more so in a culturalized society people tend to help each other, each with his own level of expertize. What kind of society would we have if everyone claimed to be a police officer – or an attorney – or an electrician.

    The writer of the original post is apparently not aware of how much waste a regular garden produces. Around 100 – 300 litres a week. Would you sacrifice half your garden just to process this waste? There’s not enough space, and there’s absolutely nothing unethically with such service.

  2. Peter – jag håller inte med. Jag är själv uppvuxen i villa med tillhörande trädgård och vår kompost tog inte upp orimligt mycket plats. Hade den byggts smartare hade den både tagit upp mindre plats och varit betydligt effektivare. Så nog anser jag att de flesta kan ta hand om sitt eget skräp och förvandla det till guld! Däremot är jag tveksam i det miljömässigt vettiga i att varje hushåll skaffar var sin kompostkvarn om man tänker på vad som krävs i energi och material för produktion av alla dessa. Men man skulle ju kunna gå ihop med 5-10 grannar och dela på en – om nu den individualistiske svenske villaägaren kan tänka sig att samarbeta över tomtgränsen 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.