Aktiverad EM /bokashispray – så här gör man egen!

Har du hållit på med bokashi ett tag och blivit nyfiken på  de olika mikroorganismerna – EM – som ingår i ströt och sprayen?  Läs mer om hur  EM fungerar här.

I detta inlägg vill jag förklara hur man gör för att ”brygga” egen aktiverad EM – Bokashispray (i princip samma som EM-A och Microferm) som du kan använda hemma i trädgården. Det är inte ett dugg svårt! Det tar en vecka men det är inte mycket jobb med det.

Göra eget Bokashiströ
Man kan även göra egen Bokashiströ om man har EM-koncentratet hemma. Receptet finns här! Problemet kan vara att få tag i bra vetekli, det man köper från typ Granngården är alldeles för mjöligt, det måste vara grövre om man ska lyckas.

Men har du ändå gjort aktiverad EM hemma kan du gärna spraya direkt i Bokashihinken istället för att använda strö, då är doseringen 1 dusch outspädd lösning för varje liter matavfall. Det blir samma effekt eftersom mikroberna är ju likadana och det blir nog billigare i längden.

Aktiverad EM – Bokashispray
För det första behöver du ett par små flaskor – den ena med EM-1-koncentrat och den andra med melass. Melass kan man köpa själv i butiken om man vill, men det är faktiskt skillnad på olika typer av melass och vi tycker den vi har i butiken är bra (den är gjord av sockerrör istället för sockerbetor vilket annars är vanligt här i Sverige). EM-1-koncentratet är dock speciellt – det är ”moderkulturen” kan man säga, grunden till allt i EM-världen. Den heter EM-1® (eller bara ”EM”) och går inte att ersätta med något annat.

Dessa två produkter är precis de vi använder till att producera bokashiströ här på bokashi.se och är grunden till produkten som heter EM Microferm i vår webbutik.

EM-1 är grunden till allt
EM-1  använder man inte direkt någonstans, det ska jäsas på något sätt (till strö eller spray). Det fungerar bäst om man först ”aktiverar” det genom en enkel jäsningsprocess. Det gör det hela även mer kostnadseffektivt eftersom man får 20 gånger så mycket på köpet genom att göra en bryggning. Efter en veckas jäsning får man aktiverad EM. Detta är i princip samma produkt som EM Microferm, skillnaden är bara hållbarheten och priset.

Skillnaden mellan hemmagjord och köpt? Den aktiverade EM-lösningen som man brygger själv har en begränsad hållbarhet. Den ska användas inom en månad efter bryggning. EM Microferm i 2 liters bag-in-box förpackningar är producerade i en skyddad miljö och håller minst ett år, oftast mycket längre än så. Brygger du själv kan du till exempel göra en ny sats varje månad, 1 liter om gången. De små flaskorna i bilden räcker till 5 liter färdigbryggd aktiverad EM. 

Så här gör man: 
Steg 1.
Du behöver en flaska EM-1 (EM koncentrat) och en flaska A+ (melass). Finns att köpa på bokashi.se, priset för de båda är 155 kr. 250 ml i varje flaska. Sedan behöver du en 1,25 eller 1,5 liters PET flaska. Använd inte glas eftersom detta är en jäsningsprocess!

Steg 2.
Nu ska du brygga 1 liter aktiverad EM. Grundrecept är 0,5 dl EM-1 plus 0,5 dl melass plus 9 dl vatten. Alltså 1 liter totalt. Vattnet ska vara ljummet precis som när man bakar. (Men eftersom melassen är rätt seg kan man lösa upp den först i hett vatten och sedan blanda upp med kallt vatten innan man tillför EM-1. EM tål inte mer än 40 grader så var lite noga här.) Blanda i flaskan och korka till. Flaskan ska nu stå en vecka och jäsa till sig.

Steg 3.
Jäsning. En vecka i värmen. Jag brukar göra så här med en strumpa över flaskan och ställa den ovanför kylskåpet. Vi brukar har 21-24 grader där, men leta fram ett ställe du tycker är bra. Över 20 ska det vara, helst varmare (37 grader är ju helt perfekt men omöjligt att hitta hemma). Kolla lite då och då, känns flaskan hård är det dags att lätta på trycket!
OBS! Flaskan ska inte stå i direkt solljus.

Steg 4.
Efter en vecka ska brygden vara klar. Eller ”aktiverad” som man säger. Det brukar finnas en massa små jästprickar i vätskan, det är precis som det ska vara. Häll över i mindre flaskor (typ halvliters PET-flaskor) för förvaring. Som allt annat med EM och Bokashi är det så lite luft som möjligt som gäller.

 

Steg 5.
Sedan är det bara att använda! Förvara flaskan i ett skåp, mörkt och svalt alltså) och späd ut 1:20 till städning, och 1:100 till annan användning. Outspädd i Bokashihinken och till svåra/illaluktande fläckar (perfekt när en katt eller höna har bajsat på mattan i uterummet). Antingen tar du vilken som helst sprayflaska och gör en egen blandning. Lägg till i några droppar doftolja  för doftens skull om du vill. Använd blandningen under dagen. 
Eller så skaffar du en lufttät flaska som den här nedan. Inuti finns en påse som krymper då innehållet minskar vilket gör att lösningen håller i flera veckor!

Flaska med lufttät påse inuti

Användningsområden
Vad kan man använda detta till? Otroligt mycket faktiskt. Här hemma har vi städat med aktiverad EM i köket, badrummet och resten av huset i 4-5 år. Inte har vi blivit sjuka och jag tycker det har fungerat bra. I städskåpet finns det bara Yes och grönsåpa kvar och det är jag nöjd med.

Du kan späda ut och vattna i trädgården där du tycker att det behövs en fin bakterie-boost. Precis som med Microferm så fungerar bakterierna stärkande i jorden, bryter ner organiskt material och gör näring mer lättillgänglig för växterna. Kolla instruktionerna för EM Microferm här.

Städa på toaletten?
Många oroar sig över e-coli och sådant i toan men det har visat sig att EM tar faktiskt lika bra hand om ”äckliga bakterier” som kemilkalier gör. Fast på ett annat sätt. Grejen med kemikalier är att man tror man dödar alla bakterier, det gör man aldrig. De är tillbaka rätt snabbt och har oftast då ingen konkurrens av de ”goda bakterierna” eftersom de tar oftast stryk när man skurar. Sprayar man istället med så många bra bakterier som möjligt (EM!) så blir de dåliga utkonkurrerade helt enkelt.

Våga testa
Testa dig fram, kolla lite på nätet och våga göra lite av varje. EM är helt ofarligt så det kan inte blir fel. Och man än gör så är det nyttigare än kemikalier. En sak som jag är jätteglad över själv är att det är så mycket skönare på händerna. Jag har aldrig varit bra på att använda gummihandskar och har lidit av det men händerna har blivit mycket bättre sedan vi gick över till EM. Bara det!

Vi har tagit hem de små flaskorna till webbshoppen eftersom det är ett bra sätt att börja. Vi har även 1 liters flaskor (mer prisvärt) men EM finns i alla möjliga storlekar om man vill gå längre. Man behöver inte brygga en liter om gången, receptet är likadant alltid. Bara att räkna fram något som passar dig baserat på samma proportioner.

Lycka till och hör gärna av dig på facebook (bokashi.se) eller här på bloggen om vad du har testat och hur det har blivit. Eller fråga andra vad de har kommit fram till. Allt eftersom kommer vi hitta fina nya alternativ till kemikalier i vardagslivet.

Hälsningar Jenny på bokashi.se

10 reaktioner på ”Aktiverad EM /bokashispray – så här gör man egen!”

  1. Vad i detalj är det som du använder EM-sprajet till. Man kan ju sköta all städning med diskmedel och grönsåpa. Exakt vilka kemikaliesprajer är det du slutat använda.

  2. Hej Evely!
    Jag har successivt trappat ned på kemikalierna under många år men det jag syftar på är ”de vanliga” som folk flest brukar ha hemma till bad och kök. Ajax, Vim, Cillit Bang och sådant.
    Visst kommer man långt med diskmedel och grönsåpa (vi är priviligerad här i Sverige som har grönsåpa faktiskt!). Tycker bara att det blir bra att använda EM som komplement i vissa områden eftersom ”goda” bakterier är ett bra sätt att bekämpa ”dåliga”. De fortsätter jobbar även efter man har skurit färdig.
    Här hemma använder jag EM spray lite varstans. I köket till allmän rengöring på diskbänken. Då och då på köksdörrarna, kylskåp och sådant. Spisen. Fönster. En skvätt då och då i diskhon för att bryta upp fett. I skurhinken till golvet tillsammans med såpa. (Låter som jag städer jämt, tyvärr gör jag inte det…)
    I badrummet till toan och annan porslin, spegel. Jag tycker grönsåpå är bättre på plasttapeten och mattor, har man kakel är nog annorlunda. En skvätt i toan och duschbrunnen då och då så det kan jobba lite under natten.
    Resten av huset använder jag EM spray till ”allt vanligt” i samband med mikroduk, till och med på alla fönster.
    Sedan kan man även spraya en skvätt då och då när något inte luktar som det ska (badrummet, matos i köket), på något sätt så samlar det ihop luktmolekularna så det blir fräschare. Rekommenderas i äckliga trainingsskor!
    Men som allt annat får man testa sig fram. Det finns långa listor på de länkar jag la upp (NZ, USA), men något rätt eller fel finns inte, man får se vad som funkar hemma hos just dig. Men kul att testa är det ju.
    Och det känns väldigt skönt att ha annat än kemikalier att vända sig till.
    /Jenny

  3. Hej!
    Kom i kontakt med bokashi-kompostering i våras och
    började på enkelt sätt i juni. Nu i full gång oich tycker det
    är ett mycket bra komplement till den större trädgårds-
    komposteringen (löv, grenar mm.) . Via övergång från
    egen uppfinning med bokashihink har dessa nu kompletterats
    med specialhinken man kan köpa. Har också provat göra
    EM, men hade inge melass att tillgå och tog nyslungad honung (enl receptet man tager vad man haver ). Det jäste
    bra och en syrlig, ganska väldoftande vätska blev resultatet.
    Har använt den enligt kommentaren ovan. Undrar nu – det
    borde väl inte vara någon skillnad på bakteriesammansättningen i honungs-EM jmf med melass-d:o ! Annat än priset på sockerarten förståss !
    Hälsningar från bokashientusiast.

  4. Hej Hélena! Vad kul att du är på gång och testar allt möjligt, kan vi hjälpas åt med nya idéer kommer vi att lyckas så mycket bättre.
    Jag har faktiskt ingen aning om skillnaden mellan honung och melass när det gäller EM, tror man får bara testa sig fram. Funkar det så vet man — jäsningen kommer igång och det blir syrligt och fint i flaskan. Låter som det har funkat för dig. Du kunde testa pHet och se vad du fick (3,5-4 någonstans).
    EM används i princip i hela världen och då har man väldigt olika melass-liknande produkter. Men jag vågar inte säger att all melass är lik eftersom vi gick över till svenskmelass (Granngården) i vår kliproduktion för ett tag sedan och har nu bytt tillbaka till den holländska (från EM Agriton), av någon anledning fick vi inte den kraften vi vill ha i ströet.
    När det gäller effekten på bakterierna i den bryggda honungs-EM vet jag inte, du kan säkert mer om det än jag. Honung är känt för att vara lite antiseptisk (eller hur?) och då är det inte omöjligt att det har någon effekt. Men det finns så himla många mikrober i EM flaskan att de tar nog snabbt överhand.
    Funderingar bara. Skulle vara intressant att höra mer om hur du upplever det sedan.
    Lycka till!
    /Jenny

  5. Hej. Har en fundering om när man ska göra bokashikli till häst vilka proportioner ska man ta och hur går man tillväga. Har gjort EM-a och köpt kli men sen då?????? Mångd av kli o EM-a. Hur ska det förvaras ,hur länge, hur mkt ska man ge(ponny o islandshäst ). tacksam för svar
    Mvh Lisbeth

  6. Hej Lisbeth!
    Allra bäst vore om du pratar med Monica Nilsson om detta, hon kan mycket mer om hästar än vi kan och säljer även Microferm/EM till hästägare samt hjälper man till att komma igång med EM i stallen. Hon finns här:
    http://microferm.wordpress.com/om/

    Jag funderar om du behöver göra Bokashikli till dina hästar? Eftersom du är redan igång att brygga EM-A (lika med Microferm) skulle du kunna spraya det direkt på hästens foder och/eller i dricksvattnet. Den är ju även väldigt bra att använda i stallen för att hålla miljön fräsch, kollar det Monica har skrivit.

    Men! Vill du göra Bokashiströ så gör du så här:
    Allra bäst är att använda ett grovt vetekli (helst inte den blandade grovt och fint som finns på granngården men testa gärna. Problemet är att mjölet i kliet klumpar sig och kan lätt mögla, annars är det helt ok).
    50 liter vetekli
    5 liter vatten, 20-30 grader och inte mer.
    0,5 dl EM (alltså EM koncentrat, inte EM-A)
    0,5 dl melass (helst från melassflaskan man köper med EM, vi har inte haft lika bra resultat med andra melass av någon konstig anledning)

    Blanda ordentligt. Jäsa 4-6 veckor i en lufttät tunna/back eller liknande. Inte i direkt solljus. Helst över 15 grader om alla mikrober ska utveckla sig som de ska. Kolla tunnan då och då, det bildas lite övertryck!

    Förvaring kan lika gärna vara i samma tunna/back eller flytta över till lufttäta hinkar. Förvaras svalt upp till ett år. Ska du förvara det länge kan det vara värt att sålla och blanda kliet efter jäsning och innan du förvara det. Ser man små blöta klumpa ska de krossas eller plockas bort, annars kan de mögla över tid. Du vet när kliet är för gammal eftersom det känns ”död”, det blir liksom grå och tråkigt och luktar dammigt istället för surt.

    Hoppas det hjälper Lisbeth!
    /Jenny

  7. Lisbeth: Har precis pratat med Monica, hon säger så här:
    ”Jag ger min store kille i stallet, som är ett varmblod, 40 ml Microferm per dag. Shettlandsponnyn får ungefär hälften. Lägger det i fodret och de älskar Microferm!”
    Men tar gärna kontakt med henne.

  8. Hej jag har precis kommet igång och blandat min första EM-spray som nu ska stå en vecka, sen ska jag spruta mitt persikoträd som ha krussjuka men jag vet inte i vilket förhållande jag ska blanda så det blir så bra som möjligt för trädet och andra växter.
    Med vänlig hälsning Vivica

  9. Hej Vivica! Testa med 1:100 och spraya varje vecka under ett par månader, sedan då och då under sommaren. Båda på bladen och på marken. Det är svårt att säga precis hur mycket du ska använda men bara din EM är utspädd kan det inte bli för mycket. Mikrolivet i jorden (och till viss del på bladen) byggs upp under säsongen. Ingen quick-fix alltså men förhoppningsvis gör det trädet starkare och mer resistent. Du kunde även fundera på att ställe en bottenlös tunna under trädet som du fyller på med bokashi från köket, båda näringen och mikroberna gör sitt för att hjälpa trädet. Hoppas det hjälper! /Jenny

  10. Hej Jenny jag tackar så mycket för ditt svar….jag har redan gjort en låda under träet med bokashi och brännenässlor och jag har en spann i köket som ska stå en vecka till sen är den klar och lägga i också eller det går att lägga i direkt? ….så kanske man kan rädda trädet….håller alla tummar……Tackar så jättemycket för hjälpen. Mvh Vivica

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.