Gör din egen jordfabrik… vid köksdörren!

p8170282

Enkelt, otroligt enkelt. Att göra en egen jordfabrik precis vid köksdörren, på balkongen, vid sommarstugan eller var det nu passar dig.

Ingen smuts, ingen grävning och den tar inte mycket plats. Kostar ingenting och spara en massa pengar. Inga råttor heller. Och definitivt inga äckliga lukter.

Och allra bäst är nog att den använder allt som brukar hamna i sophinken: pastasås, kycklingben, kaffesump, bananskal, köttfärsrester, servetter och tepåsar.

Hur gör man då? Utöver familjens matrester behöver man en Bokashi hink med strö och en vanlig plastback och en skopa. Och ett par liters trädgårdsjord. Mer krånglig än så är det inte.

Bokashiprocessen sköter du i köket som vanligt — alla matresterna skrapas ner i Bokashihinken som jäser under lock med hjälp av mikroberna i Bokashi ströet.

Sedan ska det hel ner i “jordfabriken”. Ta fram en vanlig plastback med hyfsat tätt lock och lägg i den några skopar jord direkt från trädgården. Töm Bokashihinken i backen och täck över med lite mer trädgårdsjord. Hacka och blanda lite för att skynda på processen.

Snart blir det ren jord i plastbacken utan att du behöver göra något mer. Matresterna är borta och kvar finns bara en mycket berikad jord som är perfekt till att lägga ut i rabatterna, använda i krukor och balkonglådor och i odlingsjord. Bättre jord finns inte att köpa eftersom “Bokashijord” är full med mikroorganismer som gör jorden mycket mer levande och nyttig, den är dessutom laddad med all näring från de nu försvunna matresterna.

p8170284

Precis all näring, all kol, allt gott, finns kvar i jorden. Och eftersom det har inte blivit någon föruttnelse under processen så har det inte växt några “fel” bakterier som kan skada växterna.

Din lilla jordfabrik kan drivas i all evighet egentligen. Du behöver inte fyller på mer jord, bara ta ut det du behöver och tillsätt nya Bokashihinkar från köket. Om du använder en orange båtskopa som syns i bildet blir det hela jätteenkelt, det är bara att röra om så det gamla jorden täcker över de nya matresterna.

Det här kan du göra i princip var som helst, funkar perfekt på en balkong till exempel. Dela din superjord med grannarna eller ta det med till kolonilotten. Liten plastback eller stor, det är upp till dig. Man kan ju ha flera.

Hur fort blir det jord i Bokashifabriken? Det beror lite på. Det går snabbare i värmen, och snabbare om man hackar och blandar ganska mycket i början, ett par veckor som bäst, mycket längre på vintern. Men egentligen spelar det ingen roll, det blir jord så småningom och otrolig mycket snabbare än vanlig kompostering. Testa olika varianter för att se vad som funkar bäst för dig.

Och LÖV! Löv är guldvärt. Lägg i så mycket du kan i jordfabriken. Mikroberna i löven funkar utmärkt tillsammans med Bokashimikroberna och de bryts ner snabbt och blir fin jord. Vill du göra en större batch kan du testa med en vanlig svart plastsäck som jordfabrik, ställ den i vedboden så har du fin jord till våren. En riktig bonus med Bokashi är att råttor inte tycker om det, för surt antagligen.

Lycka till med din jordfabrik! Och berätta gärna om hur du har löst det hemma hos dig!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.