Stora mängder blir det hos de flesta av oss, speciellt på jobbet eller om man är hemma mycket. Kaffe blir helt fantastisk jord! Det ska man blir glad för och tigga till sig så mycket det går. Kaffefilter kan följa med i bokashihinken- det är ju bara papper. Svenska kaffefilter är det inget problem med ur miljösynpunkt, även om de är vita ut är de helt ok – blekningsprocessen är inte klorbaserad längre.
Men något att se upp med är att kaffesump kan vara väldigt blöt. Låt nybryggda kaffefilter torka upp ett tag innan dom hamnar i hinken. Annars blir det lätt för mycket fukt i hinken.
Något jag tänker på en hel del med kaffe är att det är faktiskt jord vi importerar från ett annat land, om det är Costa Rica eller Kenya eller Colombia eller vilket land det nu kan vara. Vad vi än odlar försvinner lite jord i odlingsprocessen, det ska ju ersättas någon gång. Och även om vi inte kan åka till Costa Rica med vår kaffesump för att kompostera den, känns det lite mer värdigt att kompostera den hemma än att slänga den.
Har du möjlighet att ta hand om lite mer kaffesump än du gör nu — från jobbet, något favoritkafé, eller från grannarna — gör det! Ju mer kaffesump vi återvinner desto bättre. Ett steg i taget!
/Jenny på bokashi.se
Hej!
Kan jag använda kaffesump till att göra bokashiströ av? Jag har nyss skaffat en flaska EM och tänkte göra eget strö. Jag har också tillgång till ca. 10 kg nästan torr kaffesump per vecka, utan filter, från jobbet. Hittills har jag slängt ut det här och var direkt under buskar och träd. Plus en del i komposten. Men om det kan användas till strö vore det ju kalasbra!
Tacksam för svar.
Mvh. Malin
Hej!
Jag har köpt EM på flaska och tänkte göra eget bokashiströ. Kan jag använda torkat kaffesump till detta? Ev blandat med något annat som t.ex. kutterspån, finkrossad vete eller kruskakli?
Jag har tillgång till nästan torr kaffesump utan filter, ca 10 kg per vecka.
Hej Malin. Jag vet faktiskt inte, har aldrig testat och kan inte så mycket om vad kaffesump innehåller. Det man är ut efter med vetekli (eller riskli) är kolhydraterna som är mat till mikroberna. Dels får de mat ifrån melassen som man tillför i samband med EM-1, men de behöver även fylla på med annan näring. Men visst är det värt att testa, det kostar ju inget. Och du kanske hittar något på nätet om någon som har gjort detta? Skulle vara glad att få en länk i så fall! Återkom gärna!
mvh Jenny
Hej Malin! Jag har nyss svarat dig på en annan kommentar, men visst vore det roligt att testa. Jag kan inget om kaffesump, vet inte om det är en bra idé eller inte, men det vore kul att testa. Det jag vet är att om man använder sågspån eller risskal (som är ganska näringsfattiga) är det bra att blanda med minst 30% men helst 50% kolhydrater, typ ris- eller vetekli. Vår erfarenhet är att pulvriga produkter ställer till det, de kan lätt klumpa ihop sig, och därför använder vi grovt vetekli (dvs kruskakli). Men en annan lösning är, om du har fin vetekli till exempel, att först blanda EM lösningen med det grova (typ kaffesump) och sedan blanda in det fina kliet i mixen. Bara att testa! Vill du sedan torka ditt strö kan du även göra det, i en papperspåse till ex på ett luftigt ställe ej i direkt solljus. När det är ordentligt torrt kan du packa den i en lufttät burk. Det håller länge då. Men se om du hittar något mer på nätet om kaffesump, det finns säkert någon som har testat!
/Jenny