Jag blev riktigt glad i typ två sekunder.
Ett sjukhus som gör något vettigt med sitt matavfall!! Skicka hela högen till en lokal bonde som tar hand om det, blandar med gödsel och andra härligheter. Äntligen slutar vi slösa, tänkte jag, och äntligen börjar vi tillföra vår gammal mat tillbaka till jorden så det kan så småningom blir ny mat.
Men nej, inte riktigt. Tanken är förstås att det ska skickas vidare för att bli biogas. Och då är vi där igen. Ja, vi behöver biogas, ja vi behöver något annat än bensin att köra på, ja det är bra att återvinna maten… MEN ska vi verkligen stjäla från vårt matjordsförråd för att åstadkomma detta?
Lasarettsmat blir kompost i Bro
Visby lasarett slänger fem till sexhundra liter mat varje vecka. De resterna skickas till Halner gård i Bro, som komposterar dem med hästgödsel och sedan använder dem på ägorna. Anders Stumle på Halner gård hoppas kunna leverera avfallet till ett biogasverk från och med nästa vinter.
Intervjun finns på Sveriges Radio Gotland>>