Smart lösning för blöta matrester

Foto: Jenny Harlen

Fick hem den här från Ikea häromdagen, jag tror det kommer  vara riktigt bra i kombination med Bokashihinken.

Ibland kan det vara svårt att ta hand om blöta matrester. Du vet, kaffesump som droppar i all evighet, potatisskal som har blivit blöta, tepåsar som är tjocka med vatten.  För mycket sådant i en Bokashihink ställer oftast till med problem: fukt är lika med lukt i bokashivärlden.

Lösningen är att låta den värsta fukten torka upp först. Annars får man ta upp överflödig vätska i själva hinken. Har man en kranhink är det oftast inte något problem men i en grön hink där man använder papper för att ta upp fukten kan det vara skönt att ha lite torrare matrester.

Just nu har jag den på diskbänken men funderar på att flytta ner den till återvinningslådan under diskbänken. Där kan den sitta på bokashihinken och samla lite smått och gott under dagen.

Nackdelen med denna är att det finns inget lock. Står den öppen på sommaren kommer det blir bananflugor, så jag får se om jag kan hitta en tallrik eller något som passar. Annars blir det bra att ha resten av året och på sommaren kan jag ha något annat.

Jag tror Ikea har tänkt den här till ett miniatyr diskställ men det spelar ju ingen roll. Testa kan man ju göra med allt!

Jag vet att många kämpar med kaffesump och blöta rester, den här kan kanske vara en lösning för er? Eller triggar någon annan idé som skulle kunna funka ännu bättre.

Skulle gärna höra hur ni gör: om ni har en fiffig lösning som skulle kunna vara bra för andra. Eller vad ni kommer fram till om ni testar denna.

Foto: Jenny Harlen

 

Boholmen heter produkten, det är två delar som sitter i varann, den översta med dräneringshål. Kommer inte ihåg exakta priset men det var runt hundralappen. Finns i köksavdelningen, inte där man köper redskap och sådant men i själva byggavdelningen. Nära återvinningshinkarna och lådinredningen. Lycka till!

9 reaktioner på ”Smart lösning för blöta matrester”

 1. Kan man inte ta två stycken plastförpackningar, tex glasslådor, sticka lite hål i botten på den ena och ställa den i den andra? På så vis får man en sil, en uppsamlare och ett lock, gratis och återvunnet.

 2. Jag har börjat använda papperspåsar, typ godispåsar eller brödpåsar. Matresterna torkar i påsen som jag låter stå nedvikt och öppen, sen kastar jag hela påsen i Bokashin.

 3. Kaffesump behöver inte komposteras, kan blandas in i jorden direkt som gödning! Upp till en tiondel i blomjorden. (Odlarens Handbok – Anre Strömqvist)

 4. Bra tips! Får jag mycket kaffesump (till ex från ett kafé här i stan) brukar jag dumpa det under buskar och sådant direkt. Kommer jag förbi med lite bokashivätska i kannan någon gång får kaffehögarna ett skvätt för att köra igång mikrolivet. Det trevliga med kaffesump (bortsett från näringen!) är att det ser brunt ut direkt, det märks inte att det är där. Blir det en massa kaffefilter i blandningen, vilket kan hända om hinken har frusit på vintern, väntar jag tills det har tinat upp och plockar bort skräpet all eftersom. Tänk om all kaffesump i världen kunde hamna i jorden där det hör hemma! Fruktansvärt mycket slösas bort nu, så sorgligt egentligen. /Jenny

 5. Hejsan,

  Jag har ganska nyss börjat vilket är himla roligt. Dock har jag ett motsatt problem, jag får ingen vätska alls i min kranhink. Först tänkte jag på att inte lägga i för blöta matrester, sedan märkte jag att ingen vätska kom och nu lägger jag i ganska blöta rester. Undrar om något kan vara fel?

 6. Hej Marie! Har det kommit någon vätska än? Det brukar ta ett tag, en vecka eller så, tills den kommer igång. Många blir oroliga i början men det brukar ordna sig. Efter några hinkar brukar man har vätska så det räcker och lite till så det är inte så noga att det tar tid för hinken att börja ”producera”. För att forcera fram vätskan kan man trycka hårt på matresterna (använd en tallrik eller plastpåse!), eller (om hinken är mer eller mindre full) kan man trycka på den stängda locket mens kranen är öppen. Testa dig fram så blir det nog bra, säg till om inte!
  /Jenny

 7. Jag har en gammal tupperwereburk som ser ut ungefär som den där. Fördelen är att den har lock också. Fungerar jättebra! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.