Våra 8 bästa vintertips för Bokashi

Nu är det snart dags igen — vinter och allt som hör till. Hur har du tänkt göra med din Bokashi under vintern som kommer? Här har vi samlat våra bästa vintertips; har du några fler får du gärna höra av dig!

Här skrev vi, för inte så länge sedan, en rad tips om hur man kan göra på hösten med Bokashi.  Du kanske har hunnit testa någon av dem?

Egentligen är vintern inte så annorlunda. Beroende på var man bor och hur vintern beter sig så kommer marken att frysa ett tag. Många månader eller bara några få veckor. Så det gäller att ha en plan!

Viktigast att tänka på är hur du vill göra när våren väl kommer. Kommer du att anlägga nya odlingsbäddar? Perennrabatter? Eller liva upp de som du redan har? Odlar du mycket i krukor? Har du en bit att åka till din odlingslott? Behöver du färdig jord för omplantering under vårvintern? Eller kanske lite av varje?

Sedan handlar det även om hur din tid och ork ser ut. Vill du pyssla med din Bokashi och göra jord även under vintern, eller vill du bara “bli av med det”?

Oavsett, så finns det en lösning här som kanske passar dig!

1. Bästa tipset för dig som vill göra så lite som möjligt under vintern:
Hamstra din Bokashi i några billiga hinkar till våren! Du kan spara bokashi hur länge du vill, den blir inte sämre med åldern utan håller sig frisk och näringskraftig tack vara alla mikrober i hinkarna. Du kan förvara hinkarna varmt eller kallt, det spelar ingen roll om mikroberna fryser ett tag. De går i dvala och kommer igen när de tinar upp.

Lagra din bokashi i hinkar över vintern

Du behöver inte speciella hinkar för att förvara Bokashi — skaffa några billiga (eller gratis) hinkar från butiken eller pizzerian. Viktigast är att de är lufttäta. Har du kranhinkar kan du lasta över innehållet i dina vinterhinkar, annars kan du fylla dem direkt som de är bara du lägger i något för att absorbera vätskan.

Hantera fukten!
Tänk på att dina fermenterade matrester blir blötare under tiden de förvaras. Det är viktigt att absorbera vätskan på något sätt när du inte har en kran i hinken. Biokol är det allra bästa (krossad grillkol utan tillsatser och självklart från någon ansvarsfull källa, miljömärkt alltså). Rivet tidningspapper, äggkartonger, träpellets, sågspån eller vad du nu tycker bli bra.

Vinsten med detta är att du har jättemycket Bokashi att gräva ner när våren kommer; det går att förbättra många rabattmeter på en och samma gång. Och att det blir inget merjobb under vintern. Bara att stuva under varje hink när den är färdigfylld och vänta in varmare dagar.

2. Bästa tipset för dig som har många växter att plantera om under vårvintern:
Gör en jordfabrik inomhus! Hur mycket jord behöver du till omplantering? Hur näringsrik vill du att den ska vara? Ett bra koncept är att göra en jordfabrik med 50% fuljord och 50% bokashi. Fuljord är den jorden som du får från överblommade krukväxter, misslyckad sådd, gamla sommarkrukor mm. Alltså, helt vanlig planteringsjord som har blivit trött och näringsfattig. Den kan du återuppliva igen med Bokashi.

Plastbackar fungerar bra för jordfabrik inomhus

Här berättar vi mer om hur du gör. Det är inte ett dugg svårt! Det du behöver, utöver fuljord och bokashi, är någon slags plastlåda, hink eller balja utan lock och ett varmt ställe att ha den eller dem på.

Det är värt att förbereda din fuljord redan nu; samla den i säckar eller hinkar inne eller ute, så du kan lätt ta in dem en och en för att tina upp.

50:50 bokashijord (1 del jord och 1 del bokashi) blir en ganska stark blandning och vi när vi planterar vill vi ha lite svagare jord. Du kan göra en “stark” jordfabrik för att spara plats och sedan späda ut bokashijorden med ännu en del fuljord så du når en blandning som är runt en tredjedel bokashi och två-tredjedelar jord.

Hur lång tid tar det? Det beror på tre saker:

  • Värmen – hur varmt du ställer din jordfabrik. Kan du ha den på ett uppvärmt golv kommer det att gå fort! Kanske bara 2-3 veckor. Se här hur Malins jordfabrik såg ut efter 3 veckor.
  • Blandning – hur väl du blandar din Bokashi med jord. Ju mer kontakt du får mellan de två delarna desto snabbare kommer omvandlingen att gå.
  • Storleken – hur små bitar du har i din Bokashihink. Ju mindre desto snabbare. Vill du att det ska gå fort så är det viktigt att skära upp dina matrester i mindre bitar innan du lägger dem i hinken. Det blir mer kompakt i hinken, jäsningen går bättre, och eftersom det finns många fler ytor för jorden att fästa sig på, kommer mikroberna att jobba på snabbast möjliga sätt.

Se till att täcka din jordfabrik med ett lager jord, ett så kallat “jordlock”, så kommer det inte att lukta. Jorden ska andas men själva Bokashin ska inte exponeras för luft. Lägg gärna en handduk eller tidning över för att balansera fukten; det ska vara ungefär lika fuktigt som bra jord i jordfabriken.

3. Bästa tipset för dig som enkelt vill förbereda din Bokashi för att omvandlas jord ute när våren kommer:
Förvara Bokashin i tillsammans med höstlöv och jord. Gör du detta utomhus, i en kallgarage eller bod, så kommer det inte omvandlas till jord innan det blir varmt igen. Å andra sidan har du en färdig “lasagne” att använda när våren kommer.

En murbruksbalja som bokashiförvaring ute

Enklast är att ta en balja, tunna, eller några tjocka säckar och varva  bruna löv och/eller jord med Bokashi. Allra bäst blir det om man blandar i en del jord, men det finns även jordbakterier på höstlöv som har legat på marken och de hjälper processen att komma igång.

Se till att det inte är för blött i blandningen, och inte heller för torrt. Lagom är bäst, satsa på en fuktighet som påminner om bra odlingsjord.

Se detta som ett förvaringssätt hellre än en jordfabrik. Så länge dina tunnor/baljor står kallt kommer det inte hända något med dem, men kan du ställa ut dem i solen till våren, gör det! Oftast är det bäst att gräva ner dem som de är — en färdigblandad kompott som kommer göra sååå stor skillnad var du än gräver ner dem.

4. Bästa tipset för dig som redan har en varmkompost som du vill använda på vintern:
Flytta den till en odlingsplats du vill förbättra –  en tom rabatt eller en odlingsbädd, pallkrage eller liknande. Fyll på med bokashi under vinter, varva med jord eller höstlöv som du har förberett i säckar eller liknande. När det är dags att förbättra bädden inför säsongen kan du lyfta bort höljet och smeta ut bokashi-blandningen, täcka med finjord och börja så. Lätt! Se här hur du sår direkt på en Bokashi-lasagne tidigt på våren!

Har du komposten ståendes någonstans kan du göra precis samma sak, men då får du en moment till, att tömma och skotta innehållet. Förutom det så spelar det ingen roll, gör det som funkar bäst för dig!

Läs mer: Använd varmkomposten på vintern

5. Bästa tipset för dig som vill förvara bokashi utomhus på ett enkelt sätt:
Gör ett “Bokashi-torn”, en bottenlös tunna direkt i en odlingsbädd eller rabatt. Det fungerar både på vintern när marken är frusen och på sommaren när du har så många växter att du inte har någon plats att gräva ner din Bokashi på.

Bokashi i en tunna utomhus

Har du en gammal tunna liggande någonstans kan du använda den. Såga av bottnat av tunnan, skruva ned den i jorden och börjar fylla på med bokashi. Lager på lager alltså, Bokashi-jord-Bokashi-jord etc. Det går inte lika fort som nergrävd Bokashi men är en enkel och bra lösning.

Maskarna kommer hitta allt det goda underifrån när det är tillräckligt varmt. Är du rädd för gnagare kan du sätta en finmaskigt nät under tunnan. Passa på att även slänga in lite ogräs eller skörderester i tunnan då och då, allt blir till fin jord.

Läs mer: Gör en bottenlös Bokashi-tunna

6. Bästa tipset för dig som vill ha bra jord i växthuset till våren:
Förvara din Bokashi på plats i växthuset under vintern. Varva Bokashi och höstlöv i säckar därinne, eller bygg bäddar lager för lager under vintern, beroende vad som nu funkar bäst för dig. Värmen kommer hjälpa processen så du får jord snabbare där än i trädgården för övrigt.

7. Bästa tipset för dig som odlar mycket i hinkar och krukor
Gör jord direkt i dem! Du behöver inte krångla till det genom att göra stora jordfabriker; det allra enklaste är att fylla på lager på lager med fuljord och Bokashi direkt i hinkarna och krukorna. Detta kan du förbereda nu under vintern om du har en bra plats, det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt bara flödet är smidigt för dig.

Satsa på en blandning 1 del Bokashi till 2 delar jord, alltså en tredjedel Bokashi i krukan/hinken. Allra bäst är om du blandar upp det hela och toppar med lite finjord, men om det är enklare kan du bara varva 1 del jord, 1 del Bokashi och 1 del jord.

 

Ett tips är att ladda säckar eller hinkar med lämplig jord nu innan det fryser. Då kan du ta in dem en och en för att tina upp och förenkla din krukladdnings-process!

Läs mer: Fixa vårens tomathinkar under vintern

8. Bästa tipset för dig som trivs med bokashi men har inte tid eller lust att hålla på under vintern:
Pausa ett tag! Plocka fram hinkarna igen till våren och fortsätt att göra jord då. Så enkelt kan det vara.

Mycket att välja på alltså!

Vissa lösningar kanske passar dig perfekt, andra passar grannen. Eller det är kanske en kombination av ett par olika metoder som känns lagom. Hur man än gör så är det bara att testa sig fram – så hittar man till slut det sättet som passar en bäst!

Och hur du än gör, kommer du få riktigt bra jord snabbare än du anar.

Vilken lyx!

7 thoughts on “Våra 8 bästa vintertips för Bokashi”

  1. Hej
    Jag provar en metod som jag hoppas skall fungera bra och är väldigt enkel. Gräv en grund grop i odlingsbädden. Ett spadtag djupt räcker bra. Fyll med potatisblast, flis från kompostkvarnen, dåliga äpplen och överst färskt gräsklipp, strö över bokashiströ samt fyll på med jord på toppen så att det hela täcks. Stampa till det hela så att det blir så syrefritt som möjligt. Jag brukar göra groparna på cirka 2 x 1,5 meter. Mina odlingsbäddar är normalt 2,40 breda.

  2. Hej! Tack för en bra blogg och en jättebra produkt! Jag lägger min bokashi i pallkragar och bygger på höjden nu på vintern. Men jag undrar vad jag ska göra av lakvattnet. Funkar det att bara hälla ut i landet outspätt för att ladda på med näring? Eller blir det för starkt? Eller regnar det bort under vintern? Undrar också om man kan hälla det i häcken eller i rabatten. Tack!

  3. Hej! Vad bra att allt funkar för dig! Här får du några tips om hur man kan göra med allt lakvatten på vintern. Du kan göra som du sa — att hälla ut det på landet eller i en tom rabatt outspädd. Men inte där det är något som växer, det blir helt fel så här års. Även på tomma rabatter kan du späda ut lakvattnet om du vill, inte för att det är för stark där inget växer men mest för att få en jämnare spridning. Grannarna kommer få ett bra skratt i alla fall, att du går runt och vattnar sent i november… 😉

  4. Det låter ju intressant Gunnar! Du skulle även kunna bytta ut bokashiströet med EM Mikroferm om du vill testa, samma sak i princip men lättare att spraya ut och antagligen mer kostnadseffektivt. Blandningen av kol och kväve låter bra. Vi gör något liknande i Myanmar där jag håller på med ett stort bokashiprojekt, men vi fermenterar ju gröntavfallet/matavfallet först och lägger det sedan lager på lager med kolrika, bruna, grejer i djupa gropar. Funkar utmärkt. Även där spraya vi allt brunt med Mikroferm (eller EMAS EM Activated Solution, som det kallas där). Att stampa till det är smart, det gör vi med. Tidningspapper, brunalöv och rivna kartong är även bra resurser. Du skulle även kunna använda lakvatten om du kör med bokashihinkar inne.
    Bra jobbat!
    /Jenny

  5. Jo, jag testar också med lakvattnet. Men då späder jag ganska lite och tömmer det i min täta behållare till kvistkvarnen. Sen får det stå så där någon vecka. Lakvattnet har då tagits in i den färska flisen som blivit påtagligt grönfärgad. Sen fördelar jag denna blandning överrst i gropen innan jag fyller på jordlocket. Nu efter några månader har jag “kikat” lite vad som hänt. Flislagret är nu helt vitt genom att som jag bedömer det svampar har koloniserat hela gropen. Jag tycker det ser spännande ut.Vad tror ni?

  6. Gunnar, det låter toppen! Så smart att använda lakvattnet så här. Och det låter som det “koloniserar” fliset på ett bra sätt. En av de bakterierna i EM/bokashi heter Rhodosuedenoma Palustrus, om jag nu har stavat rätt vilket jag tror inte jag har gjort, och den är särskilt bra på att bryta ner lignin. Som du säkert vet, lignin är en slags “lim” i trä som brukar vara svårt att bryta ner, vanligtvis tar det väldigt lång tid. Och det snabbas på med EM fermentering. Heja på dig! /Jenny

  7. Vad bra att bokashi funkar så bra för dig Frida! Här har vi några tips på vad du kan göra med din bokashi lakvatten på vinter. Testa och se om det är något som funkar för dig!
    Helst ska du undvika att ge näring till dina växter nu under vinter, det är ju deras viloperiod. Men har du pallkragar eller en rabatt där ingenting växer är det absolut värt att hälla ut ditt lakvatten där. Du behöver inte späda ut det om ingenting växer, men du får en bättre spridning om du späda det. Spela ingen roll vilka proportioner om du inte har växter. Lycka till! /Jenny
    http://blogg.bokashi.se/bokashivatska-pa-vintern/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.