3 pallkragar vid kanten av en åker, täckta med snö.

Så direkt i pallkragar

Hur gör man en enkel pallkrageodling från ingenting? Kan man verkligen bara sätta ramarna rakt ner på gräsmattan? Måste man fylla upp med dyr, tråkig köpejord eller kan man använda sådant som man har hemma? Kan man så ute i mars fastän snön ligger kvar och det är riktigt kallt på nätterna?

Inspirerande Sara
För mig som är en odlings-rookie var det rena rama ögonöppnaren att gå en helgkurs för Sara Bäckmo på Rinkaby Gård i början av mars.  Det viktigaste jag tog med mig från kursen (förutom alla fina möten med odlingsintresserade, en massa nya fröer och ett helt lass med inspiration) var att det är inte svårt. Och att man ska våga prova! På kursen sådde vi i pallkragar rakt ner på gräsmattan, som var täckt med snö, ett lager tidningar längst ner, sedan jord och frön – klart!

Malin och Sara med sitt minsta barn på axlarna ser glada ut.
Så här glada var vi på kursen!

Dyr, tråkig köpejord
Jag vill köpa så lite dyr, tråkig köpejord som jag kan, och istället använda mig av det som jag har hemmavid. För några veckor sedan sådde jag i 3 pallkragar och totalt använde jag bara 1 påse jord till allihopa! Hur är det möjligt? Jo, jag fyllde dom istället med färdigfermenterad Bokashi – 1 kranhink eller 2 vanliga hinkar i varje krage, löv (där de viktiga jordbakterierna blandades ner i bokashin för att den snabba omvandlingen till jord ska kunna ske), urstädat spån och halm från hönshuset och kaningården, jord från en 3 veckor gammal inomhusjordfabrik och sist, ett lager med vanlig planteringsjord.

Grodd efter tre veckor
I dessa pallkragar sådde jag spenat, dill, ringblommor och sallat. Spenaten var snabbast och grodde efter knappt två veckor, resten har börjat komma upp nu, efter knappt tre veckor!

En pallkrage med små spenatplantor dels dolda under en fiberduk.
Spenat efter knappt tre veckor, sådd i mars.

Här kan du se hur jag gjorde:

Film: Så direkt i pallkragar

I slutet av filmen har jag en hälsning till alla er andra nybörjare i världen som liksom jag kämpar med kunskapsbrist, rädsla för misslyckande och allmän osäkerhet när det gäller odling. Vi kan väl hålla ihop och stötta varandra! Och ni som kan en massa och har hållit på länge – ha tålamod med oss och kom ihåg att vi gör så gott vi kan! 🙂

Och lilla musen från filmen? Den ”gömde” sig under kratthandtaget!

En liten mus sitter på snöklädd mark.

/Malin på Bokashi.se

Se även ”Vanliga frågor om Bokashi” och ”Tomater + Bokashi = sant”.

9 reaktioner på ”Så direkt i pallkragar”

 1. Hej! Börjar just med Bokashi och flyttade till en (för mig) trädgård med lera, sprängsten och en hel del kärs (kirskål) och annat rotogräs förra våren, visade det sig. Har lagt tjockt med tidningar och fyllt på, men förra året mest med köpejord. Kan jag använda relativt färsk hästgödsel från en lösdrift utomhus (uppblandat med lera och torv) och kasserat hösilage istället för strö från hönshuset? Eller ska jag hälla i lite från hinken i varje svart plastsäck där det nu står och gottar sig i solen?

 2. Hej! Jag skulle ha grävt ur jorden, bottnat med allt du har – färdig bokashi, hästgödsel, hösilage mm, och sedan lagt på jorden igen! Se bara till att bokashin får kontakt med mycket jordbakterier. Du kan också, om du har lite tid och tålamod, hälla Mikroferm (alltså aktiverade EM-mikrober) eller Bokashi-lakvatten i plastsäckarna med hästgödsel och hösilage, försöka få så lufttätt som möjligt med dubbla sopsäckar och låta stå i några veckor och sedan gräva ner som jordförbättring. Jag har läst en del om det men inte provat själv förrän för några veckor sedan, så nu har jag flera påsar på gång som står och myser i solen! Hör gärna av dig om hur det går! Så fort jag vet resultatet av mina påsar kommer det ett blogginlägg/film! /Malin på Bokashi.se

 3. Tack! Jag ska prova både det ena och det andra! Jag får ju lakvatten innan första bokashihinken är färdig //Annika

 4. Hej! Tack för att du delar med dig! Är själv nybörjare inom odling och har tagit med mig Bokashi från början, känns så rätt! Jag följer också Sara på Skillnadens och det är mitt bästa tips till alla nybörjare! Hon får allt att kännas möjligt och så enkelt! Ett annat tips från en nybörjare till en annan, gör många mindre sådder med olika förutsättningar som tid, plats, temperatur, så spelar det inte så stor roll om en sådd misslyckats, då har vi andra att glädjas över. Lycka till!

 5. Hej! Roligt att höra från dig också Helga! Det är bara till att prova sig fram i en ny trädgård med annan jordmån, mikroklimat och annan sammansättning av ogräs, det är bara så spännande. Bokashi verkar vara en välsignelse!

 6. Hej
  Har kommit igång med Bokashi lite sent på säsongen. Hade önskat att jorden funnits innan planering. Kan jag starta en jordfabrik och sedan ta av den jorden och lägga i pallkragar där jag redan planterat? Läste någonstans att man även kan gräva ned från bokashi hinken bredvid det jag redan odlat? Tacksam för hjälp.

 7. Hej Sven! Lite väl sent men hoppas du har kommit till rätta. Kul att du har börjat med bokashi!
  Absolut bäst just nu är nog att starta en jordfabrik och dela ut bokashijord allt eftersom till dina växter. Du kan göra ganska stark jord i jordfabriken då du ska använda den mer som gödsel. Ett annat tillvägagångssätt (beroende på hur du bor och hur mycket plats du har) vore att använda en del av en pallkrage till jordfabrik. Alltså, gräv ner alla dina hinkar på samma plats och plocka färdig jord därifrån allt eftersom. Gör det som är enklaste — eller testa lite olika idéer och ser vad du tycker passar bäst.
  Just det — en annan ide är att fixa en bottenlös tunna direkt i landet
  blogg.bokashi.se/nar-det-inte-finns-plats/
  Kanske värt att testa?

  Lycka till! Hoppas det går bra!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.