Det är nog ingen av oss som vill ha vinter nu.
Men. Inget att göra åt det.
Hur ska man göra med Bokashi under vintern då? Det kan jag säga är en fråga vi får jämt! Och helt enkelt är det inte här i Sverige. Men under åren har vi testat en del olika metoder och vilken du nu tycker är bäst beror helt och hållit på dig. Hur du bor, hur du odlar, hur långt du har till landet, hur mycket matrester du producerar…
Men här kan vi rada upp de idéer vi (och många fler) har testat. Bara att testa dig fram och ser vad du trivs med!
1. Varmkompost
Har man redan varmkompost så är det ju en enkel lösning. Bara att tömma hinken och gå därifrån. På plussidan så kommer komposten att håller igång längre in i vintern och kommer igång snabbare till våren. På minussidan förlora man alltid en del näring från en traditionell kompost. Men enkelt är det. Ett tips är att ta med en kassa papperskräp från köket när du går ut med hinken, skaka ut den över bokashin för att balansera kol och kväve i komposten och ta upp fukten. Lite jord eller löv då och då är också bra för att hjälpa det hela blir till jord.
2. Odlingslådor
Tills de fryser kan man gräva ner Bokashi men sedan kan man även vinterförvara bokashin i odlingslådorna om man hittar en fiffig lösning. Typ en lock på pallkragorna (bräder, frigolit eller något), bara att lyfta och slänga bokashin under. Funkar även med halm eller en trassmatta om man inte har djur på besök. Det blir ju ingen aktivitet i odlingslådan under vintern men processen kommer igång igen till våren. Varva gärna med löv, tidningar eller något, skotta jord över alltihop till våren. Det går även att ställa en bottenlösa tunna med lock direkt på odlingslådan och fyll på. Hos oss ska vi testa en bikupa (!) utan honungsplattorna i en av odlingslådorna. Den är gjort av frigolit och man stapla bara på en ny ”våning” när man behöver det, den har en bra lock och galler i botten. Tror den kommer bli bra!
3. Lövsäckar
Nu är det dags! Samla TORRA höstlöv i plastsäckar och rader upp i växthuset, bakom garaget eller på altanen. Då är det bara att tömma bokashihinkarna i allt eftersom. Håll lufttätt med en påsklämma eller något. Blir det för fuktigt i säcken kommer det att lukta, släng bara i en tidning eller något för att ta upp fukten. Gammal torr jord är också bra att ha i. Till våren är det bara att ställa ut säckarna i solen, processen kommer i gång i värmen och blir till fin lövkompost — näringsrik och fullt med mikrober.
4. Biopåsar
Biopåsare är gjort ut av mais och blir till jord så småningom, de är ett enkelt sätt att vinterförvara Bokashi. Använder du gröna hinkar kan du ta påsen i hinken direkt från början, fyll på som vanligt och knyter påsen sedan. Ska den förvaras länge är det bra att slänga i en extra tidning för att absorbera fukten. Jag lovar att du kommer att undra vad du håller på med mitt i kallast februari när påsarna hopar sig men till våren är det en oerhört lyx att kunna fylla skottkärran med bokashipåsar och plantera ner dem i landet. Funkar lika bra med vanliga (lite tjockare) plastpåsar, men då måste man slänga plasten sedan. ”Planterar” du hela biopåsar så är det ändå värt att hacka upp dem lite med en spade ner de kommer ned i jorden, annars tar de för lång tid att bryta ner. Förvara påsarna i en låda/tunna/säck eller något under vintern, de behöver inte vara varma.
5. Sommarkrukor
Inte så konstig som det låter! Under vårvintern kan man rader upp krukorna på altanen eller i garagen och förbereda dem till sommaren. En hink med bokashi till två hinkar med jord brukar fungera bra. Gör som vanligt med lecakulor och sådant och tänk lite på var rötterna kommer att hamna sedan — där ska näringen vara! Växterna mår väldigt bra i ”Bokashi krukor” och dessutom får man fin jord att tömma i rabatterna följande höst. På pluskontot är också att man blir av med en hel del hinkar under vintern!
6. Jordfabrik
Många har testat detta — att göra jord i en plastback inomhus — och visst fungerar det om det är tillräckligt varmt. 20 plusgrader behövs för att det ska bli någon fart i det. Men egentligen är det ingen storskalig lösning. Det är svårt att ta hand om en hel familjs matavfall på detta sättet. Men perfekt om man vill göra en egen blandning till omplantering i vårvinter. Ställ då ”jordfabriken” så varmt som möjligt (intill en element?) och blanda för att snabba på det hela. I bästa fall får du jord i ett par veckor. Luktar det eller få du kondens på insidan av locket är det för blött. Torr kokosfiber eller torv tar upp fukten direkt i så fall.
7. En himla massa hinkar
Man behöver inte göra någonting egentligen — bara skaffar fler hinkar! De finns gratis på pizzerior och konditorier. Staplar dem i garagen eller vedskjulen och tar hand om dem till våren. De behöver inte står varmt.
8. I växthuset
Har man växthus så är det är bra vinterförvaringsställe för Bokashi, bara man skottar dit. Det blir ju lite varmare där och oftast har man inget annat på gång i växthuset. Säckar med löv kan ställas på bäddarna, klipper du små dräneringshål i dem så får du näring på plats. Gammal tomatjord kan man helrenovera genom att varva i säckar/blå Ikea kassor/lådor med Bokashi. Skönt att kunna återanvända det.
Nu finns det säkert fler idéer och jag skulle jättegärna höra om vad du har kommit fram till. Vi är ju pionjärer allihopa och allra bäst är om vi kan hjälpas åt och hitta metoder som funkar här i Sverige. Enkla, praktiska lösningar som funkar i vardagen.
Men lycka till! Och hör gärna av dig om du har några frågor!
/Jenny
Har provat i två vintrar nu att ha en stor plastlåda med lock från Ikea i matkällaren där jag tömmer mina hinkar o blandar med lite jord. Men det drar möss, de gnager på locket och vill visst in, trots syran i ströet.
I vinter ska jag prova att ha lådan i växthuset för där kommer katterna in så får vi se om det fungerar bättre. Det blir ju kallare i växthuset under vintern men det får gå ändå.
Det står att man ska gräva ner det hela i jorden. >Men då kommer ju råttorna!
Måste man ha plastbehållare som håller tätt? Står inte så mycket om det på hemsidan.
Hej Inger! När man gräver ner Bokashi är det så pass surt (pH ligger vid 3,5-4) att råttor och möss brukar inte alls vara intresserad. Jag vet att det känns lite konstigt i början att bara gräva ner en massa matrester så där men det går bra. Problemet kan vara grävlingar om man har dem, då är det bra att lägga en galler eller något över det du har grävt ner.
Det du kunde göra var att lägga ut frågan på vår facebook sida (den heter ”bokashi.se”) och kolla med folk där vad de tycker om råttor och möss.
När det gäller hinken så är det viktigt att den är tätt. Många vanliga hinkar är tillräckligt täta (som de gröna från Nordiska Plast) men hinkar med lössittande lock (som återvinningshinkar från Ikea) fungerar inte, det blir bara mögel.
Hör bara av dig om du funderar över något mer!
/Jenny
Hoppas det går bättre nu under vintern Lena! Det är ju viktigt att vi samlar på oss så mycket erfarenheter vi kan från alla hål — då är det bra att veta hur det gick för dig. Å andra sidan har jag pratat med många som är förvånad och imponerad att de INTE har haft problem med råttor och möss. Så det finns nog ingen enkel recept.
Själv bor vi på landet (med råttor och möss så det räcker!) och har aldrig haft problem med gnagare fast jag har ställt ut hinkar och påsar lite varstans för att testa.
Skulle gärna höra från andra hur det har gått!
/Jenny
Letar efter smarta sätt att kompostera i min lägenhet och funderar på en bokashikompost. Kan jag ha typ en plastback med tätt lock på balkongen under vintern och förvara den färdigjästa bokashin där? Vet inte om jag tillåts ha en jordfabrik i källarförrådet pga möss osv.
Hej Marie!
Kul att du fundera över Bokashi. Det vore inte alls dumt att använda balkongen till vinterförvaring. Det händer ju inget med komposten mitt på vintern men det blir bra förvaring i alla fall. Hur fort det blir till jord sedan beror helt och hållit på värmen, har du en solig balkong och varvar bokashi med jord/löv som en lasagne så blir det snabbare till jord sedan. Har du en kolonilott eller odlar du på balkongen?
Själv har jag testat murbruksbaljor nu under sommaren och är jättenöjd med hur de funkar. Du skulle kunna skaffa en sådan (Biltema, Fixer och liknade affärer har dem, inte alls dyra) och gör din jordfabrik i den. Lägg något över som lock. Fördelen är att de är gjort av tjock svart plast som blir rätt varmt när solen kommer i gång. Och man kan odla i dem direkt på sommaren.
Har du lust kunde du ställa en fråga på facebook sidan (bokashi.se heter gruppen på fb) om hur andra gör som bor i lägenhet. Skulle vara intressant att höra!
/Jenny
Jag började med bokashi för någon månad sedan och har nu tänkt att prova detta med en jordfabrik. Jag har en massa gammal jord från förra årets balkongodling, och detta har jag varvar med ca hälften bokashi/hälften jord i en stor plastlåda. Men hur ska det kunna bli bra jord av det när det inte finns några maskar där?
Måste lådan stå inne eller kan det gå bra med en mörk låda på en solig balkong? Det är ju för kallt nu men till våren. Antar att det tar längre tid och det gör inget, är bara rädd att det inte ska fungera alls.
En annan fråga gäller om man gräver ner bokashin ute. Det är ingen tjäle att tala om här så det borde gå. Om jag gräver ner den nu, när kan jag räkna med att det blivit jord av bokashin då?
Hej Maja!
Det låter klockrent det du har gjort. Det blir jord ut av detta — bara att vänta och se! Det är ju aldrig fel att ha med maskar om det passar (helst utomhus!) men det behövs inte. Mikroberna i Bokashi i samband med mikroberna i jorden sköter jobbet, det är bara när jord kombineras med Bokashi att det händer något.
Lådan kan stå ute eller inne, det beror på hur bråttom du har det. Utomhus på en solig balkong är perfekt. Du kunde även lägga en svart plastsäck eller något liknande över lådan för att göra den varmare. Allt beror på värmen, det är svårt att säga hur lång tid det tar. Mitt på sommaren ett par tre veckor kanske, på våren kanske 6-8 veckor. Det blir inte fel även om det tar tid. Misstänker du att det är lite för blött i lådan (kondens på insidan av locket) kan du lägga en tidning överst i jordfabriken för att ta upp fukten. Byt ut tidningen om den blir för blött.
Vill du, kan du ta av locket när det blir varmare, se till att du har en lager med jord överst (ett par tre centimeter) och flytta in några maskar. De kommer trivas, antagligen får du en liten koloni så småningom :).
Har du inte tjäle är det fritt framme att gräva ner Bokashi nu. Ingen aning hur lång tid det tar så här års men du blir av med hinkarna i alla fall. Och det blir nog jord innan det är dags att plantera bara vi får lite värme i marken.
Lycka till!
Jenny
Om man ogillar plast låter ju papperspåsar mer ekologiskt men vilken majs har använts? Vill ju inte ha GMO i trädgården
Hej Gregor! Vi har pratat med producenten av biopåsarna men de vet inte heller vad det är för majs som används i dem. Man kan ju misstänka. Problemet med papperspåsar är att de håller inte tätt, ok att ha i en hink/plastsäck men inte som självständig förvaring. Man kan ju använda helt vanliga plastpåsar som man råkar ha hemma som förvaring och släng dem sedan istället för att gräva ner. Inte helt enkelt det här men funderar man lite på det så är det nog något som blir hyfsat bra. Lycka till!
Hej!
Nu börjar vintern närma sig och jag funderar lite mer på alla dessa tips ni gett om vinterförvaring..när man då skall tömma hinken på något av dessa sätt är det då efter att de stått i två veckor i rumstemperatur? Och handlar det då om två veckor efter det att hinkenblev full eller två veckor efter att jag började fylla hinken? Hmm
Tack på förhand
Hej! Jag var nog lite otydlig där. Allt gäller efter hinken har stått i två veckor för efterjäsning, alltså två veckor efter den fylldes. Lycka till nu med vinter! /Jenny
Hej!
Tack för snabbt svar!
Toppen då vet jag 🙂