En av de mest mångsidiga bakterierna i världen

Foto: sciencedaily.com

För ett tag sedan hade vi en intressant diskussion med Jan Röed, EM-biolog  i Sverige, om hur det fungerar med en av våra bakterier i bokashihinken. Nämligen den vi brukar kalla för ”urbakterien” som verkar kunna göra allt. En märklig bakterie som har varit med på planeten sedan 3,8 miljarder år tillbaka. En tager-vad-man-haver bakterie som kan överleva på vadhelst som finns till hands.

Bakterien heter Rhodopseudomonas palustris. Den är en så kallad fotosyntesbakterier och är en viktig del av det som gör EM/bokashi så bra för själva jorden. Den gör nytta på många sätt.

Jag tycker det är otroligt fascinerande. Men ändå svårt att förstå. Så klart blir det många funderingar…

Varför har vi den i EM/bokashi blandningen? Vad är den bra för? Och är det inte lite märkligt att en bakterie är så, vad ska man säger, konstigt? Och kan allt?

Här kommer en gedigen rapport på engelska för er som kan tugga i sig detta. Men lite kortfattad har Jan förklarat det så här för oss:

Vi: Varför är dessa bakterier så unika?

Jan: Fotosyntesbakterierna är unika eftersom de med fotosyntes kan producera sockerarter. Eftersom de har fyra olika strategier att driva fotosyntesen blir de enormt anpassningsbara och kan leva och föröka sig i miljöer där andra mikrober har det mycket svårt. De klarar sig gott och väl utan ljus.

Vi: Och varför är det bra att ha dem med i EM?

Jan: När de dör blir den energi de producerat tillgängliga för de andra mikroberna i EM och hela blandningen kan klara sig i en ogästvänlig miljö. 

Det är bakgrunden till att bokashibollar används med framgång i sjöar med ruttnande och syrefritt slam. I det fallet använder fotosyntesbakterierna svavelvätet som energikälla.

Vi: Vad händer när man får ett gäng av dessa bakterier i odlingslandet när man gräver ner en hink bokashi?

Jan: EM-mikroberna i sin aktiva form gör mycket stor nytta i jorden. När man gräver ner bokashi, fungerar det som en startpunkt varifrån EM-mikroberna kan sprida sig.

I artiklen (som finns att läsa här) finns i informationen på första sidan bra och gedigen fakta om en av fotosyntesbakterierna i EM, den som heter  Rhodopseudomonas palustris. Artikeln är publicerad i den världsledande vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.



Ett citat:

Rhodopseudomonas palustris is among the most metabolically versatile bacteria known. It uses light, inorganic compounds, or organic compounds, for energy. It acquires carbon from many types of green plant–derived compounds or by carbon dioxide fixation, and it fixes nitrogen.

R. palustris is a purple photosynthetic bacterium that belongs to the alpha proteobacteria and is widely distributed in nature as indicated by its isolation from sources as diverse as swine waste lagoons, earthworm droppings, marine coastal sediments and pond water. It has extraordinary metabolic versatility and grows by any one of the four modes of metabolism that support life: photoautotrophic or photosynthetic (energy from light and carbon from carbon dioxide), photoheterotrophic (energy from light and carbon from organic compounds), chemoheterotrophic (carbon and energy from organic compounds) and chemoautotrophic (energy from inorganic compounds and carbon from carbon dioxide) (Fig. 1). R. palustris enjoys exceptional
flexibility within each of these modes of metabolism. It grows with or without oxygen and uses many alternative forms of inorganic electron donors, carbon  and nitrogen. It degrades plant biomass and chlorinated pollutants and it generates hydrogen as a product of nitrogen fixation1, 2.

5 reaktioner på ”En av de mest mångsidiga bakterierna i världen”

  1. Hej! Har en fråga off topic: kan bokashi användas i mulltoa?

  2. Ja, det kan man!

    Nedbrytning av fekalier är, i princip, samma process som nedbrytning av köksavfall.

    Har du en latrinkompost kan du testa med bokashi/EM för att snabba på processen. Och även säkrar den mikrobiella biten: att de utvalda, ”goda”, mikroberna tar precedence direkt och hjälper till att skapa en sund och levande bas i den jorden som produceras av basmaterialet.

    Separett, som marknadsför den storsäljande Roslagskompost mulltoan, har testat bokashi och rekommendera det som ett sätt att förbättra förmultningsprocessen, några länkar här. Det vore mycket intressant med lite feedback om du bestämmer dig för att testa! /Jenny

    http://www.separett.com/sv/roslagskomposten-bokashi-sant/

    Mer info om själva latrinkomposten:

    http://www.separett.com/sv/products/composts/roslagskomposten-2-x-500l/

  3. Hej!
    Är ny på detta (har fyllt tre hinkar) och undrar om kattsrö funkar i bokashi? Tränger EM ut de potentiella dåliga bakterierna och virusen som kan finnas där eller är det inte testat. Undrar bara för att det står på ströt att det är komposterbart.
    Tack på förhand! / Johanna

  4. Hej Johanna! Bra fråga och svaret är att det beror på 😉 Bokashi/EM hjälper med många dåliga bakterier och viruser MEN jag har inte sett någon bra forskning på detta med kattbajs. Vi tar det säkra före det osäkra och brukar säga att det går bra att använda kattströ mm i bokashi som INTE ska används i samband med odling av ätbara grödor. Till blommor och buskar går det absolut bra. Ett förslag är att skaffa en ”katthink” som du skriver på klart och tydligt, och där slänger du katttoan. Då det är ganska torrt behöver du inte en kranhink, vilken vanlig hink som helst räcker. Du behöver kanske t o m vattna lite i hinken för att det ska bli lagom fuktig. Eller använd bokashi lakvatten istället för strö. Men idéen är ju bra, att inte slänga det man kan göra jord av. Heja på dig! /Jenny

  5. Bra idé med den separata hinken tack för hjälpen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.