EM främjar hälsan inom biodling

EM_53-JOURNAL_cover

Det senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan använda EM inom biodling för att främja bi-hälsa och skydda mot svampangrepp.

Stort tack till Désirée König som har läst artikeln på tyska och gjort en sammandrag för oss. För er som kan tyska har jag länkat PDF:n nedan.

– EM inom biodling används i Europa nästan lika länge som EM har funnits här.

– EM skyddar mot svampangrepp och kvalster

– EM stärker immunförsvaret

– EM främjar putsningsdriften hos bin

– EM gör bina lugnare emot biodlaren
 
Friedrich Blase arbetade med EM i sin trädgård och sitt växthus i ca 10 år och minskat svampangrepp väsentligt. Då beslöt han att testa EM i ett bisamhälle som hade drabbats av en sjukdom orsakad av svampangrepp.
 
Han sprayade noga in hela bikupan. När sedan bina går genom EM-vattnet förhindras spridningen av sporer. Efter flera experiment kom han fram till en lösning av örter i alkohol, blandat med EM, som han droppade in i bisamhället och då blev han av med kvalsterna. Tyvärr tar detta endast död på kvalsterna som finns på bina.
 
Genom att tillsätta EM i dricksvattnet och i sockerlösningen stärks binas immunförsvar och på det sättet kan många sjukdomar undvikas. Dessutom främjas putsningsdriften hos bina, vilket håller hela bisamhället friskt. Många biodlare har berättat att en liten andel EM (1:50) i dricksvattnet gör att bina föredrar det vattnet.

 

Själva är vi inte biodlare men har många omkring oss som är engagerade så förhoppningsvis kan vi hjälpas åt. Tydligen har man kommit ganska långt med EM användning i båda Tyskland och England och vi har tagit reda på vilka produkter de använder. I England används en produkt som heter Bee-Wellness som vi funderar på att ta hem för att testa, läs mer om den här om du vill.  Den finns som sprayflaska i två storlekar. EM Mikroferm, som i princip är samma produkt, finns i två-liter bag-in-box hos oss.

Det vi skulle vilja göra är att sätta ihop en grupp med biodlare som är nyfikna att testa EM i detta sammanhang. Vi står självklart för produkterna men vi skulle väldigt gärna vilja få igång en diskussion inom testgruppen om vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra.

Jag har tänkt ta kontakt med våra EM kollegor i England för att höra mer om detta, antagligen kan vi komma i kontakt med biodlare där som är duktiga på EM och kunde prata direkt med en eller flera biodlare i testgruppen.

 

Ett steg i taget! Men det känns så oerhört viktigt med våra bin att vi vill gärna hjälpa till om vi kan med EM.

/Jenny

 

Den tyska artikeln finns här som PDF:  EM_53-JOURNAL_biodling

Fotnot:

Eftersom jag ska vara med på Honungsfestival i Kristinehamn nu i helgen (för min del ska jag prata om jord och kompostering :)) kommer jag träffa många biodlare. Förhoppningsvis vill några börja testa med EM så jag har skapat en facebook grupp där vi kan ”träffas”. Har du lust att vara med och eventuellt ta del i en testprojekt är du välkommen att hoppa in och se vart det leder oss.

Den heter ”EM för biodling” och finns på:
https://www.facebook.com/groups/1463392687303112/

 

Bokashi i Nya Zeeland

Jag vet, det ska heta ”på” Nya Zeeland. Men för mig är Nya Zeeland ett land och inte en ö så det får bli ”i”. Jag har växt upp i Nya Zeeland, ett helt underbart land precis som de flesta tror! Men väldigt långt bort från allt annat i världen. Nyfikenheten växer och växer och till slut måste man bara ut och utforskar världen.

Men denna film från Nya Zeeland gjorde mig till en ”proud kiwi”, stolt och nöjd att så många i detta lilla land har bestämt sig för att göra skillnad. I all enkelhet — som vi brukar göra det mesta downunder. Och med hjärta och vilja — som är också rätt typiskt.

Visst har de ett helt annat klimat i Nya Zeeland, man kan odla året runt på nordön och det finns väldigt många vinodlingar . Tropiskt är det inte men att göra Bokashi utomhus är inte svårt, vilket underlättar väldigt.

Här i Sverige har vi helt andra förutsättningar med klimatet vilket gör att vi måste ha en varm plats till bokashitunnor inomhus för att fixa storköks-bokashi. Men vill man så går det; det är något vi får börja ta tag i och testa olika tillvägagångssätt. För det är ju ett hållbart sätt att ta hand om matavfall, även om det för oss här och nu är det ovant i ett större sammanhang.

Små-bokashi kan man lätt komma igång med på vilken arbetsplats som helst. Det var härligt att se att folk går hem från jobbet med en bokashihink som om det var lika normalt som en ipad. Det är kanske där man ska börja? Att hjälpas åt småskaligt?

För att testa möjliga logistiklösningar i gruppodlingar och storkök/restaurang miljöer har vi tagit hem några stortunnor för test. De är i princip stora soptunnor med bottenplatta, kran och lufttät lock. Precis som vanliga kranhinkar fast de rymmer 120 liter. Den första test gör Farbror Grön och gänget i deras stadsodling i Västerås — exakt hur de kommer att göra få vi se sedan. Det är nog logistiken som blir svårt — vart man skall ställa den så det blir enkelt för folk att tömma sin bokashi, tillräckligt varmt och lagom enkelt att rulla fram till odlingen.

Foto: Jenny Harlen

Självklart kan man även fixa en egen stortunna om man är lagom händig. Kommunen eller det kommunala sopbolaget har oftast tunnor över som man kan modifiera.

Allra viktigast är att vi börjar tänka nytt, på var sitt håll. Det blir nog inte perfekt första gången, men allt eftersom kommer det landa i något som känns självklart och naturligt.

Men det vore ändå kul med en studiebesök till vingården där på Waiheke Island utanför Auckland för att se precis hur man gör?!

images-3

Omvandla en bikupa till bokashi jordfabrik!

Du vet nog hur det är: man sparar något för att den måste väl vara bra att ha. Till något. En dag. Och plötsligt händer det — man vet precis vad man ska ha det till.

En jordfabrik!

Känner du någon som håller på med biodling kan du kanske få tag i en bikupa, ny eller pre-loved. De har olika delar, man staplar dem på varandra och sätter på locket. Det finns även en plastgaller i systemet som kan vara bra att ha mot marken.

IMG_1145

Eftersom bikupan var ny och vi höll på att måla garaget slängde jag på lite rödfärg. Gör inte det! Färgen fastnar inte riktigt, vanlig färg är nog mycket bättre.

IMG_1144

Men trots den ojämna färgen kommer bikupan att vara toppen som jordfabrik. I all enkelhet.

IMG_3292

Nu står den utanför vedskjulen på en unken markbit som en vacker dag ska omvandlas till rosrabatt. Under sommaren har jag dumpat en massa grenar och löv från trädgården där och tanken är att flytta bikupan några decimeter då och då så det kan kör igång hela landet.

IMG_1147

En sådan bikupa är faktiskt ganska stor, det var inget problem att dumpa två bokashihinkar i den och gott om plats kvar. Här har jag täckt över bokashin med en del uppklippta grenar för att ge maskarna något mer att jobba med. Slängde även i en hink gammal jord som nog hjälper till. Gick förbi igår med en hink helt vanlig trädgårdsrens och lastade in det. Som en minikompost helt enkelt.

Jag tror det kommer bli toppen, speciellt på vintern när man ibland står med en bokashihink i handen och ingen plats att bli av med det.

Misstänker dock att locket kommer blåsa bort i den första höststormen så ska leta fram en passande sten att ha på toppen.

Berätta gärna om du har gjort något liknande!

 

EM Journal — för de som kan tyska!

Förra sommaren fick vi besök av ett mycket härligt tysk par som bor i grannkommunen på sommrarna.  De är ”EM fantaster” och tog med sig några kopior av den tyska EM Journalen som vi inte kände till.

På jakt efter något annat idag hittade jag dem igen, lika besviken som förr att jag inte kan läsa tyska, men fick plötsligt idén att dela några bilder här i fall någon annan kan — och vill! — läsa dem åt oss här i bokashi Sverige.

Tidningen verkar otroligt intressant, den kommer ut fyra gånger om året och har artiklar om hälsa, trädgård, djur, miljö — allt med en EM inriktning och tips och råd om hur man kan gå till väga.

Mer än så förstår jag tyvärr inte av innehållet.

Så min fråga är: finns det någon tyskläsande här i gruppen som har lust att gästblogga på svenska på bokashi.se (och eventuellt även på engelska på bokashiworld?) om godbitarna från tidningen?

IMG_3364Vi betalar gärna en prenumeration åt dig i så fall. Hör av dig till mig, Jenny, på info@bokashi.se i så fall. Tackar i förväg!

Det skulle känns skönt att kunna sprida mer kunskap och väcka nyfikenhet om alla möjligheter i EM världen. Det finns så oändligt mycket potential i allt detta, och vi är så få som känner till det.

Men med lite språkhjälp kommer vi nå mycket längre!

Länk till den tyska sidan: https://www.emev.de/?q=journal

Foto: Jenny HarlenIMG_3365IMG_3366

Vetenskaplig rapport bekräftar att jord blir bättre, snabbare med hjälp av EM

Vi fick nyss tag i en studie om EM som på ett vetenskapligt sätt förklarar hur det fungerar med mineralisering av organisk material med hjälp av EM. Det är ju inte bara att läsa sådana rapporter men har du en vetenskaplig utbildning (eller vill bara läsa på så gott det går :)) så finns den här.

I all enkelhet, visar forskningen att den biologiska aktiviteten i jorden intensifierades mer i samband med EM än med andra alternativ.  Som följd, blir omvandlingen av fräscha organiska material till humus snabbare.

Vi som håller på med bokashi vet det ju redan. Men det är skönt att ha det bekräftat av de som kan det här!

Här kan du ladda ner rapporten som PDF. Funderar du över något, hör av dig så kan vi koppla dig till experterna i området.

Rapporten heter ”Assessment of soil properties by organic matter and EM-Microorganism incorporation”