Apelsinskal – i bokashihinken eller inte?

Det verkar som många funderar över detta just nu.

Tre gånger har jag  diskuterat apelsinskal med folk nu under helgen! Inte så konstigt egentligen — mitt på vintern är det just apelsiner, clementiner och grapefrukt man oftast köper hem från fruktdisken. Men att de ska vara så himla besprutade är sorgligt.

Egentligen borde de förgiftade apelsiner inte finnas alls i butikerna. Men det gör de, och vi köper hem dem trots att vi inte vill.

Bor man på landet som vi gör (och några av de andra jag pratade med i helgen) är det inte alltid så lätt. Än så länge kan man inte bara förvänta sig att det finns eko-apelsiner på hyllan. Ekobananer hittar man oftast men clementiner, citron och en och en annan apelsinpåse får man blunda för när man lägger dem i korgen. Tyvärr.

Annars kan man avstå. Valet är ju fritt.

Men en vacker dag står man där i köket med en hög apelsinskal i handen. Vad göra? Bokashihinken eller soporna?

Det finns inget rätt eller fel egentligen. Man får helt enkelt ta ställning själv — gör det DU tycker är bäst, då blir det rätt.

Tre varianter:

Släng i soporna.
Det gör många, med all rätt. Då finns det ingen chans att gifterna kommer att hamna i grönsaksodlingen till våren. Bor man i stan skulle man även kunna skicka dem till biogas-insamlingen.

Gör en citrus-bokashihink.
Äter du mycket apelsiner (eller gör juice) är det kanske värt att starta en egen bokashihink till just citrusskal. Jag har inte testat detta själv men antar att det skulle gå bra. Det är nog värt att hacka skalen lite extra och platta till ordentligt i hinken för att hjälpa processen. Man skulle kunna kombinera med kaffesump eller något annat man har gott om.

En sådan hink vill man nog inte ha i grönsakslandet men skulle vara perfekt till en framtidsrabatt, häck eller något. Gifterna kommer att neutraliseras i jorden över tid.

Släng i bokashihinken.
Det gör vi här hemma och det gör även de flesta andra. Inte bara för att det är enkelt när man väl håller på med bokashi, men för att det är med all sannolikhet helt ok.

Gift i landet vill  inte jag ha mer än någon annan. Men efter en lång övervägning har jag dragit slutsatsen att EM-mikroberna i bokashi-processen kommer nog ta hand om det som är giftigt. Mina odlingslådor har nu så gott om “goda bakterier” att jag tror de käkar upp de mesta rätt fort.

Jag har ingen forskning att visa upp om just precis detta (det kanske finns, säg till om du hittar något!). Men å andra sidan har jag läst mycket om hur EM används i återställning av radioaktiv mark i Fukushima i Japan, i omvandling av kemikalie-baserat jordbruk till ekologiska, och i rengöring av förörenade vattendrag runt omkring i världen. Att ta hand om gift är inget konstigt för bokashibakterier. Det är det de gör.

Därför är jag inte ett dugg orolig över de fula apelsinskal som hamnar i bokashihinken då och då. Funkar det att odla i EM-jord i Fukushima, funkar det nog även för mig där hemma i min lilla EM odlingslåda. Med eller utan apelsinskal i hinken.

Vill du läsa mer har jag samlat några länkar här nere. De är tyvärr bara på engelska (om inte du kan japanska), det är mycket intressant att kolla lite vad som är möjligt med EM. Mycket mer än man tror!

Foto: Uncannyterrain.com

Här kan du läsa mer:

As you are aware, EM activities have been extremely effective not only in dealing with issues arising from the earthquake, such as environmental sanitation, salt damage, and health care, but has also proven effective in dealing with previously intractable issues such as removing and cleaning up radioactive materials, internal radiation exposure, and dealing with radiation exposure of farm animals.

9 thoughts on “Apelsinskal – i bokashihinken eller inte?”

 1. ALLT ska in i hinken! Det är det som gör livet lite enklare med Bokashi, att man slipper stå och fundera över vad ska med och inte. Självklart gör man som man själv vill, några väljer att skippa köttben och avokadosten, andra tycker det funkar bra om man inte har bråttom för de lite större grejor att brytas ner. Men mejeriprodukter är inget problem alls.
  Lycka till!
  Jenny

 2. För oss är det knappast ett problem — vi äter nästan bara ekologisk citrusfrukt så det är ekologiskt som hamnar i bokashin …

 3. Apropå citrusfrukter, så brukar jag borsta dem under rinnande ljummet vatten och gnugga dem torra. Tror som Jenny, att EM tar hand om eventuella gifter.

 4. Hur gör de som inte vill ha citrusskal i komposten med köpta snittblommor och krukväxter. Det är inte vanligt att man ser att de är ekologiska.

 5. Ja, bra fråga Maj-Elen. Jag tror de flesta slänger in snittblommorna i hinken ändå, vi får hoppas att bokashimikroberna tar hand om gifterna som finns på dem på samma sätt som diskuterat här, det är ju rimligt. Men precis som med citrusskal får var och en tar ställning själv till hur de vill göra, det finns ingen rätt eller fel egentligen, bara att göra det man själv tycker är ok.
  Men visst är det inte mycket ekologiskt när det gäller blommor, synd.
  /Jenny

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.