Biopåsar gör vintern lite enklare

Nu har vi testat biopåsar i Bokashihinkarna under några år, slutsatsen är att de är verkligen bra att ha. Enkla och praktiska. De fungerar bra i jorden. Och inte minst, de gör vintern betydligt lättare!

I början trodde vi alla biopåsar var lika. Så var det inte! De flesta är rätt tunna och är säkert bra om man ska bara bära ut lite grönsaksrester till utekomposten. Men det vi var ut efter var en biopåse som skulle kunna stå fullastad med alla möjliga matrester i kanske ett halvt år. Utan att spricka eller ruttna bort.

Biopåsar är gjort ut av majs på något sätt. (Och tyvärr vet vi inte om det är GMO majs eller inte.) De ser ut ungefär som vanliga plastpåsar men när de kommer ned i jorden bryts de ner som vilken annan organiskt material som helst.

Det innebär att man kan fylla biopåsen med Bokashi och sedan plantera hela påsen. Rätt som det är. Så himla mycket enklare tror jag inte det kan vara.

När påsen med Bokashin kommer ned i jorden blir det till jord precis som vanligt. Processen tar längre tid att komma igång eftersom påsen är lite i vägen men maskarna brukar hitta in rätt fort ändå. Vill man köra igång det hela lite snabbare är det bara att hacka upp påsen lite med en spade när man planterar den i jorden. Efter ett tag är matresterna borta men remsor av biopåsen brukar ligger kvar ett tag till. Men även de blir borta under jorden allt eftersom.

Så hur gör man? Så krångligt är det inte. Man gör precis som man brukar göra med en grön hink (en vanlig hink utan kran alltså).

— Sätt biopåsen i hinken precis som en vanlig soppåse. Bottnar med lite tidningspapper (eller trä- eller halmpellets eller liknande).

— Fyll på med matresterna och strö på Bokashiströ som vanligt. Locket ska sitter på så det blir lufttät, precis som vanligt.

— All mat kan vara med men eftersom biopåsar oftast förvaras ganska längre är det bra om innehållet är så torrt som möjligt. Gärna lite för torrt då matresterna brukar bli blötare allt eftersom. Om resterna kan få rinna av innan de går ner i hinken blir det enklare, inte minst kaffesump.

— Då är det bara att knyta ihop påsen och göra något med den! Den vanliga jäsningstiden (2 veckor) gäller fortfarande så se till att påsen ligger någonstans varmt (inomhus) de två första veckorna. Sedan kan du bunkra dem utomhus hur länge som helst i kylen, har du en gammal tunna eller låda att ha de i blir det snyggare. Ett stort plus är man behöver inte skölja ur hinken efter användning. Man behöver inte heller så många hinkar, det går att använda samma hink jämt om man kombinerar med biopåsar.

— Så, bara att lyfta över till förvaringsstället. Och planterar när det väl passar!

Det vi var ut efter i början var ett sätt att göra Bokashi enklare — både i köket och i trädgården. I köket är det klart smidigare att inte behöver skölja hinkarna, och dessutom att man inte behöver så många hinkar. Sedan är det ganska bekvämt ibland att slippa tänka på var man ska använda Bokashin — lägga man det bara på hög så finns det när man har ett trädgårdsprojekt på gång. Ett plus för många är att man slippa se på matresterna igen, vi är alla olika men det är ju trevligare att bara har med en anonym påse att göra. Och för många är det jobbigt/tråkigt att gräva. När det väl är dags kan man kanske får hjälp att ta hand om alla påserna på en och samma gång.

Det vi inte hade  räknat med från början var hur bra detta skulle bli som lösning på lite mer ”offentliga” ställen. Förskolor, kontor, fikarum och kaféer. Ställen där det inte finns någon ”mamma” (ehem…!) att ta hand om hinken, tömma, skölja, ja, du vet. Är det bara en påse att knyta ihop och lägga undan så är chanserna större att det blir gjort. Det är också klart trevligare för den som sedan tar hand om påserna, om det är en anställd med trädgård hemma, en granne som odlar, barnen på förskolan som ska odla lite.

Ett plus till är att man inte behöver en massa hinkar. Egentligen räcker det med en enda som man byter påsarna i jämt. På skolor och personalkök där hinkarna fylls rätt fort är det ett bra sätt att ta hand om lite större mängder med matavfall.

Hur som helst man gör så är det viktigast är det blir av. Kan vi göra det lite enklare för oss så är det visst värt det!

/Jenny

ps Biopåsarna vi använder komma från svenska företaget SanSac. De finns i många olika storlekar (och även tjocklekar) men vi använder den som passar bra i ”vanliga hinkar”. Hör av dig till dem direkt om du har företag och behöver lite större mängder, de säljer bara till företag. Annars finns dessa påsar att köpa på bokashi.se under Bokashi Tillbehör, länken finns här. Det finns även en produkt på marknaden som heter Biobags, ett norskt företag som har ett samarbeta med SanSac och de har många bra produkter. Men tyvärr är de biopåsar de har valt att sälja på konsumentmarknaden (Clas Olsson mm) inte tillräckligt bra som Bokashi förvaring. Tipsa gärna om du kommer över något annat som fungerar bra!

3 reaktioner på ”Biopåsar gör vintern lite enklare”

  1. Om någon hittar biopåsar som man vet säkert inte är gjorda av gmo-majs så får ni gärna tala om var man kan få tag på dem.

  2. Det vore bra om de fanns. Ska försöka ta reda på hur det står till, just nu har vi inte så många varianter att välja från. Tyvärr. Säg bara till om du hittar något!! /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.