Bokashi frågor och svar. Tomatjord, vinterförvaring och lite till.

Vi får rätt många mail här med en massa olika frågor. Men för varje person som frågar så är det säkert flera som går och funderar något liknande hemma. Gör du det?
Här finns några frågor jag har precis svarat på. Jag tänkte lägga ut dem ifall de kan vara till nytta för någon annan!
(Och som vanligt så får ni gärna har lite överseende med min stavning och grammatik. Jag gör så gott jag kan med hjälp av datorn och Bertil brukar städar lite då och då i det jag skriver. Men det är som det är när man inte har svenska som modersmål. Tack för förståelsen!)
Hejsan, skriver Ann-Charlotte.
Först, tack så mycket för pulver och broschyrer. Jag lämnar till någon av och till, som verkar intresserad. Jag har fått några frågor,  som ni gärna får svara på.
1. Nån sa , vad gör jag om jag inte vill ha något dräneringsvatten. Jag  sa att de kunde fylla en grop och hälla i på sommaren och på vintern hälla i avloppet. Finns det något annat ?
Det kan de göra egentligen. Varför vill de inte ha vätskan, bor de i lägenhet? I så fall är det kanske enklare att köra med vanliga ”gröna hinkar” utan kran. Man tar upp vätskan då med tidningspapper (äggkartong, toaruller…) eller träpellets, halmpellets, torr planteringsjord eller vad man nu har. Det går även att använda biopåsar direkt i hinken så man slippar tömma hinken, man bara lyfter ut påsen då.
2. Kan man ställa ut plastpåsar, biopåsar med färdigjäst kompost, när de har fåglar som hackar på allt ? 
Det är nog bäst att inte ställa ut säckarna om man har en massa ”hackfåglar”. Istället för att förvara i en sopsäck kan man använda någon slags kärl, tunna eller en stor back. Tänk bara att den inte blir så tung att man inte kan flytta den sedan! Grävlingar och räv kan också skapa problem, däremot så går det oftast bra med råttor, möss och rådjur. Men man vet ju aldrig!
3. Nån frågade, vad är det i pulvret? Det kanske är hemligt. Hon var biolog och var väldigt intresserad. 
Nej då, inga hemligheter! Det man ser är vanlig vetekli, producerat av bland annat Lennart Svahn i Sunne. Själva mikroberna är en blandning av speciella mjölksyra bakterier, jästsvampar (som i bakjäst) och en gammal bakterieart som hjälper växterna till med fotosyntesprocessen bland annat. Inga av de är farliga, de finns överallt i naturen hos oss, men det är just kombinationen och koncentrationen som gör de så effektiva eftersom de samarbetar på ett fint sätt. Säg till om du vill ha de latinska namnen på dem. Råkar barnen eller husdjuren äta bokashiströ så är det inget som helst problem!
 4. Imorgon ställer jag ut min femte komposthink i växthuset dvs en svart plast- sopsäck som jag knyter ihop. Måste jag ha jord eller papper överst på den komposten också ? 
Du får göra som du vill! Det beror mest på hur du vill använda den sedan. Kommer du att gräva ner den i växthuset så kan det lika gärna stå som det är. Om du tror det kommer att bli blött i säcken kan du ställera den i bädden och klippa upp en eller fler små hål i botten så vätskan kan sippra ut i jorden, det blir nyttigt det. Annars kan du slänga in en tidning eller lite gammal torr planteringsjord i säcken för att ta upp vätskan. Blir det blött i säcken kommer det att lukta, men farligare än så är det inte.
Vill du däremot komma igång lite med ”jordningsprocessen” kan du blanda jord i säckarna med din Bokashi. Som du vet blir Bokashi inte till jord innan man blanda den med jord. Och i växthuset kommer det bli varmt och gott så du kan komma en bit på väg med omvandlingen om du lägger jord eller torra löv i säcken. Hur lång tid det tar beror ju på värmen, och även hur mycket jord/löv man har i säcken.
För de som kommer att odla tomater i hinkar i växthuset kan man börja redan nu att förbereda hinkarna. De behöver inte göra jord först, bara lägg bokashi i hinkarna precis som det är. Jag tycker de funkar bra med 1 part Bokashi från köket till 3 part med jord. Då gör du som vanligt i tomathinken: lite gammal jord/lekakulor i botten, 1 part bokashi sedan toppar med 3 part jord. Nu när det är så tidigt behöver man inte fylla hela tomathinken med jord, det räcker med att bara täcker över Bokashin med några cm jord för att den kan kommer igång. Resten kan du fylla på sedan. Det gör inget om den är fortfarande lite ”rå” när man planterar sina tomater, växterna kan ta upp näringen oavsett om det blivit till jord eller inte.
Hoppas allt är bra i Säffle. Det börjar bli mycket ljusare och mer utevänligt här och det är väl samma hos er. 
Många hälsningar
Ann-Charlotte
Hoppas det hjälper!! Hör gärna av dig med fler frågor, det år bara bra om vi kan alla hjälpas åt att utveckla detta.
Och visst är det ljusare här! Inte långt kvar nu!!
/Jenny
4 reaktioner på ”Bokashi frågor och svar. Tomatjord, vinterförvaring och lite till.”

 1. Hej!
  Jag vill gärna använda bokashi som gödning/jordförbättring i min trädgård, men jag odlar mest perenner. Jag vill gräva så lite som möjligt i rabatterna för att inte skada växternas rötter. Hur gör jag då med bokashi? Måste man gräva ner den, eller kan man lägga den ovanpå jorden, mellan växterna? Hur gör man annars?
  Glada hälsningar, Karin

 2. Hej Karin! Ja, det går inte att gräva så mycket i perennrabatter. De flesta har kommit fram till att en ”jordfabrik” någonstans på tomten är bra. En pallkrage där man bara odlar jord eller en del av rabatten där man kan gräva ner bokashi jämt till exempel. Därifrån kan man plocka färdig jord (blir mer som gödsel) och sprida ut på rabatten vid rätt tillfälle. En annan sak man kan testa är att göra en bottenlös tunna med lock och ställ den i rabatten där du vill mata jorden, om det finns lite plats ledig någonstans. Skruv ner den i jorden lite och mata med hinkar och jord, näringen sipprar ner till växterna och man kan flytta tunnan då och då. Kanske testa lite olika lösningar tills du hittar den du trivs bäst med. Hoppas det blir bra! /Jenny

 3. Hej!
  Jag har påbörjat min första jordfabrik i en plastlåda med jord och bokashi. Nu, efter en dryg vecka, luktar det väldigt mycket om man lyfter på locket, och det har bildats kondens på lådan och mögel (vitt) på det översta jordlagret. Det känns inte alls bra. Går det att rädda fabriken?

 4. Hej! Antagligen är det för blött därinne, men lätt att fixa. Vitt mögel är helt ok, ett tecken att processen fungerar bra. (Om det hade varit grönt/blått mögel är det mindre bra…) Lukten har med fukten att göra.
  Ta bort locket bara och lägg en tidning, handduk eller liknande över för att ta upp fukten och låta den andas lite mer. Lock behövs egentligen inte bara man har ett bra ”jordlock” typ 5 cm med jord över den blandade jord och bokashi.
  Vilken temperatur har du? Allra bäst för en jordfabrik är att ha rumstemperatur, de som får jord på nolltid brukar ställa lådan på värmegolv men det behövs verkligen inte. Om du har 15 grader eller lägre kommer det bli mest förvaring tills du kan t ex ställa ut lådan i solen till vår. Mellan 15 och 20 grader går det bra men det kan ta många veckor.
  Om man rör om i jordfabriken kan man få upp omsättningen lite, det kommer luft in i processen och en mer traditionell nerbrytning kommer igång. Det sparar tid men å andra sidan förlorar du energi från din bokashi då kol blir till värme istället för mull.
  Vet inte hur du har lagt upp din jordfabrik men allra bäst funkar det med mindre matbitar (hacka lite extra vid diskbänken) och om man blandar ordentligt med jord när man lägger upp fabriken. 50:50 fuljord och bokashi brukar bli bra.
  Så för att rädda denna kan du ta bort locket och ta hand om fukten. Nästa gång kan du kanske göra det hela lite smidigare, om ett par gånger är du proffs!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.