Bokashi tips i köket

Några tips vi har samlat på oss under åren…

Använd en Bokashi-ströare

Du behöver 1-2 matskedar Bokashiströ till varje liter mat. Kanske lite mer om maten är proteinrik, eller om det är mitt på sommaren. Viktigast är att ditt Bokashi-strö förvaras lufttätt, helst mörkt, torrt och svalt i skåpet. Det är bra att använda din Bokashi-ströare till dagligt bruk och förvara resten av påsen lufttätt i skåpet. Själva påsen kan lukta lite, förvara den gärna i en plastlåda.

Foto: Jenny Harlen

Snygg kruka på bänken

För att mikroberna i din bokashihink skall få jobba i fred så mycket som möjligt är det bra att bara öppna hinken för påfyllning en eller två gånger per dag. En bra lösning är att ha en snygg blomkruka (utan hål i botten) på diskbänken, lägg gärna på ett lock. Där du kan kasta bananskal, tepåsar, brödrester etc. Det brukar blir en del matrester i samband med måltider och då kan du passa på att skrapa tallrikarna direkt i bokashihinken och samtidigt tömma bänkkrukan.

Foto: Jenny Harlen

Foto: Jenny Harlen

Samla pappersskräp till komposten

Tömmer du dina Bokashihinkarna i varmkomposten? Då kan det vara bra att varva med lite papper och kartong för att få en bra balans i komposten, papper är ju kol och matavfall är mest kväve.

Enklast är att samla papperskräp — äggkartonger, servetter, små förpackningar — i en pappkasse under tiden du fyller din Bokashihink. När du ska ut med hinken tar du kassen med dig. Töm hinken först, sedan strör du över löspappret, och sedan plattar till (om du vill) med själva kassen.

Enkelt och bra! (Men glöm inte att lägga i lite jord då och då i komposten, det hjälper hela processen hålla igång).

Foto: Jenny Harlen
Obs! Mjölkpaket vill man inte ha med i komposten! Den har en plastskikt som inte bryts ner.

Socker sätter fart

Känns det lite trögt i din Bokashihink kan det vara bra att sätta fart på mikroberna. Strö på lite socker bara! Det är snabbmat för mikrober och ger dem nytt liv.

Oftast när det känns som processen saktar ner är det för att det är lite för blött i hinken. Ser du kondens på insidan av locket? Lägg en tidning överst i hinken för att absorbera fukten så kommer mikroberna att jobba bättre och hinken luktar bra. Ha du en hink med kran se till att den är dränerad ordentligt.

Ibland kan det lukta lite mer än man vill från räkskal och sådant, oftast för att de är blöta när de läggs i hinken. Låt dem torka upp lite först på diskbänken (på en tidning eller något) så kommer de inte lukta i hinken. Lite extra Bokashiströ kan vara en bra idé.

En mini-återvinningsstation hemma

Ordning och reda är det eviga dilemmat när det gäller sortering – vart ska allt ta vägen? Det finns inte plats i köket!
En bra idé kan vara att placera en plastlåda för dynor till sommarmöbler på ett lämpligt ställe – nära köket, i garaget, kanske på verandan? Den har plats för 6-7 papperskassar (typ ICA, COOP) — använd till papper, förpackningspapper, grönt glas, ofärgat glas, plast, metall osv.
Samla allt som ska återvinnas i en korg i köket och sortera sedan ut i lådan. Ta sedan med dig några av de fyllda kassarna nästa gång du åker och handlar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.