Hur vet man att hinken är klar?

Denna är en fråga vi får ofta. När man först börjar med Bokashi är det inte alls självklart hur det ska se ut i hinken, hur vet man att det har gått bra?

Fast efter man har gjort ett par hinkar är det enklare — det känns lite annorlunda i början sedan blir man fort van med hur processen går till.

Hur länge ska hinken stå för att den ska bli ”färdigjäst”?

Två veckor i inomhusvärme. Det spelar ingen roll om den står längre, kolla bara att det inte är för blött i hinken. (Ser du kondens på insidan av locket är det dags att lägga på en tidning överst i hinken.)

Hur ser man att processen är i gång?

Det kan man inte, egentligen. Det ska lukta lite syrligt i hinken. Känns lukten väldig stark kan det vara för blött i hinken, kolla kondensen på insidan av locket och ev lägg på en tidning för att ta upp fukten. Det är fukten som orsakar lukten.

Får hinken stå längre än två veckor inomhus?

Det spelar ingen roll hur länge en Bokashihink står efter de två första veckorna. Hinken behöver inte står varmt längre än så. Det är helt ok att förvara hinken och/eller innehållet i ett kallt uterum eller källare tills man behöver den, det gör inget om det är minusgrader. Men den kan även stå kvar i rumsvärmen om du vill.

Tänk bara på att ju längre hinken står ju mer sjunker matresterna ihop och det blir blötare i hinken. Fortsätta att dränera av om du har en kranhink, eller se till att kondens tas upp om du har en vanlig.

Vad händer med mikroberna när de fryser? De går i dvala och en del tar stryk, men de kommer igång igen när det blir varmare i hinken. Hinken ska inte stå i direkt solljus, det kan bli för varmt och temperaturen svänger för mycket.

Hur ser det ut i Bokashihinken när matresterna är färdigjästa?

Det mesta ser ut ungefär som det gjorde när det lades ner i hinken! Matresterna sjunker ihop och tar mindre plats, och blir mjukare och mosigare i konsistens. Ibland utvecklas ett vitt fluffigt mögel överst i hinken, det är ett bra tecken att processen är i gång och din Bokashi har mognat till. (Men det är inte alltid man får det, så det är inget att räkna med.)

Men det händer faktiskt mycket i hinken som vi inte ser. Bokashimikroberna förökar sig i hinken var 20:e minut och till slut har man många miljarder aktiva mikrober i hinken – det är de som gör det stora jobbet. Det är också tack vara mikroberna som gör att innehållet i hinken omvandlas så snabbt till jord när det grävs ner i marken eller i en komposthög.

Har jäsningen lyckats?

Om innehållet i din bokashi-hink ser ut som vanligt och luktar som vanligt (en söt vinägerdoft), så är allt väl. Får du vitt mögel är det ett bra tecken att allt är som det ska.

Luktar hinken riktigt illa och maten ser rutten ut, eller om det finns blått eller grönt mögel i hinken, då har någonting blivit fel. Det finns i så fall tre orsaker till detta:

 • Hinken var inte lufttät. Se till att hålla den tät i framtiden! Öppna så lite som möjligt (ett par gånger om dagen).
 • För mycket vätska. Undvik för blöt mat. Dränera bokashivätska ett par gånger i veckan om du har en kranhink. Lägg en tidning eller äggkartong överst för att suga upp eventuell kondens. Låt matresterna rinna av innan du lägger dem i hinken.
 • För lite eller föråldrat bokashi strö. Använd lite extra bokashi strö om det är varmt eller om du har mycket proteinrik mat i hinken. Se till att ströet förvaras lufttätt, svalt och mörkt. Bokashi-strö är en levande produkt, om det inte har den vanliga vinägarlukten, eller ser lite grått och trist ut, så är den antagligen inte fräsch längre.Köp en ny påse, eller ta kontakt med oss om du har precis köpt påsen och har förvarat den på rätt sätt. Ströet blir naturligt mörkare över tid, det gör inget. En påse ska hålla ett år från förpackningsdatumet (stämplat på etiketten) men är det är ofta helt okej att använda det mycket längre än så.

Det gör inget om du råkar göra en dålig hink. Släng bara innehållet i soporna eller gräv ner lite avsides och försök igen! Men det är ytterst sällan att det blir så. Kom ihåg att vitt mögel är bara bra, och att även en hink som luktar illa kommer att bli bra jord ändå. Det enda du behöver vara försiktigt med är en hink som har mörkt mögel.

Känns det som hinken behöver lite mer fart?

Om man har varit på semester eller haft i en hel del proteinrika matrester kan hinken ibland behöva lite mer energi för att hålla igång. Strö på lite extra bokashiströ eller en matsked med socker. Socker är som snabbmat för mikroberna och brukar snabba på processen.

 

5 reaktioner på ”Hur vet man att hinken är klar?”

 1. Min man och jag är vegeterianer och våra matrester består till 90% av vegitabilier. Kan jag använda Bokashi ändå och hur blir i så fall resultatet?
  Tacksam för svar snarast eftersom jag har för avsikt att så snart jag får svar ,beställa två lkärl med kran.

 2. Hej Birgitta! Det fungerar helt ok utan kött och fiskrester, skillnaden blir bara att det kan bli lite blötare i hinken med mer frukt och grönt. Då är det nog bra med kranhinkar eftersom det är enklare att ta hand om vätskan då.
  Lycka till! Hoppas det blir en bra beslut för dig!
  Jenny

 3. Hej,
  Det är nog detta jag hört talas om, fint! Läser i tidigare kommentar att vegetarianer behöver hink med kran. Hur är det med vätskan, luktar den? Kan jag spara den en längre tid?

  Hälsningar
  Ellinor Ek
  Örebro

  P.s hoppas ni kommer till Örebro också D.S

 4. Vad bra att du har hittat till bokashi! Hoppas det går bra för dig nu. Äter man mycket frukt och grönt blir det oftast blötare i hinken, det spelar ingen roll vilken hink man har bara man tar hand om fukten om man har en vanlig hink. Men många föredrar kranhinkar när de äter mycket grönt. Vätskan luktar inte rosor precis, men det går över när man har vattnet med den. Tappar du av vätskn i en petflaska med lock kan den förvaras i några dygn, allra helst i kylsåpet. Helst så lite syre som möjligt i flaskan, det är oxidering som förstör vätskan och gör att den luktar. Lycka till!
  Jenny
  Ps har varit i Örebro några gånger förut, inget mer inplanerat just nu. Sorry!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.