Bokashijord direkt i växhuset!

Foto: Jenny Harlen

Renovera trött jord i växthuset och gör säckvis med superjord till våren!

Istället för att släppa iväg hinkvis med trött odlingsjord från växthuset när säsongen är slut kan man enkelt helrenovera och återanvända den i växthuset. Enkelt och ekonomiskt!
Rada upp en eller flera Ikeapåsar, stora plastbackar eller liknande i växthuset, det brukar finnas gott om plats på vintern. Varje påse blir en liten ”jordfabrik”.
Töm först en hink med gammal tomatjord eller krukor med förra säsongens blomjord i en blå påse. Töm sedan över en hink med färdig Bokashi från köket, hacka och blanda lite. Toppa slutligen med ytterligare gammal jord – de gamla växterna får gärna följa med. Täck alltsammans med en tidning för att behålla fuktigheten.
Nu behöver du inte göra något mer, bara vänta tills våren värmer påsen och hjälper mikroberna komma igång. När det är dags att börja plantera har du mängder med fräsch och bra jord i växthuset – mer näringsrikt och ekologiskt kan man inte få det. God odling!

5 reaktioner på ”Bokashijord direkt i växhuset!”

  1. Hej!

    Finns det särskilda fördelar med att vinterförvara Bokashi i säckar i växthuset eller funkar det lika bra att toppa befintliga bäddar direkt och mylla ner när tjälen gått ur?

    Mvh
    Jessica

  2. En grej som är viktigt med Bokashi är att den inte ska ligga öppet, om man bara strö ut det så förlorar man ”konserveringen”, det blir ju då som vilken kompost som helst och börjar ruttna. Oftast så finns det även risk att man får besök av fåglar och annat, kanske inte i växthuset men ändå.
    Men det man kunde göra var att ha en säck med löv eller jord som står frostfritt i närheten. Då kunde man strö ut Bokashi direkt på bädden och toppa med ”varm” jord eller något. Man skulle även kunna testa med en ordentlig trasmatta eller filt, stoppa Bokashi under mattan så den är övertäckt. (Om alltihop inte bara blir en frusen klump vill säga :-))

    Det finns inget särskilt med lövsäck annat än det brukar vara en enkel lösning i ett frusit land som vårt. Växthuset är oftast lite varmare än omgivningen och är i alla fall inte full med snö! Hos mig brukar jag göra lövsäckar därinne tills snön ligger så tjock på marken att jag orkar inte ta mig dit, växthuset ligger en bra bit från huset och dit vill jag inte skotta!

    Något som många gör (kommer inte ihåg om jag skrev det förut eller inte) är att klippa ett litet hål i botten av lövsäcken, då rinner eventuell vätska ut i bädden och gör nytta.

    Långt svar, men egentligen kan man testa vad som helst som känns rimligt. Hitta du på något smart får du jättegärna dela det med dig!! Vi är många som letar vinterlösningar…
    /Jenny

  3. Hej!

    Jag trodde att bokashin var lite beroende av just maskar och maskarnas arbete och ”gödsel”.

    Jag har betonggolv i mitt växthus och således kommer inga maskar till i ”jordfabriken”. och kan bearbeta materialet. Kommer det bli jord i alla fall? Jag drar mig nämligen för att gräva ner det direkt i trädgårdslanden då vi tyvärr fått problem med gnagare efter att jag har gjort det. Har jag inte låtit bokashiströet ”fermentera” matavfallet tillräckligt länge?

    Ett gott råd hade jag uppskattat så mkt.

    Tack på förhand! 🙂

  4. Caroline! Du behöver inte maskar för att kunna köra bokashi. Finns de med är det helt ok, alla vill vi ha maskar förstås. Men processen fungerar ändå. Du blir kanske förvånad att de hittar in, trots betonggolvet.
    Att det kommer gnagare i landet är tråkigt. Det brukar inte vara så, många lyckas utan problem, men vi rår ju inte över naturen. Och oftast i november/december är de ganska desperata och går på det mesta. Gräv djupare ned eller gör som du har tänkt, ta hand om det hela i växthuset.
    Lycka till i växthuset!
    /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.