Rensade bondbönor som ligger i en hög.

Bönor, bondbönor & Bokashi

Bönor älskar bokashi! De älskar även värme för det mesta, och då är det ingen idé att plantera dem för tidigt. Utom just bondbönor, eftersom de är en ärtväxt! Just därför är de inte lika känsliga som bönor.

Bondbönor klarar sig perfekt i vårt odlingsklimat! Du kan plantera dem tidigt, redan i mars i krukor eller pluggar om det är fruset på friland. Men de vill fortfarande ha en massa näring!

Två mogna bondböns-skidor omringat av sina gröna blad
Bondbönor är helt underbara – min favorit!

Förbered jorden på hösten eller tidig vår
Eftersom jag odlar ganska många bondbönor varje år brukar jag förbereda jorden hösten innan, eller ganska tidigt på våren. Jag vet ju var de ska vara så jag kan lika gärna köra igång och jordförbättra långt i förväg. Vissa år försår jag mina bondbönor, andra år planterar jag dem direkt – det beror mer på hur min tid och ambitionsnivå ser ut  och jag tycker faktiskt att båda sätten fungerar bra.

Jag odlar dem i rader, tre rader per odlingslåda, kanske 2 meter i sträck. Och då bokashigödslar jag på samma sätt. Drar upp några diken, ca 30-40 cm djupa, och fyller på med bokashi. Det är svårt att säga hur mycket som behövs, det beror ju på hur bra eller dålig jorden är innan och hur mycket bokashi man har till hands. Men om du har hållit på med bokashi ett tag så har du nog en känsla för vad som är rimligt. Men kanske ett 5 cm tjockt lager bokashi i diket.

Många bondböns-skidor i odlings-landet

Blanda väl med jord, hacka upp de större bitarna med spaden, och täck ordentligt med jord. Vänta gärna ett par veckor innan du planterar. Och har du inte tid med det så brukar det gå bra ändå!

Skörda och tillaga bondbönor
Skörden blir på sensommaren någon gång, beroende på när du har kommit igång. Jag brukar skörda kontinuerligt när de är färdiga, för att jag tycker de är så goda och kan inte vänta. Pilla ut bönorna, förväll dem lite lätt i kokande vatten ett par minuter, och släng dem i olivolja och salvia eller vad du nu tycker är godast. Vitlök? Havsalt?

Sara Bäckmo har en del fina recept, länk här, och hon beskriver även hur man bäst tar till vara bondbönor för att torka dem. Till vinterns soppor eller tilll utsäde. Länk här. Och är det andra bönor du vill odla så berättar Sara hur du gör med det här!

En bönröra med bondbönor, i hummus-stil, är också kanongott om du har så pass många du kan få ihop det. Finns mängder med möjligheter!

Rensade bondbönor i en skål på ett bord
Vad är godare än egenskördade bondbönor?

Bra jord är grunden
Men grunden ligger alltid i hur bra jord du har. Gödsla väl så får du en bra skörd! Bondbönor vill ha mycket näring och de vill ha det väl förberett. Så kör igång så tidigt som möjligt med dina bondbönsbäddar – det lönar sig! Och de är vackra till på köpet!

/Jenny på Bokashi.se

Läs även “Hur fungerar Bokashi i jorden“!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.