EM-1, EM-A, Mikroferm — vad är det för skillnad, egentligen?

Foto: Jenny Harlen

Ibland blir man helt förvirrad.

Folk pratar om bokashivätska, lakvatten, EM, Mikroferm, aktiverade EM och utspäd EM.

Vad handlar allt detta om? Och måste det vara så krångligt?

Att det är krångligt kan jag hålla med om. Så var det för mig när jag hittade till EM för många år sedan. Man surfar och läser och snurrar ihop sig och till slut kommer man fram till att inte alla är lika insatta som de vill verka vara. Och att det finns en del olika begrepp.

Men efter några år har jag lärt mig. Och så här är det…

Det finns bara EN grundprodukt i hela EM världen och det är EM koncentratet, som brukar heta EM-1. Ettan för att den är grunden.

EM-1 innehåller fem olika mikrobgrupper (läs mer om det här) och brukar säljas i plastflaskor till konsumenter och stora dunkar till jordbruk och industri. För att använda EM-1 måste man aktivera det genom att jäsa med socker, innan dess är mikroberna i vilande form och inte särskilt effektiva.

Det går att aktivera EM-1 på tre olika sätt.

Det första är att göra bokashiströ (och det är det vi gör här på bokashi.se). Man blandar EM-1 med melass, vatten  och vetekli och jäser det i några veckor (så här går det till). Bokashiströ är då redo att jobba så fort det kommer i kontakt med lite fuktigt matavfall.

Den andra är att göra aktiverade EM, vilket kallas för EM-A (”A” som i Active). Då blandar man EM-1, melass och vatten och låt jäsa i en vecka i värmen (så här gör man). Vätskan är brunaktig, ofta med ett fluffigt vitt mögel på toppen, och klar för att använda i hemmet och i trädgården. Vanlig utspädning är 1:100 .

Den tredje är färdig-aktiverade EM, som man kan köpa i en bag-in-box förpackning under namnet Mikroferm.  Enklare, eftersom all jobb är gjort och behändigt eftersom man behöver bara skvätta ut det man behöver till sprayflaskan. Mikroferm är i princip precis samma grej som EM-A och används på samma sätt. Skillnaden är egentligen hållbarheten: den hemmagjorda EM-A ska helst användas inom en månad mens den vakuumpackade Mikroferm håller minst ett år.

Bokashivätska, bokashi lakvatten, bokashijuice som den även kallas, är en annan grej. Den är vätskan som tappas av från bokashihinken och, eftersom ingen av oss har precis samma saker i våra hinkar, kan variera ganska mycket. Det blir liksom vad köket erbjuder.

Men i bokashivätskan finns EM mikrober som har följt med fuktigheten ned till kranen och flyttande matrester från det som finns i hinken. Antagligen även några andra mikrober som har funnits på matresterna från början.

Och som vi vet, är bokashivätskan en utmärkt gödning för växter inne och ute. Även om den brukar inte lukta hallon precis.

Vilken ska man satsa på då?

Ha man en mindre trädgård kommer man långt med bokashivätskan.  Vill man spraya en större odling med EM för att göra den mer levande är det bra med EM-A (som du själv gör från köpt EM-1) eller Mikroferm. Det funkar allra bäst då med täckodling eller liknande så mikroberna får gott om mat att kalasa på.

Vill man även testa andra applikationer, som att städa hemma, är det igen EM-A eller Mikroferm. Det kommer en ny produkt snart som är en ljusare Mikroferm anpassat till städning. Samma vanliga mikrober fast gjort med en ljus socker som gör färgen klar istället för brun. Lite trevligare i kök och bad. (Och mycket effektivt).

Så där, känns det enklare nu? Hoppas det. Det var inte meningen att göra det ännu krångligare! Men tänk på att grunden är alltid det samma, det finns egentligen bara en produkt här i lite olika utformningar för att passa olika situationer.

Och som alltid med Bokashi och EM är det att börja lite försiktigt och testa sig fram. Man kommer snart fram till vad som passar bäst just hemma hos dig.

10 reaktioner på ”EM-1, EM-A, Mikroferm — vad är det för skillnad, egentligen?”

  1. Våra hästar får 1dl Em -A och 1 dl kvarnmalet kli varje dag
    De mår bra i magen och pälsen fin o blank

  2. Hej Christina! Har skrivit lite om hur man gör här https://blogg.bokashi.se/?s=Spray. Men oftast använder man EM-A eller Mikroferm utspädd i en sprayflaska 1:100. Starkare för svårare smuts, det är bara att testa sig fram.
    Man kan egentligen använda EM spray i alla situationer man hade annars använt någon form av kemikaliespray. Främst bad och kök men även på fönstren, mattor som luktar, ofräscha skor.
    Vitsen är att man kan då skippa kemikalier i hemmet. Och använder ”goda” bakterier för att trötta ut ”dåliga”. Tester i Belgien (som jag ska lägga upp snart) har visat att EM funkar lika bra i hygiensituationer som de rengöringsmedlen de hade haft tidigare, de testa på offentliga toaletter och då är det mest e-coli och liknande bakterier man vill bli av med.
    Allteftersom får man en nyttig bakterierkultur på ytorna som hjälper till att hålla ytan fräsch även när man inte är där och spraya. Och det känns som rätt väg att gå i framtiden, att vi använder biologi istället för kemi för att skapa ett hälsosammare miljö hemma.
    /Jenny

  3. Jag håller på att lägga upp en ny produkt som vi har tänkt testa, precis samma som Mikroferm fast med en ljusare socker så det ser lite mer städ-vänligt ut (Mikroferm är brunaktig och luktar melass). Håll koll på bloggen här, ska skriva om den snart! Länken till forskningen i Bryssel finns med.
    /Jenny

  4. Det är verkligen lite snurrigt, men spännande. Är det bara bokashi kli som används till kökskompost eller fungerar de andra varianterna till det med?// Lisa

  5. Bara man får mikroberna ned i hinken spelar det inte så stor roll hur man gör egentligen. Vi tycker strö är det absolut lättast att lyckas med, dels för att det är lite torrare men även för att det är lätt att dosera. Är man nybörjare kan det vara bra att börja med strö mens man lär känna sin hink, sedan kan man testa att spraya istället om man vill. Typ med en 5% lösning av Mikroferm eller egetbryggt EM-A, 4-5 sprutar på liter matavfall. Man får testa sig fram helt enkelt. Det beror lite på hur man gör för övrigt, om man använder EM till städning eller i trädgården till ex, det kan verkligen lönar sig.

  6. Tack själv! Vad bra att det hjälpte — det här med EM är inte helt enkelt i början 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.