Är du sugen på att testa Bokashi men vet inte om det passar dig? Eller om det är värt att lägga ner pengar på dyrare kranhinkarna?
Då tycker vi att du ska testa vår Svenska Budgethink-lösning!
Grundprincipen är ju precis samma som med kranhinkarna. Men istället för att tappa av vätskan med en kran använder du kol eller tidningspapper att suga upp den med. Enkelt och effektivt. Men det här med vätskan är viktigt – blir det för blött i hinken kommer mikroberna att säga upp sig!
Det du behöver är ett par hinkar med tätslutande lock. Den blåa här funkar bra och liknande finns i de flesta svenska hem, märket är Nordiska Plast. Locket måste vara tätt, inte ett sådant som bara ligger löst på. Pizzerior har utmärkta majonnäshinkar de brukar slänga, det är bara att fråga!
Du behöver också bokashiströ eller bokashispray — det är ju bakterierna som gör jobbet. En påse kostar 90:- i webbshoppen och räcker i 2-4 månader.
Hur många hinkar behöver man? Tja, det beror förstås på… Börja med två och lägg till fler efter behov. I ett litet hushåll producerar man runt 10 liter matrester i veckan. Sedan trycker man ihop innehållet i hinken efter hand, så det får plats lite mer än man tror. Eftersom hinkarna behöver stå och jäsa i två veckor efter fyllning kommer du att behöva minst två hinkar.
Du kan ladda ner en bruksanvisning nedan, men i princip går det till så här:
1. Bottna med ett lager kol, 1-2 cm eller riv en dagstidning i två och lägg i botten av hinken. Minst 1 cm tjock.
2. Strö på 1-2 msk bokashiströ eller 1-2 duschar med bokasiströ.
3. Töm dagens matrestar, oftast runt 1 liter. Strö på 1-2 matsked Bokashiströ per liter.
4. Fyll på varje dag med mat och strö/spray, och lägg gärna i servetter, hushållspapper — de hjälper till att suga upp vätskan.
5. Tryck ner för att komprimera med jämna mellanrum. Och lägg på en tidning på toppen när hinken är full.
6. Ställ åt sidan i inomhusvärmen i två veckor, mikroberna förökar sig och spjälkar upp maten.
7. Klart!
Innehållet ser ut precis som det gjorde när du la i det. Nu är det dags för det roliga – att gräva ner det i landet eller göra jord på något sätt. Det finns många alternativ, sök på ”jordfabrik” här i bloggen, och välj alternativ som passar just dig!
Ett par saker till.
Du kan, om du vill, använda en biopåse i hinken. Det behövs inte men ibland kan det känns bra att ha en påse att knyta. Biopåsar finns lite här och där att köpa, men de vi använder finns i webbshoppen. De tar ganska lång tid att bryta ner i komposten/jorden men å andra sidan behöver vi inte ha så bråttom jämt. Gör som du vill.
Skölj ur hinken med vatten när du har tömt den, det tar bara ett par sekunder under slangen.
En kreativ lösning om man bor i lägenhet utan odlingsmöjligheter är att samarbeta med en vän/kollega/någon som vill ha din bokashi att använda i trädgården. Lämna över den fyllda hinken och ta en fräsch (nytvättad!) hink hem med dig! De flesta som håller på med odling kan inte producera bokashi nog själva och blir jätteglada att få mer.
Och. Om du råkar få en hink som blir för blöt det är lika bra att veta att det kommer lukta illa. För många gurkor och för lite papper så blir det snabbt blött. Ge inte upp utan använd mer kol eller papper nästa gång! Den luktande hinken kan du gräva ner i ett hörn i trädgården. Det blir också jord, det tar bara längre tid.
Det är kanske bra att veta att det är inte bråttom att göra jord av din hink. Efter den har fått sin två veckors vilotid inomhus kan du förvara den ute så länge du vill. Spelar ingen roll om den fryser. Tänk bara på att ha gott om uppsugande material i hinken om den ska stå länge eftersom maten fortsätta att sjunka ihop.
Vill du komma åt vätskan kan du göra en dubbel hink – ta två hinkar och borra hål i den övre och stoppa den i den andra, se till bara att de är täta . Bokashivätskan samlas i den nedre – töm den regelbundet och använd i trädgården!
Annars är det mesta som det är för bokashi i övrigt. Det finns en massa information på bloggen här, på den engelska bloggen intill och på bokashi.se. Eller hör av dig om du funderar över något!
Bruksanvisningen kan laddas ner här >>
Länken till bruksanvisningen fungerar inte. /Åsa
Tack Åsa! Nu fungerar länken! Mvh Malin på Bokashi.se
hej kan man tömma bokashi hinken som har stått i 2veckor på jäsning i en vanlig isolerad varmkompost som funkar på vintern. Det är ju lite svårt att gräva ner i jorden på vintern.??
Hej Margareta! Det går bra att tömma Bokashi-hinken i en varmkompost. Viktigt dock är att blanda och toppa materialet med jord! Mvh Malin på bokashi.se
Vad gör man med tidningspapperet som sugit upp vätskan?
Hej! Det kan du gräva ner i din jordfabrik, det blir jord det med till slut.