Hitta komposten…

Nu har vi snö så det räcker.

Så himla lätt att hitta komposten är det inte just nu. Och att skotta dit jämt är inte så kul det heller.

Detta var faktiskt en av de sakerna som gjorde mig så glad när vi hittade till Bokashi. Vad himla skönt att slippa det här vinterkomposterings elände. Känner du igen det? — Ja, jag får väl gå ut med komposten imorgon då, säger man till sig själv. Men inte just idag.  Sedan blir det aldrig av och man har en gegga på diskbänken…

Med Bokashi är det lite annorlunda. Har man en kökskompost man vill kombinera med Bokashi så funkar det utmärkt, men man behöver inte. Det finns så mycket annat man kan göra.

Bokashi på vintern är inte alls lika kul som Bokashi på sommaren men å andra sidan finns det så pass många olika tillvägagångssätt att man kan hitta det som bäst passar just dig. Vinterförvaring i källaren, i växthus, i vedskjulen, i garaget, på altanen… Finns inget rätt svar — funkar det för dig så ÄR det bra!

Här hemma har vi testat det mesta känns det som, men jag ser fram emot nya idéer som är värt att testa, än har vi inte upptäckt alla så-här-kan-man-göra grejer med Bokashi.

Här brukar vi göra lite ut av varje under året. På våren och hösten gräver vi ner det mesta direkt i odlingsbäddarna. Mitt på sommaren hamnar en hel del i jordfabriken om inte vi har något speciellt projekt på gång. På vinter använder vi jordfabriken så långt det går, sedan kan det vara biopåsar i en tunna i vedboden eller på altanen eller en och en annan hink som får bara sitta och vänta i glasverandan.

Just nu är vi, lustigt nog, tillbaka till komposten ett tag. Vi har två stora varmkomposter som vi har haft sedan länge (fick dem gratis av Säffle kommun faktiskt) och de är jag glad för. Vi komposterar inte ”på riktigt” nu längre, istället använder vi dem som flyttbar vinterförvaring.

Varje år flyttar vi dem till ett nytt ställe — just nu står dem faktiskt mitt i kökslandet där jag håller på att göra i ordning ett nytt land. I hösta la vi ut en massa tidningar direkt på marken och täckt med allt vi hade till hands — löv, grässklipp, träflis, lite Bokashi — med en tjock lager ensilage på toppen. Komposterna hade vi placerat mitt i detta, utan bottenplattor för att förenkla.

Nu till våren (känns oändligt långt bort!) är det bara att lyfta bort tunnorna och sprida ut innehållet. Troligtvis blir det inte jord än i komposterna men blandningen av vinterns Bokashi och en hel del tidningar har nog kommit en bit på väg. Viktigast för oss egentligen är att inte behöva jobba så mycket, alla är vi lite lat innerste inne….

Smeten kommer vi sprida ut och täcka över med en del av ensilaget. Eftersom vi har lärt oss av våra alla misstag kommer det blir fiberduk över det hela direkt. Skatorna är helt hopplösa på våren!

Bädden har jag tänkt mig till tulpaner och sedan dahlior, en mysig inlägg mellan alla fyrkantiga odlingslådor i kökslandet. Vi bor ju på landet och har rådjur överallt men i köksträdgården får de inte komma in. En chans, äntligen!, att få frossa med tulpaner.

Så det var inte så dumt med de gamla kökskomposter trots allt. Skillnaden är vi nu behöver inte gå ut var och varannan dag med komposten som man gjorde förr. Det räcker att träska ut med hinkarna när det känns överkomligt och man orkar skotta.

Det är ju drömbilden man ser framför sig: Bara tänk hur vackert det kommer att se ut varje vår framöver med en hel ö av tulpaner!

3 reaktioner på ”Hitta komposten…”

  1. Har hållit på med bokashi i drygt 2 år nu och betraktar mej som nybörjare. Har en fundering och det gäller fruktskal från icke ekologiska frukter. Kan man med gott samvete använda dom i bokashihinken, klarar mikroorganismerna av att bryta ner gifterna i skalen?

  2. Hej Eva! Bra fråga, många andra har funderat på samma sak och vi har pratat om det fram och tillbaka. Det finns ju många åsikter på just apelsiner, de kan vara så hårdbesprutade och de flesta vill inte ha de i större mängder i en vanlig utomhuskompost.

    När det gäller Bokashi så är det faktiskt ingen fara. EM mikroberna i Bokashi gör ett bra jobb med nedbrytning av gifterna och de omvandlas till jord precis som allt annat i Bokashihinken. Även om det tar längre tid för att bli av med dem så är det inget jämfört med hur lång tid det tar i en traditionell kompost.

    Det är svårt för oss att mäta precis hur det går till med nedbrytning av gifterna i en hemmamiljö. Men det vi vet är att just EM mikrober har använts i några år nu för att hjälpa återställa jordbruksmark efter Fukushima i Japan (oftast i samband med solrosor för att dra upp giften till ytan). Innan dess har EM används i många andra applikationer med förorenad jord, inte bara strålning men många olika slags kemikalier. Det är inte heller ovanligt att man använder EM för att snabba på processen när man ska göra om åkermark från kemikaliebaserat odling till ekologisk. Kolla http://www.emrojapan.com, finns rätt mycket att läsa om olika projekt.

    Här hemma tar vi allt med i Bokashihinken. Klart vi försöker köpa ekologiska apelsiner men det är inte alltid det är möjligt när man bor på en mindre stad. Men det vi har kommit fram till i diskussionerna förut är att var och en får ta ställning själv — köp de apelsiner som man kan och vill och lägg skalarna i Bokashihinken med gott samvete om man själv vill.

    Som allt annat i bokashihinken är det bra om man inte lägger i för mycket av en och samma sak samtidigt. Har man mycket apelsinskal kan man kanske varva med något annat. Hacka upp hela apelsiner om de ska slängas.
    En tanke till: i en traditionell kompost så är en del av apelsinproblemet att citrusfrukter är så sura och krånglar till pH:et i den vanliga komposteringsprocessen. Eftersom hela Bokashiprocessen går ut på syrning med ett lågt pH så är just detta inget problem, kanske även en fördel.

    Lycka till med din bokashikompostering för övrigt Eva!
    /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.