Nu kommer ett nytt Bokashi-år!

Vi fick lite tid över nu under nyår och pratade här hemma om Bokashi-året som gått, vad som har hänt och vart vi är på väg.

Det är faktiskt rätt kul att kunna konstatera att vi nu (äntligen!) är på rätt spår. Det är nästan sex år sedan vi började med Bokashi, ingen hade hört talas om det då, de flesta var tveksamma till det här nya hokus-pokus. Nu är läget helt annorlunda. Någon jätteproduktion har vi inte, det är ju fortfarande ett pionjärarbete vi gör, men det finns mycket mer förtroende för Bokashi nu, många fler som känner till Bokashi och vet vad det går för.

Den stora skillnaden är alla ni som har kommit igång och pratat med andra. Tipsat grannar, kollegor, familjemedlemmar; paketerat ihop Bokashi hinkar i jul- och födelsedagsklappar. Lärt ut hur man gör och hur man inte gör. Testat en massa olika tillvägagångssätt och sett vad som fungerar bra, vad som blir mindre bra. Delat allt detta med andra, tagit emot nya idéer och testat dem. Pratat och visat och tjatat.

Det som vi ser härifrån är att försäljningen ökar stadigt varje månad. Inget dramatiskt men jämt och ständigt. Även om vi svarar en massa mejl och telefonsamtal och gör det vi kan via bloggen, facebook-gruppen och andra forum, så känns det som det finns mycket mer kunskap om hur man gör med Bokashi nu än förr. Det gör vårt jobb mer hanterbart, det hade inte varit möjligt att hjälpa alla var och en. Det vi tror är att folk flesta får bra hjälp av andra som har redan kommit igång, och att de flesta är jätteduktiga att läsa till sig kunskap.

I början var det många fler som var nervösa för Bokashi, det låter ju bra men hur ska detta går? Att det blir inte jord i hinken verkar de flesta känner till nu, jag vet inte hur många gånger jag fick förklarar det i början. Nu är det mer rumsren med Bokashi, fungerar det för andra så fungerar det nog för mig med är kanske tankegången.

Något mer som gör STOR skillnad är att många fler har bestämt sig för att hjälpa till att sprida budskapet. Håller föredrag, gör demonstrationer på föreningsnivå, står på marknader och dela ut Bokashi broschyrer. Visst driver vi ett företag, men det är inte en jättekommersiellt sådan som gör det möjligt att vara överallt själva. Vi har inte tid och inte råd, helt enkelt.

Bokashi är något som gynna oss alla, i längden. Orsaken att vi började var att vi vill göra något meningsfullt med vår arbetstid. Båda Bertil och jag är van att driva företag, Bertil i en herrens massa år i elektronikbranschen och jag med marknadsföring och översättning i fokus. Det Bertil har gjort har faktiskt gjort mycket nytta miljömässigt eftersom de utvecklade mätsystem för bland annat miljömätningar. Själv kan jag tycka att det mesta jag har gjort tidigare har inte gjort ett dugg för att samhället skulle bli ett bättre ställe.

Vi var övertygade om att vi skulle använda det vi hade lärt oss under alla år på ett bra sätt. Pengar kunde vi lätt har tjänat mer av på något annat sätt men hellre lever vi enkelt och gör något vi tror på. Och det gör vi med Bokashi. Det är inte ofta i livet man hittar något man tror på djupt och stadigt, som verkligen är en ”bra grej”. För oss har Bokashi varit det. Skeptiskt som jag är letade jag länge i början efter baksidan. För något måste det vara som dolde sig under ytan?

Än har jag inte hittat det. Bokashi och EM är faktiskt riktig bra grejer. De löser inte alla världens problem men är verkligen viktiga pusselbitar. De gör att vi tänker nytt, tar ansvar på ett nytt sätt, tänker lokalt på samhällsproblem och går till oss själva för att hitta lösningar.

Och ju mer man läsa om olika program, satsningar, grupperingar, uppmaningar och projekt blir man mer och mer övertygat att detta är rätt kurs att sätta. Stora, offentliga program och teknikinnovationer i all ära, men jag tror det mesta som måsta ändras kommer att ändras av folk som vi, du och jag.

Vanliga, tänkande, nyfikna människor från hela Sverige, från hela världen, som ser ett problem, ser en möjlig lösning, kör i gång och testar och sedan vänder sig till grannen och pratar om hur det går till.

Kan vi göra så kommer vi att lyckas. Var och en, på var sitt eget sätt.

Hoppas i alla fall att vi har rätt! Det gör det nya året lite ljusare att tänka så.

Och det vi lovar, från våran lilla plätt på jorden här i Värmland, är att göra det vi kan att hjälpa till. Att fixa fram hinkar och strö, packar och skickar och delar med oss våra idéer och andras så vi kan alla göra så gott vi kan.

Tack för att ni är med!

2 reaktioner på ”Nu kommer ett nytt Bokashi-år!”

 1. Hejsan!

  Jag tänkte starta en jordfabrik och undrar hur mycket jord jag ska pytsa i för en hink Bokashi?

 2. Hej Eva!
  Det finns inget ”rätt” svar egentligen. Man kan göra en svag jordfabrik eller en kraftig. Det beror på hur mycket jord du behöver producera och hur näringsrik du vill ha det. Det beror ju också på om man gör jordfabriken inomhus eller utomhus och hur mycket plats man har.
  Min erfarenhet är att 25-30% bokashi till 70-75% jord fungerar oftast bra för odling, alltså en hink med Bokashi till tre hinkar jord. Ungefär så brukar jag göra till tomaterna och sommarkrukor och det funkar bra tycker jag. (Oftast kör jag direkt med Bokashi i krukorna, man behöver inte göra jord först om man inte vill)
  Men om man inte har så mycket plats kan man göra en riktig stark blandning i en låda, kanske en hink med Bokashi till en hink med jord. Blanda om för att snabba på processen. När man sedan är planteringsdags kan man späda ut det hela med mer jord.
  Hoppas detta hjälper! Kollar lite i bloggen här, jag har skrivit om jordfabriker då och då.
  Lycka till!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.