Hjälp! Min Bokashi luktar….

Ta det lugnt….det går att lösa!

Om din Bokashihink luktar mer än du vill att det ska finns det oftast en enkel orsak. Det är för blöt i hinken!

Ser du kondens på insidan av locket? Då är det för blött i hinken helt enkel. Och det är fukten som luktar.

Lösningen är att bli av med fukten. Inte ett dugg svårt, lägg i något absorberande överst i hinken så försvinner fukten och därefter lukten. En tidning är enkel och bra men mycket annat fungerar också: en näve träpellets, en äggkartong, några servetter eller lite torr hushållspapper.

Även om man har en kranhink så är det inte säkert att all fukt rinner ner till kranen och kan tappas av. En del av fukten brukar även åka uppåt och hamna på insidan av locket som kondens. Om du lägger en tidning i hinken ett par dagar blir den nog rätt fuktig efter ett par dagar. Då kan du helt enkelt plocka bort tidningen och fortsätter som förr. Annars kan du låta tidningen stanna kvar men du fortsätter fylla på med matavfall under den. Eller ersätter den med en ny, torr tidning.

Självklart kan du fylla på över tidningen också, det är bara att om man är ut efter vätskan från kranen är det bättre att ha tidningen överst. En annan bra grej med tidningen är att det gör det lite enklare att pressa ner innehållet av din hink, breda ut handflaten på tidningen bara och tryck ner. Har du kranen öppet samtidigt kan du nog pressa ut en hel del vätska samtidigt. Bokashi vill helst vara kompakt så det är ingen nackdel för processen och du får mer plats i hinken på köpet.

Foto: http://slangintematen.se

Jag skulle vilja säga att en tidningen löser nästan alla luktproblem i en Bokashihink. Men ibland kan det vara något annat. Har du lagt i något ”tungt”, typ en massa räkskal, fiskrens, mögelost eller köttrester kan det vara kämpigare för hinken att ta hand om allt. Viktigast är att det du lägger i är inte för blöt — sliskiga räkskal är jobbiga, mycket bättre om du kan låta dem torka upp lite först.

Det kan vara värt att vara lite mer noga med Bokashiströ när man lägga i något proteinrikt eller ”jobbigt”, se till att ströet hamna på själva köttbiten eller vad det nu är så mikroberna kan komma igång så fort som möjligt. Det är inte heller så dumt att strö på lite extra kli om du har något tufft i hinken.

En vanlig mistag man gör om man har en hink som luktar är att strö på mer Bokashiströ. Det kommer nog inte hjälper så mycket. Ta hand om fukten istället! Extra Bokashitströ behövs bara när man har lagt in något tungt, och då ska det hamna precis på den tuffa matbiten.

En annan orsak till en hink som luktar kan vara att man har inte tappat av vätskan. Se till att dränera hinken ordentligt ett par gånger i veckan! Ett bra tips är att lyfta upp hinken på diskbänken och lutar den mot dig och över diskhon. Då får du plats att tappa av vätskan i en petflaska eller glasburk (eller vad du nu vill använda) och om det händer något så läcker vätskan direkt ner i diskhon. Hellre det än på golvet! För att få ut ett sista skvätt kan man även press ner på locket när kranen är öppet, då tvingas vätskan ut.

Vad mer kan det vara när det gäller lukt?

Ibland kan det vara att hinken står för kallt. 15 plus grader är en minimikrav för att processen ska fungera, ju varmare den står ju snabbare går processen. Allra helst 20+. Mikroberna förökar sig snabbare i värmen, så är det bara. Problemet om hinken står för kallt är att det blir en risk att matresterna hinner börja ruttna innan våra ”goda bakterier” kan ta hand om dem. Går det tillräckligt snabbt för ”våra” bakterier så blir det en frisk process i hinken.

Nu låter det krångligt med Bokashi och det är inte meningen. Men det är ett misstag som de flesta av oss har gjort i början, att hinken blir för blöt, och då är det lika bra att förklara varför. Så fort man har kommit över det blir det busenkelt att göra hink efter hink som visserligen luktar lite småsurt men inte illa.

MEN! Om man slarvar, och det gör vi alla ibland, så är det inte så farligt ändå. Räknar med att det kommer lukta när man tömma den blöta hinken men annars blir det precis lika bra när den väl kommer ner i jorden som den perfekta hinken som man hade tänkt sig göra.

Ända undantag är om det blir så himla blöt i hinken att alltihop ruttnar. Det är svårt att få till ett sådant elände men blir hinken fullt med grönt/blått/svart mögel då har du misslyckats. Gräv ner alltihop lite avsides och glöm det.

Dåremot om du har en hink fullt med fluffig vit mögel har du lyckats! Var glad — det är ett tecken att processen är verkligen mogen och mikroberna har gjort sitt. Har du en sådan kraftig hink kan det även vara så att du får lite vit mögel på jordytan sedan, inget som helst fara. Levande jord ska man vara glad för!

Nu kan jag verkligen inte tänka på något mer när det gäller lukt och fukt i Bokashihinkar men kommer ni på några frågor är det bara att säga till.

Lycka till!

Jenny

 

6 reaktioner på ”Hjälp! Min Bokashi luktar….”

 1. Jag ser att det här är ett jättegammalt inlägg men jag chansar på svar ändå!
  Jag har en fråga om lukten. Så länge hinken står inne och fylls på så luktar det bara lite syrligt när vi lyfter på locket. Men när vi tömmer hinken ute luktar innehållet kräks/spya. Även efter två veckor i jorden luktar det kräks när jag gräver runt i det. Vi har hittills grävt ner 4 hinkar och alla har luktat likadant. Gör jag något fel eller är det så det ska lukta?
  Jag tömmer ut vätska regelbundet (hink med kran), jag kan inte se någon kondens på insidan locket. Den senaste hinken stod på jäsning inne i 4 veckor. Ströet luktar som det ska, och vi snålar inte när vi häller på.
  Ser fram emot goda råd!

 2. Hej Åsa. Ja, det låter som du gör allt rätt så jag vet inte om jag har så goda råd. Det luktar ju med bokashi när man tömmer den men så länge ska det inte vara besvärligt, oftast går det över efter ett par-tre dagar. Blandar du ordentligt med jord när du gräver ner den? Har du en ordentligt jordlock över typ 20-30 cm? Är det väldigt blött i landet/dålig dränering? Mer än så kan jag inte komma på, jag hoppas verkligen att det ordnar sig för er.
  För övrigt, du pratar om utomhus jord eller hur? Jag skulle gissa att det var dränering som var problemet, att det var för blött. Har du en jordfabrik i en låda/hink/tunna är det antagligen för blött. Behöver du röra om i den nergrävda bokashin? För processens skull är det bäst att lämna den orörd, ju mer syre man blanda in ju mer oxidering det blir och energi förlust (en del kol omvandlas till koldioxid/metan istället för jord). Lämnar du den orörd blir det kanske mindre lukt — och jord blir det ändå allt eftersom!
  Lycka till!
  /Jenny

 3. Hej. Jag är nybörjare och jag använder innan composter spray. (Deras hinkar var mycket snyggare än era.) Jag tycker själva sprayen luktar spya. Ska det var så? Eller är min spray dålig? Lukten går relativt snabbt över när spyflaskans munstycke torkat, men jag tycker det verkligen luktar äckligt och förstår inte hur man kan använda det MOT dålig lukt.

  Luktar ströet mindre?

  (Jag började för några dagar sen men slängde allt och började på nytt för att det stank så fruktansvärt mycket spya ur hinken. Inte ruttet. Precis samma doft som sprayen fast femtio gånger värre. )

 4. Hej! Jag kan tyvärr inte uttala mig om ett annat företags produkt eftersom jag inte vet exakt vad det är. Och jag vet inte heller hur sprayen luktar i jämförelse med vårt strö. Däremot vet jag att lukten oftast kommer från fukt, och därför kan det ju vara en nackdel att använda en spray som ju är blöt i jämförelse med strö som är torrt. För att göra allt mindre blött skulle jag rekommendera att du har i uppsugande saker i hinken, t ex grillkol, hushållspapper, tidningspapper, äggkartonger etc. Jag föreslår också att du hör av dig till företaget där du köpte produkterna och frågar om hur det ska fungera och lukta. Lycka till! /Malin på Bokashi.se

 5. Hej!
  Jag har nu bokashat i 1,5 månad. Jag har köpt strö av er, men hinkar har jag fått gratis från pizzerian i närheten. Två av hinkarna har jag fixat till en egen variant av kranhink – borrat en massa hål i botten på en hink som jag sen lagt i en annan som har jag monterat kran på. Det håller sig väldigt tätt också eftersom jag la en sträng silikon mellan hinkarna. Släpper inte ut någon lukt när locket är stängt!

  Kranhinken var den första jag fyllde. Allt gick hur bra som helst. Jag fick aldrig kondens på locket. Har inte snålat med ströet. Lakvätskan gick fint att tappa ur, fick ungefär 7 dl lakvatten under ca 4 v! Ingen hemsk lukt. Hinken fick stå ca 3 veckor innan jag gjorde en jordfabrik av den. Inte ens då fanns det någon kondens på locket. MEN innehållet stank! Lukten fyllde hela vår källare och den var vidrigt. Som tusen spyor.
  Jag har inte rört om i jordfabriken efter det, utan låter den vara. Ingen lukt från jordfabriken i alla fall. Kranhinken spolade jag genast ur med vattenslangen ute i snödrivan. Den fick lufttorka i garaget. Under tiden har jag fyllt vanliga hinkar med bokashi, dvs utan kran.

  Men för några dagar sedan började jag fylla kranhinken igen. Jag kände att lukten sen tidigare inte hade försvunnit helt ur hinken, men tänkte att det nog inte gör något. Men nu efter några dagar stinker tyvärr hinken vidrigt! Kan absolut inte öppna den inomhus igen. Åter igen – jag tycker jag gör allt rätt med strö, ingen kondens osv. Vad kan lukten bero på? Måste jag varva mer uppsugande material? Är det för fuktigt trots att det inte bildas kondens? Är det bara att kasta hinken(hinkarna), eller går det att bli av med lukten?

  Tacksam för hjälp!

 6. Hej!
  Var stod hinken i de 3 veckorna? I lagom temperatur mellan 18-30 grader? En förklaring skulle kunna vara att hinken stod för kallt och processen då inte kom igång, andra bakterier tog över och därav blev det superstank…
  En hink som har luktat mycket kan få lukt som sitter kvar i plasten. Men, jag har ett bra knep! Skölj först ur hinken med hett vatten. Gnid sedan hinken med ett hushållspapper som du har doppat i olja. Då mättas plasten med oljan och lukten försvinner. Det har fungerat jättebra för mig!
  I vanliga fall sköljer jag bara ur hinken hjälpligt med kallt vatten och sprayar sedan hinken med Wipe & Clean (som ju har samma mikrober som i bokashiströt) och låter den sedan lufttorka.
  Testa och återkom (lättast på info@bokashi.se)! Mvh Malin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.