Snabb och enkel Bokashihantering

Nytt experiment på gång här i kökslandet!

Inte så himla elegant men troligtvis ganska praktiskt. Värt att testa i alla fall.

Tunnan har jag haft i växthuset några år men den klarade inte vintern i år — en ny vattentunna fick flytta in. Frågan var om det gick att göra något mer med denna innan den åkte iväg till tippen. En jordfabrik?

Vi tog fram sågen (en vanlig hushålls fogsvans) och kapade den otäta bottnen. Skivan passade perfekt som lock, med en tung sten liggande på så den inte skulle blåsa iväg. Själva tunnan kunde vi då ”skruva” ned i marken i odlingslådan här. Lådan är fyllt med trädgårdsskräp över en lager med jord — egentligen vill jag bygga upp jordnivån lite och se till att det blir mer näringsrik i landet.

Tanken nu är att tömma en Bokashihink i tunnan då och då när det passar. Toppar med lite pappersskräp från köket och kanske en näve eller två av trädgårdsskräpet från bädden. Det kan vara skönt ibland att ha ett enkelt ställe att tömma en hink när alla odlingslådor är fulla eller om man inte har tid att gräva ner sin Bokashi. Och bra om man har lerjord som är svår att gräva i.

Eller, som jag har tänkt mig, vill odla något näringskrävande och vill se till att det kommer tillräckligt med näring precis vid plantan. Just här har jag tänkt plantera en pumpa eller squash. Tätt intill tunnan där näringen är lätt att nå. Pumpan kan då sprida sig ut över mitt skräpland (då blir det snyggare direkt!) och allt grönt kan ligga kvar till nästa vår då jag har tänkt ta hand om lådan på riktigt.

Särskilt snygg är den inte den här tunnan men man skulle kunna bygga någon slags ram runt den för pumpan att klättra i. Annars får man stå ut med den helt enkelt. På plus sidan är tunnan jättelätt att flytta till nästa gödningsställe — nästan som en chicken tractor fast bra mycket tystare.

Ett experiment är det ju. Men eftersom vi har hållit på med Bokashi ganska många år nu vet jag att detta komma fungera bra. Men det är alltid roligt att testa!

/Jenny

ps något jag skulle har sagt: använd helst inte en tunna som har haft kemikalier i. Det blir ju svårt för mikroberna att kämpa emot och gud vet vad man får i kökslandet då.

4 reaktioner på ”Snabb och enkel Bokashihantering”

 1. Jag är så glad för min Bokashi och har lyckats med tt få fin ny jord…håller på å bygga upp ett helt nytt litet grönsaksland.
  MEN jag fattar inte varför jag inte får den där fina fluffiga mögeln som alla talar om…det blir inte så i min hink hur jag än bär mig åt. Jag följer alla konstens regler och tappar it vätska etc
  Nåt råd o ge mig?
  Tacksam för alla goda idéer
  Elisabeth

 2. Hej Elisabeth! Det är inte så ofta jag får det heller om jag ska vara helt ärlig. Men ibland blir det så — oftast för att hinken har stått lite längre än vanligt, eller lite varmare, eller det är kanske något i hinken som har hjälpt Bokashin mognar snabbare. Egentligen spelar det ingen roll, själva processen blir inte bättre för att det blir vitt och fluffigt i hinken men det är ju en mognadstecken. Ibland får man till och med vit och fluffig jord när man har grävt ned en batch som stortrivs, lite fascinerande är det ju! Bara att fortsätta testa 🙂 Lycka till! /Jenny

 3. Hej
  Hoppas det är ok att skriva i gammal tråd.

  Började med Bokashi i Januari och trivs mycket med det. Har precis tagit botten av en gammal blå tunna jag fick med för tio år sedan då jag köpte mitt sommarhus. Hade den bra fogsvansen i stan, så det blev lite svettigt med en gammal och rätt rostig dito, som också låg kvar här då jag köpte. Nu står den redo bredvid fjolårets ”potatis på marken med lövtäckning” Jag har grävt två spadtag, hävt i grenar från en nedtagen gran Bokashi i botten och jorden jag grävt bort överst. Funderar om det behöver vara eller blir bättre med jord att blanda med eller om löv eller torv funkar lika bra? Jorden här i Uppland är ju tung som tusan och lättare material behövs. Men kanske blir det för lätt för syret att komma åt?

 4. Hej Anna. Helt ok att skriva här eller vad helst du vill 🙂 Det låter klokrent det du gör — fast inte helt enkelt med en gammal rostig fogsvans!! Egentligen funkar det mesta med en sådan bokashitorn, man tager vad man haver. Antar du har lock på din tunna men om inte räcker det gott med ett jordlock eller liknande, man vill ju likna ett hål i marken.

  Själv blandar jag oftast inte med jord i min lilla tunna här hemma utan tar bara det som finns till hands och som jag vill bli av med. Har man lite överbliven jord är det bara bra. Det finns gott om jordbakterier i gamla löv och annat som har liggat på marken så de gör i princip samma jobb. Maskarna tycker om alltihop och kommer söka sig upp i tornet.

  Att det kommer in syre är ingen fara nu när man är i göra-jord fasen. Det finns gott om syre i ett hål i marken, växterna och allt annat ska ju andas :), men det som är viktigt är att bokashin inte ligger helt öppet och exponerad utan packas in med jord eller något annat. Några gånger har jag slarvat i min tunna och slängt in bokashi utan att lägga något över mer än ett enkelt lock. Det funkar på sätt och vis men är inte smart — man råkar fort ut för flugor som lägger sina ägg i härligheten. Och då blir det en krypande hög med maggots eller vad de nu heter på svenska… Så undvik det till varje pris!

  Så kör på! Hoppas jorden, maskarna och växterna njuter!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.