Hund, råtta, rådjur, fåglar — tycker de om Bokashi?

Detta ser inte särskilt vackert ut men det var en nödvändig snabblösning en sommar då familjehunden Tim var extra nyfiken på allt vi hade i lådorna. Så kul det var att gräva just där och då! Tyckte han…

Egentligen var det mitt fel, jag hade slarvat och grävt ner ett par Bokashihinkar väldigt ytligt. Själva processen hade nog funkat men frestelsen var för stort för en liten grävmaskin.

Ni som har hund känner säkert igen detta!

Här tänkte jag gå igenom de olika djur som vill ibland hälsa på i Bokashi-landet  och lite tips om vad man kan göra.

Hundar. Ja, våra bästa kompisar men har du en som är nyfiken och tycker om att gräva är det bara att gilla läget. Lägg ett kompostgaller eller en presenning över nynedgrävd Bokashi med några stenar eller brädor på för att hålla det på plats. Det räcker med ett par veckor, sedan är det inte så intressant för hunden längre. 

Fåglar. På våren kan det vara helt hopplöst med kråkor, de pickar sönder allt. I alla fall hos oss. Plastsäckar med bokashi som har klarat sig bra hela vintern kan helt plötsligt bli attackerade. Köp tjocka säckar eller använd dubbla! Och samma sak i landet, lägg ut en bit fiberduk, plast, brädor eller vad som helst tills doften har lugnat ner sig. Det räcker oftast med en vecka eller två. Eller gräv djupare 🙂

Rådjur. Inget som helst problem. Vi har alltid en liten flock hos oss och de ratar bokashi av någon anledning. Fast de är så klart förtjust i allt annat i grönsakslandet… Det samma gäller älg, ointresserad av bokashi.

Grävlingar. Som tur är har vi inga men dem jag har pratat med som har grävlingar hemma har lärt sig att vara försiktiga med hur de hanterar sin Bokashi. Hönsnät över  tills faran är över eller bottenlösa tunnor med en stor sten på locket. Tråkigt men så är det.

Råttor och möss. Länge trodde vi att råttor och möss inte tyckte om Bokashi, men nu har vi faktiskt fått tänka om.  Vi bor på landet och har aldrig haft problem med dessa djur. Våra vänner som bor i stan har inte heller haft några som helst bekymmer, men vi har med tiden fått många mail och kommentarer från människor som inte får ha sin bokashi ifred  i jorden. Bor du där det finns möss och råttor så kan du anta att de vid en mat-bristsituation letar upp allt. Det finns inget annat val än att då bli väldigt försiktig och göra sin Bokashijord på ett skadedjurssäkert sätt.

Säkra sätt att göra sin bokashijord är till exempel att göra en jordfabrik i en behållare med lock utomhus, eller i en plastback inomhus. Man kan även fixa en bottenlös tunna i landet med ett finmaskig nät under. Lock på! Pallkragar med finmaskigt nät undertill, eller en stor murbruksbalja med små dräneringshål under och lufthål på sidorna + lock. Det finns en massa metoder för att göra jord utan risk för att råttor och möss ska komma åt det.

Sork. Samma som med råttor och möss. 

Räv. Rävar kan tänka sig att gräva upp Bokashi har vi fått höra, så om de finns i trakten är ett bra tips att lägga något nät ovanpå den nedgrävda bokashin med tunga stenar på, eller något liknande. (Malin hälsar att hennes lokala rävar struntar fullständigt i hennes Bokashi, så det kan vara lite olika).

Katter. Ointresserade. I alla fall hos oss, och jag inte hört något annat.

Har jag missat något? Säg bara till om du har andra erfarenheter än dessa, och skriv gärna en rad om vad du gör åt ovälkomna besökare i Bokashi-landet. Ju mer vi kan om detta ju bättre.

Det kan låta nästan avskräckande allt det här, men så farligt är det egentligen inte. Det gäller bara att tänka sig för, och det gäller ju allt i trådgården.

Egentligen har vi inga större beskymmer här i Sverige. Jag fick en mejl här om dagen från en kvinna i Kanada som var tacksam för alla våra vintertips (de kämpar ju med samma klimat som vi) men hon undrade hur vi gjorde med bears and racoons, björnar och tvättbjörnar. Oj. Det var faktiskt skönt att inse att vi har det ganska lätt här, trots allt!

Bild: Tim var med i DN för några år sedan, lätt att se hur engagerad han är…

Foto: Jenny Harlen

/Jenny på Bokashi.se

17 reaktioner på ”Hund, råtta, rådjur, fåglar — tycker de om Bokashi?”

  1. Hej

    Undrar om någon vet vad vildsvin tycker om bokashin.
    Har ett land nära skogen där jag vet att de finns i området och sår bara sådant som rådjuren inte äter upp för mig.
    Nu är frågan om jag vågar gräva ner bokashi där eller kommer vildsvinen och bökar upp mina plantor då?

    Tack på förhand, Erika

  2. Tror inte jag skulle våga om jag vore dig Erika, har hört några skräkhistorier. Tyvärr. Jordfabrik?

  3. Jag har dessvärre en räv som gillar min bokashi. Förstör mina fina upphöjda bäddar, men går inte på de ställen som jag har lagt när över.

  4. Hej! Total nybörjare på detta med Bokashi och väntar ivrigt på att få gräva ner min första hink. Vet någon hur det är med svartmyror och om de gillar Bokashi??
    Har haft problem i ett par pallkragar med svartmyror och funderar om jag lockar dit än mer myror när jag gräver ner Bokashin.
    Tack på förhand!
    /Ulrica

  5. Jag tror inte Bokashi kommer att locka till fler myror hos dig, hoppas inte det i alla fall! Oftast är myror ett tecken på att det är för torrt i landet eller komposten, kan det vara en orsak? Eller träet har börjat ruttna? Kan inte så mycket om myror egentligen, men har i alla fall aldrig hört att de ska vara ett problem i samband med Bokashi. Lycka till!

  6. Jag hade problem med en råtta i mina lådor i vintras. Tror jag grävde ner bokashin lite sent så allt inte hann bli förmultnat. Efter ett tag grävde jag upp i lådorna för att bli kvitt råttan och då fann jag en större bit av kött som antagligen var det råttan känt. Efter uppgrävning försvann problemet. Nu i sommar anlade jag nya bäddar och grävde då ner bokashihinkar som stått länge. Vet ni att nu har pumpafrön grott i landet som legat i bokashin!!! Växer överallt!

  7. Skönt att höra att du blev av med råttproblemet, inte kul… Oftast ratar råttor och möss Bokashi för att det är för surt men när de är hungriga har vi nog inte så mycket att säga om saken. Haha, låter som du har fått en riktig pumpaodling! Många frågor om Bokashi tar död på ogräsfrön och jag vågar inte säger ja…några går säkert under i den syrliga miljön men andra frön (så som pumpa och tomat) verkar trivas lite väl gott. Trevlig sommar! /Jenny

  8. Nu har sommaren nästa gått över och pumpaplantorna blev uppryckta ur landen varsefter de dök upp. En planta fick stå kvar men det hinner inte bli några frukter på den. Det var i alla fall kul att fröna överlevde Bokashin och kom upp i mängd runt om i landen. Vill man inte ha pumpor så kanske man bör låta bli att lägga sina fröna i Bokashi. Det gjorde inte mig nåt eftersom de är så lätta att plocka bort om man inte tycker att det växer på lämplig plats 🙂

  9. Då vet vi det! Helt ok med pumpafrön men inte så roligt om det hade varit ogräs…
    Tack för din update, det var intressant att få lite mer koll.

  10. Vi har jätteproblem med sork! Hela växthuset är underminerat och vi vet inte hur vi ska få bukt med dem. Vi har försökt med att flytta över jord (som innehåller rester av bokashi som grävdes ned i höstas när det fortfarande var varmt) i soppåsar och därefter i ikea-kassar och därefter dubbla ikea-kassar. Inget hjälper, de äter igenom allt. Vågar knappt gå in i växthuset då man lätt vrickar fötterna då djupa gångar har grävts. Vi får nog flytta över all jord i plastlådor. Det känns trist och jag har tappat nöjet med komposteringen 🙁

  11. Ursäkta sent svar Åsa. Det var tråkigt att höra, kan förstå att man verkligen tappar lust. Ja, sork är helt hopplösa. Har man redan sork i närheten är det lika bra att tänka om från början med sin bokashistrategi. De är fantastiska att gräva. Har man inte sork går det bra. Råttor funderar många över och de kan ju också gräva en bit men inte så omfattande som sork. Råttor och möss föredrar inte bokashi (för surt) men i brist på allt annat tackar de ja. Så är det bara. Så vi får vara kreativa och flexibla och anpassar oss så gott vi kan till de vi lever med. Tråkigt som det är. Hoppas det ordnar sig på något sätt för dig! /Jenny

  12. Jag har fått jättemycket små vita djur i jordfabriken som äter bokashin. Ibland är det som upp till fem centimeter i dm stora klumpar av bara miljarder små djur. Jag är inte så känslig, men det känns ganska äckligt. Jordfabriken är två pallkragar och jag har blandat med löv och köpejord. Jag upptäckte även nu att jag fått det inne i en jordfabrik, där har det inte varit förut. Vad kan detta bero på, vad kan det vara, kommer de försvinna när all bokashi blivit jord, kommer de angripa plantor sedan? Har ni varit med om det? Jag vill gärna få bukt på problemet för annars är jag väldigt nöjd med bokashin.

  13. Hej jag är nyfiken på att köpa bokashin. Jag undrar om jag kan lägga i det i min tätslutande kompostlåda som jag samlar gräs och löv i? Är det bara matkompost man använder det till? Och om det går att ha i min lövkompostlåda älskar sniglarna det har mycket problem med mördarsniglar . Inte i år tack för det har varit för torrt. Vore fantastiskt om det gick att få jord snabbare i min löv o gröskompostlåda. Tacksam för svar mvh Annelie

  14. Hej Annelie. Oj, mördarsniglar i din kompost… Då vore det bättre att hitta en annan lösning. Har du möjlighet att gräva ner din bokashi direkt? Det är alltid en bättre lösning näringsmässigt, men eftersom du har snigelproblem är det även ett sätt att komma runt det. Du skulle kunna gräva gropar i ditt land (om du har en), eller en ledig bit av en rabatt, eller i dina pallkragar. Där kan du varva löv, bokashi och gräsklipp och täcka över med jord. Det blir snigelfritt, i alla fall under jorden. Gräsklippet: skulle du kunna använda det direkt som marktäckning runt dina växter? Och på vintern, skulle du kunna kratta dina löv direkt in i rabattera och under buskar? Ja, det blir inte snigelfritt där heller antar jag, men det är ett bra sätt att få ut näring till dina växter direkt utan att krångla till med en snigelinfesterad kompost.
    Men vill du lägga bokashi i din kompost går det självklart bra. Se bara till att du alltid täcker över bokashin med något annat, jord, löv, gräsklipp eller vad du nu har. Bokashi ska inte ligga öppet. Komposten kommer gå mycket snabbare jag lovar.
    Lycka till!
    /Jenny

  15. Läste nånstans att bokashi inte drar till sig flugor, men jag har grävt ner mina hinkar i odlingslådor och haft jordfabrik i garaget och det har varit jättemycket flugor både i garaget och runt lådorna. /Sara

  16. Hej Sara! Det stämmer att bokashi inte drar till sig flugor, men ibland kan de ha lagt ägg i maten innan den hamnar i hinken, och då kan det blir kläckta flugor i jordfabriken sedan. Att inte lämna maten framme länge och att ha lock på uppsamlingskärlet för matavfall vid diskbänken brukar hjälpa bra. Det kan också vara flugägg i jorden du använt i jordfabriken och odlingslådorna. Lycka till! Mvh Malin på bokashi.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.