Hur ska jag skölja ut min bokashihink?

På sommaren är det enkelt att skölja ur bokashihinken direkt i landet. Man är ändå ute och gräver ner innehållet, det tar bara ett par minuter extra att ta fram vattenslangen och skölja ur den direkt.

Oftast behövs inget mer: lite vatten, kanske någon borste eller annat man har till hands, och ett ställe att tömma vattnet. Ingen såpa! Eller jo, lite grönsåpa går bra – grejen är att man inte vill förstöra de mikrober som är kvar i hinken, med kemikalier. Tycker du det är kladdigt i hinken kan du testa att stryka på lite matolja. Och tycker du det luktar (för det gör det oftast ;)) kan du låta hinken torka utomhus. Har du EM hemma (Wipe & Clean, Mikroferm, EM-A) kan du spraya lite i hinken, det hjälper!

Mycket näring och mikrober i sköljvattnet!

Ett bra tips är att hälla ut sköljvattnet på några växter som behöver näring. Rabarber, till exempel, några bärbuskar. Eller egentligen var som helst!

Se här en liten film om hur Malin gjorde i somras:

https://youtu.be/Lk4RZf6n9RE

Nu när jag skriver detta är det september och det är inte mycket som vill ha extranäring. Jag har några nya bäddar med flis men inga växter, där tömmer jag gärna lite extra näring i form av lakvatten eller sköljvatten. Den håller sig kvar till våren och mikroberna  jobbar nog på en del nu under hösten.

Ladda inför våren!

Men tulpaner och narcisser! De behöver faktiskt näring nu. De laddar inför vårens stora show och ju mer näring de får nu, ju bättre kommer de orka med till våren.

Nu ser jag verkligen fram emot att se alla dess blommor till våren! Kommer bli sååå glad då!

Laddat med näring och mikroliv

2 reaktioner på ”Hur ska jag skölja ut min bokashihink?”

 1. Hej! Försökte posta denna kommentar i ett annat inlägg men det gick inte så bra 🙂

  Jag trodde att bokashin var lite beroende av just maskar och maskarnas arbete och ”gödsel”.

  Jag har betonggolv i mitt växthus och således kommer inga maskar till i ”jordfabriken”. och kan bearbeta materialet. Kommer det bli jord i alla fall? Jag drar mig nämligen för att gräva ner det direkt i trädgårdslanden då vi tyvärr fått problem med gnagare efter att jag har gjort det. Har jag inte låtit bokashiströet ”fermentera” matavfallet tillräckligt länge?

  Ett gott råd hade jag uppskattat så mkt.

  Tack på förhand! 🙂

 2. Caroline! Du behöver inte maskar för att kunna köra bokashi. Finns de med är det helt ok, alla vill vi ha maskar förstås. Men processen fungerar ändå. Du blir kanske förvånad att de hittar in, trots betonggolvet.
  Att det kommer gnagare i landet är tråkigt. Det brukar inte vara så, många lyckas utan problem, men vi rår ju inte över naturen. Och oftast i november/december är de ganska desperata och går på det mesta. Gräv djupare ned eller gör som du har tänkt, ta hand om det hela i växthuset.
  Lycka till i växthuset!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.