Matavfall åker kors och tvärs över landet

Foto: www.sr.se

Var lite shockad nyss att höra hur matrester skickas kryss och tvärs över landet för rensning. Japp. Det blir stopp i biogasanläggningar om det blir för mycket skräp i matavfallspåsarna. Därför ska skräphögen sorteras och rensas innan matavfallet åker in i maskineriet. Men det kostar ju pengar. Typ 16 millioner, och det kan man göra mycket annat med.

Men allt kan lösas, och istället för att bygga en sådan dyr anläggning skickar nu Kristianstads kommun all sin insamlat matavfall till Malmö. Där det rensas. Sedan skickas det tillbaka till Kristianstad för att bli biogas.

Klokt, vad? Och om inte det är nog med den vansinniga transporteringen, har någon tänkt på kvalitetet av råvaron? Det som händer med gammal mat är att det ruttnar. Det vet vi ju alla. Och förruttnelse är lika med koldioxid och metan. Ju längre det tar för maten att bli till biogas ju mer försvinner som växthusgaser upp i luften.

Men läs själv på sr.se (eller lyssna) och se vad du tycker.

Personligen tycker jag det är dags att inte bara pratar om närproducerad mat men också ta upp en diskussion om näråtervinning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.