Mördarsniglar på väg…till din kompost?

www.mawall.se

Maskar är bra att ha. I en kompost eller var som helst. Men sniglar vill man helst vara utan. Speciellt i komposten! Att bygga bo åt sniglar är det sista man tänker på när man kör igång med kompost, man producerar ju jord som ska spridas över hela trädgården. Och då vill man självklart inte sprida snigel kolonier.

Här på Kolonilivet har dom haft en bra debatt om sniglarna i komposten. Läs speciellt Lena Israelsson’s inlägg — hon är grönsaksodlings drottning i Sverige och har skrivit mycket och väl om hur man lyckas i grönsakslandet.

Sniglarna i komposten ska dödas. Äckligt hur man än gör: klipper sönder, dränk i såpvatten eller lättöl. Men de ska borta, annars kan man lika väl lägga ner hela trädgårdsprojektet.

Det finns ett  inlägg på kolonilivet.se om Bokashi, men än så länge har de inte kopplat ihop de två koncepten till en: Snigelfri kompostering. Man blir inte av med snigelproblemet i komposten om man kör med Bokashi, men gräver man istället  ner Bokashikomposten direkt i marken har man tagit en väldig fin och snigelfri, genväg.

Maskar finns det gott om under jorden att ta hand om din Bokashikompost. Men mördarsniglara hitter inte dit!

 

http://www.koloniliv.se/70_181_Varmkompost_BB_for_mordarsniglar.htm

2 reaktioner på ”Mördarsniglar på väg…till din kompost?”

  1. Hej!
    Jag tycker att det ni skriver är mkt intressant. Man vill varna om allt liv, men samtidigt kunna odla mat åt sig. Finns det inte ngn möjlighet att man kan lägga ngt som steriliserar sniglarna helt säkert men inte dödar de. Finns inte djur som man kan hålla som äter de gärna. Är inte igelkottar ett exempel på det, och de skulle även själva söka sig till kompost. Vilka andra djur kan äta dessa spanska sniglar, undrar man. Ha det så bra och lycka till.

  2. Hej Ingrid! Och tack för dina hälsningar. Håller med dig och finns det någon bra lösning i framtiden så kommer det blir en glädjerop som hörs över hela Sverige! Här (i Säffle, Värmland) har vi bara haft vanliga sniglar än så länge men jag inväntar mördarsniglar till våren, de ligger bara några få kilometer borta nu… Ussch.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.