Nytt kök! Men hur gör man med Bokashihinken?

Många har frågat oss under åren hur man ska få plats med en Bokashihink under diskbänken — när det redan finns så mycket där! Och visst är det så för oss alla, fullt upp med allt möjligt under bänken och sedan ska man stoppa i ännu en hink….

Det finns nog lika många svar som det finns kök. Det beror helt och hållit på hur man själv vill ha det. En hel del få plats med hinken under diskbänken, andra har det stående på golvet någonstans, andra har den i tvättstugan eller grovkök. Själv har vi haft våra hinkar på golvet bredvid hundskålarna i alla år, det har funkat bra för oss.

Men då hade vi en gammal och krånglig kök med ett skåp under diskbänken som var fullt med en massa rör och en inte-så-himla-optimal återvinningssystem.

Och nu har vi ett nytt kök efter en månads slit över jul och nyttår, fräscht och modernt och — äntligen! — med ett riktigt återvinningssystem under diskbänken. Plast till vänster, pappersskräp därfram i mitten och metall därbak i mitten. Till höger — ett Bokashitest i en helt vanlig ”Rationell” hink.

 

Inte för att vi har något emot våra ”vanliga” Bokashihinkar men storleksmässigt passar de inte in i detta system och då blev vi nyfikna. Går det att göra Bokashi i Ikeas återvinningshinkar?

Vi har testat något liknande för några år sedan och det blev inte bra. Men nu tror vi att det funkar faktiskt.

Locket på dessa lådor (”Rationell”) sitter hyfsat tät på hinken. Använder man en biopåse i hinken får man lite extra tätning under locket, tillräckligt mycket om man fyller hinken ganska snabbt, en vecka eller så. Man kör precis som man gör med gröna hinkar för övrigt — papperskräp, bokashiströ och avrunnen matavfall lager för lager.

Vi har inte hunnit testa i mer än några veckor nu men vi tycker det är tillräckligt bra att rekommendera andra att testa. Hemligheten, som alltid, är att hålla det någorlunda torrt i hinken. Vi råkar ha en hink med papperskräp vid sidan om Bokashihinken, där hittar man oftast någon servett, hushållspapper eller äggkartong som är bra att ha i Bokashihinken när man har fyllt på med matavfall.

Jag vet att vi säger jämt man ska inte öppna och stänga locket på sin Bokashihink i onödan, och har man det här som lösning så blir det en hel del öppning och stängning under dagen. Men det känns som det funkar ändå, se till bara att locket sitter som det ska och se till att påsen fylls ganska snabbt. Om det tar dig längre än en vecka att fylla påsen så är risken nog att processen kommer av sig.

Kommer ihåg att det nu är vinter när vi testar detta, hur det är mitt på sommaren vet vi inte än men det är ju bara att testa.

En annan ändring med detta blev att vi inte har någon insamlingsburk på diskbänken längre. All matavfall går direkt ner i hinken. MEN vi låter den rinner av så gott det går innan, det är alltid enklare att bli av med vätska i diskhon än i själva hinken!

En sak som krånglar till för oss är att vi oftast dricker kaffe från presskannor (prezzo), en gammal vana för mig som jag håller fast vid :-). Kaffesumpen häller vi över i en nylonfilter så den kan rinna av innan vi lägger den i hinken. Samma filter kan man använda till annat småskräp, tepåsar och sådant. Har man mer kan man använda en vanlig sil eller skaffa något annat som fungerar bra vid diskbänken.

Biopåsarna lyfter jag bara ut när de är fyllda. Knyt ihop och förvarar någorlunda varmt ett par veckor så mikroberna kan få göra sitt jobb. Det kan vara lite blöt i botten av påsen om man inte har lagt i tillräckligt mycket papper längst ner, är man sugen kan man klippa ett lite hål (tejpa över sedan) och ta vara på vätskan till blomvattning annars är det bara att vara lite försiktigt när man bära den bort. Själv har jag kommit fram till att det är lika bra att ta med hela hinken ut till förvaringsstället (hos oss, i glasverandan) och lyfter över påsen till en balja med några tidningar i för säkerhetsskal. Så märkvärdigt är det inte.

Hur vi kommer att göra i framtiden har vi inte bestämt oss, troligen en kombination av svarta hinkar (för vätskans skuld) och dessa biopåsar under diskbänken. Det är ju ingen rätt eller fel med allt det här, har man hållit på ett tag med Bokashi så känner man ganska väl hur processen fungerar och då kan man våga testa båda den ena och den andra. Blir det fel är det bara att gå tillbaka till det som var bra.

En rolig grej bara: Trött och nöjd efter all köksbygge kom Bertil till mig ett par veckor efter vi hade kört igång matlagning i köket.

— Hur var det nu igen, var har vi sopporna?

— Soporna? Ja, vad menar du då?

— Ja, om man vill slänga en sådan här grej som inte kan återvinnas?

Så brast vi i skratt. Just det, soporna. Det hade vi faktiskt glömt. Och inte saknat det heller i två veckor…

Men nu har vi en sådan liten tunn plastpåse man får till grönsaker och frukt och det räcker gott och väl till soporna. Otroligt egentligen att världen har ändrat sig så mycket att vi behöver, nästan, inte slänger sopor längre.

Fast det blev en HEL DEL skräp från själva bygget. Och det åkte vi till tippen med häromdagen. Något zero waste samhälle har vi nog inte än…

Funderar du på att testa något sådant här hemma hos dig skulle vi väldig gärna höra hur det går. Är det ett koncept vi ska sprida? Vad tycker du?

Ha det gott! Snart är det vår…

Jenny

Nyfiken på hur det blev i köket för övrigt? Vit och snygg och oerhört praktiskt. Vi är jättenöjda!

 

11 reaktioner på ”Nytt kök! Men hur gör man med Bokashihinken?”

  1. Hej!
    Idag kom vårt bokashiströ och jag har satt igång det hela på följande sätt – innan jag läste den här bloggen:
    Hämtade en tom fågelfröhink i garaget. Satte i en nedbrytbar plastpåse från Clas Ohlson (fanns bara 25-liters men den passade precis om man drog ut den lite i överkanten. Förpassade några dagars avfall, varvat med strö, till hinken och tryckte fast locket. Lite strö i en liten glassburk, resten med stor klämma kvar i påsen. Spännande! Har flera fågelfröhinkar med tätt lock som väntar på sin tur. Den f n frusna ”varmkomposten” får bli mellanlager alt slutförvaring beroende på hur lång vintern blir. Nu håller vi tummarna!

  2. Fråga:
    Vet du hur det fungerar med bokashi i kombination med latrinkompost? På sommaren har vi urinseparering och en ”Roslagskompost” för latrin som står och efterlagrar några år. Den går ganska långsamt – skulle gärna snabba upp den lite. Har ni hört om någon har erfarenhet av detta?

  3. Hej Kerstin. Vi har använt bokshitekniken i över ett år främst där vi är permanentboende i centrala Västerås där vi har en stadsodling och odlar våra egna grödor. Men vi har också testat att använda det i vår latrinkompost i vårt fritidshus. Vi har en separationstoalett/ aquatron med 90 liters behållare. 2012 testade jag att varva hushållsavfall med fekalier 90 liter och ca 1,5 l bokashikli. På 2 månader så blev det jord. Jag vet inte vad hälsomyndigheter säger om jord med fekalier i som brytits ner så snabbt, har för mig att de allmänna direktiven är 2 år pga illvilliga bakterier. Men det fungerar och det skulle vara kul ifal fler testar och att det kunde forskas på det:)

  4. Vad roligt Kerstin att du är på gång! Hoppas det går bra för dig nu, det är ju bara att testa sig fram tills man hittar ett sätt som passar just dig och din trädgård. Det låter klockrent det du gör nu, antar att du varvar lite papper eller annat torrt i hinken också? Om inte du kör med dubbla hinkar med dräneringshål i den inre hink. Eller båda och 🙂
    Funderar du över något så är det bara att säga till!
    Lycka till! /Jenny

  5. Kul att höra hur det funkar Johannes, jag har pratat med flera som håller på att testa på lite olika sätt med bra resultat men precis som du säger, så himla vetenskapligt är det inte just nu. Men det vi vet är att EM mikroberna går ganska hårt ut på de dåliga bakterier i latrinen, precis som de gör i förgiftat jord och förorenat vatten. De utkonkurrerar dem helt enkelt. Det finns en hel del forskning på http://www.emrojapan.com som är intressant (på engelska), även om det handlar inte direkt om svenska utedasser så får man en uppfattning på vad som kan förväntas.
    Det jag tror mest på är att vi hjälpas åt och delar med oss det vi har lärt, allteftersom kommer vi lära oss vad som är bra i just Sverige och vad som är mindre bra.
    Om man vill komma undan lite billigare skulle man kunna använda EM direkt i latrinen istället för Bokashiströ, se bloggen här någonstans om EM Spray. Särskilt om man kan även tänka sig använda EM/Microferm även i odlingen. Alternativt kunde man göra eget strö (har inte skrivit så mycket om det än men hör av dig om du vill veta hur man gör). Teoretisk skulle man även kunna gräva ner en hink med Bokashi behandlade matavfall i latrinen för att kör igång processen. Dock för min del känns det lite äckligt på något sätt.
    Men ni som har latrinkompost hör gärna av dig! Jag vet att det är många fler som är nyfikna 🙂
    /Jenny

  6. Inspirerad av diverse trädgårdsbloggar har jag nu också vågat beställa hem bokashiströ för att testa. Utrymmesbristen under diskbänken lider vi också av så det blir en hink med lock som rymmer ca 5 liter, inredd med biopåse så som du beskriver. Finns det någon nackdel att det är en behållare som inte rymmer så mycket? Vi är ett hushåll på 2 vuxna, 2 små barn och en bebis samt äter i princip alla måltider hemma, så vi har (dessvärre) mängder med både matavfall och hushållspapper i våra sopor. Men nu blir det ändring, alltså! 🙂
    När jag sedan fyllt en påse har jag lite olika alternativ för lagringsplats. Antingen garaget, där är det +8. Är det för kallt? Alternativt glasverandan där det nu under vårvintern växlar mellan 0 och 35 grader, när solen ligger på genom fönstren. Är det bättre eller sämre än garaget? Sista alternativet är tvättstugan, där det alltid är >+20 men där vi å andra sidan, likt diskbänksskåpet, har utrymmesbrist. Vad föreslår ni?

  7. Hej Carolina! Vad kul att du ska börja med Bokashi!
    Jag tror man får bara testa sig fram och se vad som passar er bäst, det är ju inte meningen att krångla till livet, finns tillräckligt man ligger efter med som det är 🙂
    Biopåsar låter som en bra lösning för er, det är snabbt och smidigt att bytta ut påsen och ingen mer jobb med att skölja hinkar. Egentligen ingen större skillnad till att gå ut med soppåsen — fast bättre! Jag kan tänka mig att det blir en hel del matavfall hemma hos dig (det blir det när man äter hemma och äter på riktigt, ingen kritik alltså!), det är kanske värt att börja varje dag med en ny påse och gå ut med den varje kväll?
    Använder ni mycket hushållspapper? i så fall kan du skippa tidningspapper (tar onödigt mycket plats) och kör endast med mjukpapper. Eller har du pellets hemma? De tar ytterst lite plats och absorberar jättemycket, du kunde bottna varje påse med en näve pellets för att ta upp vätskan.
    Eftersom du kommer gå ut med påsen i princip samma dag du börjar fylla den så hinner den inte blir blöt mens den är i köket men det blir det allt eftersom under förvaringstid. Lika bra att förbereda i förväg med pellets/papper annars är risken att det börjar lukta om ett tag. Är det torrt så blir det ingen lukt, även efter några månader. (Knasigt, jag vet, men sant)
    Förvaring. Det ska vara enkelt! Garaget är lite för kallt egentligen för den viktig jäsningsperiod i början (2 veckor) men skulle vara helt ok sedan. Men om jag vore dig så skulle jag testa det ändå med några påsar, det är inte omöjligt att det funkar. Du kunde köra en test samtidigt i glasverandan, helst mot en inre vägg där temperaturen är lite mer stabilt. Bara den inte fryser så är det inte heller omöjligt! Allra bäst vore förstås tvättstugan men jag förstår det där med platsbrist. Nu håller det på att bli varmare men mitt på vintern kunde du kanske låta påsarna vara i tvättstugan några få dagar för att komma igång innan de får en kyligare jäsning i garaget/glasverandan?
    Alltihop handlar om att ”våra” mikrober ska hinna före de som orsaker föruttnelse och det är ju värmen som bestämmer hur fort de förökar sig och konserverar matresterna så de blir stabila. Men mycket beror på vad man har för matrester (om de ruttnar snabbt eller inte) och kylan saktar ner föruttnelseprocessen också.
    Jag vet vi låter ganska bestämt när vi säger att bokashihinken ska stå i rumstemperaturen i ett par veckor men någon slags riktlinjer måste man ändå ha. Men inget är svart och vit här i livet och jag tycker allt är värt att testa bara man är beredd att backa och gör om om det inte blir bra.
    Och hur vet man när man har lyckats med en hink? Den frågan får vi jämt och det är svårt att svara, man vet bara att den är bra nog för att inte den har blivit fel. Och blir det fel så kommer du att märka, det lovar jag! Då har man en hink med rutten mat och troligen en massa svart/grön/blå mögel. Men trots att jag har verkligen försökt att slarva med hinkar då och då här hemma har jag inte lyckats att få en att slå fullständigt fel. Det värsta som brukar hända är att det blir för blöt i hinken och luktar surt (och tämligen otrevlig) men inte rutten. Då är det inte fel, bara obekväm. Trädgården tackar dig för en sådan hink ändå.
    Hoppas det hjälper, lycka till och säg gärna till hur det går för dig! Vi är nyfikna!
    Jenny

  8. Tack för utförligt svar! Ja, det blir mycket matrester här och det känns bra att kunna ta reda på det. På sommaren försöker vi lägga det vi kan i trädgårdskomposten. Jag har tidigare bott i en Brf med varmkompost men har dåliga erfarenheter, det är svårt att sköta den riktigt bra. Jag har inget problem med att sortera maten, eller lagra en kompost, men klarar inte av när det luktar, surnar, möglar och drar till sig både flugor och skadedjur. Därför hoppas jag verkligen att bokashi ska fungera lika bra för mig som det tycks göra för andra!
    Jag tror jag ska göra plats för mellanlagring i tvättstugan, trots allt, och sedan får det blir garaget fram till sommaren. Och det är ju kanske inte så länge kvar…! Jag återkommer för att berätta hur det går för oss 🙂

  9. Hej Carolina! Låter som en bra lösning. Och allteftersom kommer du att hitta det som passar bäst, det varierar lite årstid till årstid. Ska vara intressant att se vad barnen säger, kommer ihåg när min tjej var mindre och vägrade äta upp allt att hon kunde nöjd konstatera att då skulle ”Junior” få resten. Och Junior var ju hinken, vi fick till och med skriva namnet på locket…
    Ja, varmkomposter är ett kapitel för sig. Många säger som du, att det är jobbigare än det ska vara. Hemligheten (enligt mig!) att att det ska alltid vara som en lasagne därinne med olika grejer, inte bara matrester. Och tidningspapper och sådant är lösningen till det mesta! Varje gång man tömmer en hink med Bokashi (eller vanliga matrester) ska man alltid toppa med en kassa med pappersskräp från köket.
    När du gräver ner Bokashin i trädgårdskomposten är det bra att försöka ”stoppa ner” den på något sätt. Tar ett grepp och lyfter det som ligger överst, tömmer hinken mitt i, och släpp tillbaka den överste delen. Då kör man komposten i gång innifrån, du kommer märka skillnaden! Om du måste tömma hinken på toppen av högen av någon anledning, lägg då några tidningar över, eller en gammal trasmatta eller något. Det ska helst inte stå öppet, då förlorar man hela fermenterings grejen.
    Men lycka till! Ser fram emot att höra mer sedan!
    Jenny

  10. En liten ”kvartalsrapport” från vår familj:
    De komposterbara plastpåsarna är ingen rolig upplevelse. De blir sladdriga och läskiga när de blir blöta men framförallt så går det lätt hål på dem (av äggskal, av äppelskrutt eller annat som sticker ut). Sedan vet jag inte om jag varit för snål med bokashi-strö för det går inte åt särskilt mycket alls….? Vår första 1 kg påse (som enligt hemsidan räcker 2-3 månader) är nu efter snart 3 månader halvfull. Så nu testar jag att blanda i mer strö.
    Av de påsar som varit färdigjästa som jag flyttat ut till vår nyuppväckta trädgårdskompost har det i ca 3-4 stycken varit tjockt med mögel. Men – man lär så länge man lever!

    Så nu gör vi enligt följande: I köket lägger vi matavfallet i de papperspåsar för matavfall som vi får gratis av kommunen. Då hinner det torka upp lite bättre och ungefär varannan dag tömmer jag över en rätt full papperspåse i en kompost-plastpåse, blandar i bokashiströ, knyter åt och lägger för mellanlagring i en tunna i vårt uppvärmda garage. Därmed hinner inte plastpåsarna gå sönder samt att alltihopa blir lite torrare, vilket jag tror varit en delförklaring till möglet i vissa påsar. Fortsatt ingen lukt i vare sig kök eller garage. Vi är nöjda och fortsätter såhär så får vi se om vi kommer fram till nån ännu bättre modell senare!
    /Carolina

  11. Hej Carolina! Tack för att du tog dig tid att skriva en ”kvartalsrapport”! Det är alltid kul med lite feedback.
    Möglet: vitt eller grönt? Var det vitt så är det bara bra, ett tecken att din Bokashi har verkligen mognat till. Men grönt/svart/blått är inte så kul, då har det gått lite snett. För blöt eller inte tillräckligt lufttät, kan det stämma? Men samtidigt, det verkar inte att det har ruttnat annars hade det luktat illa, så det blir nog bra ändå.
    Att påsarna var sladdriga är för att de var för blöta, som du kom på själv. De är inte tillräckligt starka för att bära, hade bioplasten varit så mycket tjockare skulle det tar för lång tid att bryta ner i jorden. Felet jag gör oftast själv är att över belasta påsarna, fylla de så himla mycket att de går inte att hantera. Egentligen skulle man byta lite i förtid innan de blir överfulla.
    De du flyttar ut till trädgårdskomposten kommer bryta ner snart. Antar att du har ”stoppat ner” dem i komposten så de inte ligga i luften? Har du dem i en varmkompost kan du lika gärna lägga över några tidningar för att hålla ut flugor i fall de hittar dit.
    Papperspåselösningen låter bra! Smart att använda det du har tillgängligt. Och så blir det torrare, precis som du sa.
    Och ströet — det räcker egentligen med 1-2 matskedar bokashiströ per liter/kilo matavfall, mer behövs oftast bara om du har lagt i något svårt (kött, fisk, ost — proteinrika grejer) eller om ströet håller på att bli gammal och svag. Så snål är du nog inte. Men det är bara att testa sig fram och se vad känns rätt, det blir inte särskilt snabbare eller bättre om man använder mer strö eftersom mikroberna förökar sig ändå i hinken.
    Men det låter verkligen som ni är på rätt spår! Ser fram emot nästa kvartalsrapport!!
    /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.