Biopåsar. Rätt praktiskt under vintern tycker vi.

  

Har länge tänkt skriva lite mer om biopåsar. Mest för att vi tycker de är rätt bekväma under vintern när man inte orkar hålla på så mycket med hinkar som ska sköljas ur jämt.

Det har krånglat lite med biopåsar för oss men nu är vi på rätt spår igen och vill gärna uppmuntra var och en att testa! Det som hände var att företaget SanSac som har producerat de gula påsarna vi tyckte var så bra helt plötsligt slutade tillverka dem och gick i ett samarbete med norska företaget BioBags. Inget fel med det men vi har varit lite skeptiska till den produkt BioBags har sålt på konsumentmarknaden (Clas Ohlsson mm.) och tjatat rätt mycket att man ska använda den gula. Men tydligen har BioBags förbättrat produkten, gjort om produktionslinjer och nu ska deras påsarna vara tjocka och bra.

Vi har nu testat i nästan tre månader och tycker själv att de nya håller måttet och har därför tagit in dem på bokashi.se Något alternativ finns ju inte. Flera andra testar också och hur bra de egentligen är kommer vi inte att veta förrän några månader har gått men vi tror inte det blir något problem. Bioplasten är tjock och bra och läcker inte. Bryter nog ner som de ska.

De nya BioBags påsarna finns i två storlekar, 25 l och 40 l. Men hur de har kommit fram till dessa storlekar förstår vi inte!! 40 liters påsar passar perfekt i en 10 liters hink, man behöver ju lite att knyta sedan. De mindre, 25 liters, funkar bra om man har en liten behållare fästat på köksdörren eller något sådant, tror egentligen inte de är så nyttiga annars.

I butiken har vi alltså 40 liters varianten. 25 påsar per rulle. Förut var det 50 st per rulle så vi skickar 2 rullar istället, ska göra om sidan snart så det blir möjligt att beställa en 25 rulle om gången. De mindre rullarna, 25 liter, finns på Clas Ohlsson och liknande affärer men inte de som vi vill ha, 40 liters påsarna. Vi har pratat med SanSac om detta och hoppas de kommer distribuera 40 liters påsarna i affärerna sedan men det dröjer nog ett bra tag. Än så länge får man köpa av oss, eller om man har företag kan man köpa direkt.

Vi får inte särskilt bra inköpspriser så vi säljer påsarna mest för att vi tycker de är en viktig pusselbit inför framtiden. Och ju mer vi lär oss ju bättre.

NU, till det roligare, hur kan de används?
Kör man med gröna hinkar (alltså vanliga hinkar med lufttätt lock) kan man stoppa i en biopåse och fortsätta precis som förr. Papper/pellets, matavfall och bokashiströ. Ska påsen förvaras länge bör man se till att bli torrare än vanligt eftersom matresterna blir ju blötare över tid. Knyt påsen när den är full och förvara någonstans.

Man kan använda samma hink jämt om man vill eftersom efterjäsningen pågår i själva påsen. Knyt bara påsen ordentligt (eller sätt på en påsklämma) och förvara varmt de första två veckorna. I en plastback, sopsäck eller i själva hinken, spelar ingen roll. Sedan är det fritt fram att förvara som man vill — kallt, varmt, i en säck, en låda eller lägg direkt i varmkomposten.

Hur man gör med förvaring beror egentligen på vad man vill göra sedan i trädgården. Har du stora rabatter eller ett land att förbereda till våren kan det vara klokt att bunkra så många påsar som möjligt. När tiden är inne gräver du bara en lång grop eller liknande och stoppa ner påsarna. Perfekt till häckplantering!! För att snabba på nedbrytningsprocessen i marken kan man hacka sönder påsarna innan man täcker över med jord.

Grejen med biopåsar, tycker vi, är att det öppnar möjligheter att tänka nytt. Och sedan är det klart mycket bekvämare. Man går miste om den fina vätskan man får från kranhinkar men mitt på vintern behöver man kanske inte så mycket växtnäring ändå. Har man kranhinkar kan man överföra innehållet av hinken till en biopåse för förvaring. Lägg bara till lite tidningspapper/träpellets eller något i påsen för att det inte ska bli för blött under vinternsgång.

Biopåsar är perfekt på jobbet, i skolkök, på dagis, på caféet och andra ställen där man har en hel del matavfall och oftast lite bråttom. Jag brukar säga att de passar överallt där det inte finns en mamma men det uppskattas inte jämt här hemma!  Nej, men allvarligt, det är ju praktiskt i en sådan miljö att slippa skölja ur hinkar och att inte ha så många hinkar att ta hand om.

Biopåsarna som är färdiga kan man lägga i en tjock och kraftig sopsäck i källaren eller liknade tills ”någon” hämtar de hem till sig. Perfekt om någon på jobbet har odlingsintresse eftersom de flesta kontor, dagis och sådant inte kan odla upp allt de producerar. Det blir inte så jobbigt som man tror egentligen, även om man fyller 1-2 påsar om dagen. 5-10 påsar rymmer man i en säck och då kan man hämtar hem den färdiga säcken varje fredag eller något.

I ett kontorshus här i stan där vi har testat det här i ett par år nu (utan större problem), gör vi precis så. Sopsäckarna ryms i vanliga sopkärl på hjul så allt se lite ordnat ut, hur man gör med det är mest en smaksak. Viktigast av allt är att det är någon som bryr sig i köket och ser till att biopåsarna knyts och läggs ner i källaren och sedan att det finns någon som tar hand om den färdiga Bokashin.

Vi har testat med biopåsar på några förskolor och kommit fram till att det är rätt väg att gå. På sommaren odlar de upp påsarna direkt (till barnens glädje!), på vintern har vi kommit fram till att enklast är att ha en stor varmkompost att bara ”dumpa” dom i. Det blir ju jord det med och går snabbare och bättre med Bokashi än utan. Förskolepersonal har oftast inte tid eller kunskap att ta hand om en traditionell kompost men i kombination med Bokashi kan de lätt lyckas med en varmkompost under vintern ändå. Det liksom tar hand om sig själv.

Nu var det mycket här och ändå finns det mer att säga men det tar vi sedan. Det som är viktigt att fundera lite grann runt hur vi kan knäcka koden inför framtiden och tar hand om matavfall på ett bra sätt som är inte bara bekväm men även helt rätt för miljön.

/Jenny

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.