Gröna omogna och röda mogna körsbärstomater

Tomater + Bokashi = sant!

Har du varit tidigt ute med att så tomater så börjar plantorna antagligen att bli riktigt hungriga på näring snart!

Föregående år har jag varit riktigt duktig på att ge dem ordentligt med näring – planterat dem i krukor med mycket Bokashi i botten, vattnat med Bokashi-vatten och täckt med gräsklipp. Och det har verkligen gjort  stor skillnad i stor tomatskörd!

Bokashivatten luktar rätt illa när man tappar av det men är superbra gödning för växterna eftersom det innehåller både mikroberna och flytande matrester. Som en slags snabbmat för plantorna. Näringen kan de använda direkt, rätt mikrober finns för att växterna skall kunna ta hand om proteinerna och omsätta i sin växt.

Se bara till att späda ut Bokashivattnet – det är för starkt som det är och måste blandas rejält. En del på ett hundra (1 dl i en 10 liters vattenkanna) om du ska vattna etablerade växter. En dl på tusen (1 matsked i en stor vattenkanna) om du ska vattna småplantor.

Så tomatodling i Bokashi rekommenderas varmt. Av mig här och nu och säkert av många fler i framtiden. Lycka till själv!

/Jenny på Bokashi.se

5 reaktioner på ”Tomater + Bokashi = sant!”

 1. Ok jag har läst 1 på 200 till små plantor. Kan det vara därför som några av mina blivit lite gula i bladen? Eller är det bara för att det är för varmt eller soligt i fönstren? Eller för att jag är för ivrig att använda lakvatten och vattnar för mycket nu när vi har det första året? 🙂

 2. Hej!

  Jag har ännu inte kommit igång med bokashi, men får tillfälle i sommar/höst. Nu undrar jag om man kan lägga tomat- och potatisblast i bokashin, eller gäller samma regler som de flesta verkar vara överens om, d v s att detta ska komposteras för sig och användas till blomsterrabatter men inte till grönsaker. Funderade på om kanske bokashin tar död på eventuella oönskade ämnen som vanlig kompostering inte rår på?

  mvh Carina

 3. Hej Carina. Ja, bra fråga. Vi vet faktiskt inte tillräckligt mycket för att lova att det blir bra. Det vi har lärt oss är att många upplever att det funkar bättre med potatis/tomatblast i samband med bokashi men vi har ingen bevis. Här hemma gör jag som du säger och använder de var för sig i blomrabatterna. Oftast gräver jag ner blasten tillsammans med en bokashihink (eller lägger på hög och täcker) och det funkar bra. Jag skulle vara intresserad av att höra hur du bestämmer dig för att göra och hur det blir! Lycka till! Jenny

 4. 100 eller 200 spelar inte så stor roll, det beror ju även på hur näringsrik eller näringsfattig jorden var från början och hur ofta du vattnar, vilka växter du har och hur stora de är. Mycket att ta ställning till!
  Man får testa sig fram helt enkelt och balansera ut alla dessa olika parametrar. Som tumregel kunde du vattna ett par gånger i veckan med lakvatten och se till att de har det bra för övrigt!
  /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.