Svenskt strö

När Jenny startade Bokashiverksamheten år 2008 gjorde hon och Bertil bokashiströ i sitt garage! Vetekli från en närliggande kvarn, original-EM® och rörsockermelass från Agriton i Holland.

Jenny & Bertil i början av Bokashi-resan

Det blev för tungt till slut, Jenny gjorde illa sin axel och produktionen fördes över till Nils-Erik och hans bror i Assareby kvarn, som både malde vetekliet och tog över packningen av Bokashiströt. Det som de inte hann producera importerades från Holland.

Nils-Erik och hans bror i Assareby kvarn
Vackra Assarebyn

När Nils-Erik gick bort på hösten 2019 tog vi tillbaka produktionen till Säffle och har sedan dess kämpat för att få upp helt egen, 100 %-ig svensk produktion. Svenska bönder odlar mycket vete och det känns helt logiskt att slippa importera råvaran från andra länder i Europa när det finns i överflöd nära oss! Två mjölnare från Västra Götaland – Tommy och Christoffer mal vårt vetekli . Bertil har nu lärt både Malin och Frezghi den ädla konsten att tillverka strö – och det är verkligen inte bara! 12 år av erfarenhet och finjusteringar har vi i bagaget. Och packar ströt gör Emma och Tina, och det är inte heller bara!

Nu har vi 100% svenskt Bokashiströ – närproducerat och effektivt

Så till hela Bokashi-Sverige vill vi säga: – ”Importera inte – köp svenskt!” Eller för all del, gör själv! Receptet finns här.

Hälsningar Jenny, Bertil, Nils-Erik, Lennart, Lennart, Malin, Tommy, Christoffer, Emma, Frezghi, Tina, Linda (och Dejen, Lotta, Isak, Melker, Emmy, Moa och Noomianna som hjälper till när det behövs)!

2 reaktioner på ”Svenskt strö”

  1. Hej, jag läser på lite om bokashi nu och är sugen på att starta upp det hemma. Dock har jag celiaki och är inte sugen på att dagligen hantera vetekli i bokashiströt. Har ni någon aning om det finns något som inte innehåller våra sädesslag eller om man kan göra eget på något annat?

  2. Hej Sofia! Det veteklit vi använder för att göra bokashiströ fungerar eftersom det varken är för mjöligt eller grovt, utan är lättillgängligt för mikroberna att bosätta sig i och att få näring av. I Myanmar finns förstås inte vetekli så där använder Jenny och gänget en blandning av rismjöl (som för sig självt är för finmalet och möglar lätt) och risskal (som för sig själv är för grovt och näringslöst) som fungerar bra. Några andra material har vi inte erfarenhet av. Har du testat den flytande varianten bokashispray (Microferm)? Mvh Malin på bokashi.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.