Hjälp! Min Bokashi luktar….

Ta det lugnt….det går att lösa!

Om din Bokashihink luktar mer än du vill att det ska finns det oftast en enkel orsak. Det är för blöt i hinken!

Ser du kondens på insidan av locket? Då är det för blött i hinken helt enkel. Och det är fukten som luktar.

Lösningen är att bli av med fukten. Inte ett dugg svårt, lägg i något absorberande överst i hinken så försvinner fukten och därefter lukten. En tidning är enkel och bra men mycket annat fungerar också: en näve träpellets, en äggkartong, några servetter eller lite torr hushållspapper.

Även om man har en kranhink så är det inte säkert att all fukt rinner ner till kranen och kan tappas av. En del av fukten brukar även åka uppåt och hamna på insidan av locket som kondens. Om du lägger en tidning i hinken ett par dagar blir den nog rätt fuktig efter ett par dagar. Då kan du helt enkelt plocka bort tidningen och fortsätter som förr. Annars kan du låta tidningen stanna kvar men du fortsätter fylla på med matavfall under den. Eller ersätter den med en ny, torr tidning.

Självklart kan du fylla på över tidningen också, det är bara att om man är ut efter vätskan från kranen är det bättre att ha tidningen överst. En annan bra grej med tidningen är att det gör det lite enklare att pressa ner innehållet av din hink, breda ut handflaten på tidningen bara och tryck ner. Har du kranen öppet samtidigt kan du nog pressa ut en hel del vätska samtidigt. Bokashi vill helst vara kompakt så det är ingen nackdel för processen och du får mer plats i hinken på köpet.

Foto: http://slangintematen.se

Jag skulle vilja säga att en tidningen löser nästan alla luktproblem i en Bokashihink. Men ibland kan det vara något annat. Har du lagt i något ”tungt”, typ en massa räkskal, fiskrens, mögelost eller köttrester kan det vara kämpigare för hinken att ta hand om allt. Viktigast är att det du lägger i är inte för blöt — sliskiga räkskal är jobbiga, mycket bättre om du kan låta dem torka upp lite först.

Det kan vara värt att vara lite mer noga med Bokashiströ när man lägga i något proteinrikt eller ”jobbigt”, se till att ströet hamna på själva köttbiten eller vad det nu är så mikroberna kan komma igång så fort som möjligt. Det är inte heller så dumt att strö på lite extra kli om du har något tufft i hinken.

En vanlig mistag man gör om man har en hink som luktar är att strö på mer Bokashiströ. Det kommer nog inte hjälper så mycket. Ta hand om fukten istället! Extra Bokashitströ behövs bara när man har lagt in något tungt, och då ska det hamna precis på den tuffa matbiten.

En annan orsak till en hink som luktar kan vara att man har inte tappat av vätskan. Se till att dränera hinken ordentligt ett par gånger i veckan! Ett bra tips är att lyfta upp hinken på diskbänken och lutar den mot dig och över diskhon. Då får du plats att tappa av vätskan i en petflaska eller glasburk (eller vad du nu vill använda) och om det händer något så läcker vätskan direkt ner i diskhon. Hellre det än på golvet! För att få ut ett sista skvätt kan man även press ner på locket när kranen är öppet, då tvingas vätskan ut.

Vad mer kan det vara när det gäller lukt?

Ibland kan det vara att hinken står för kallt. 15 plus grader är en minimikrav för att processen ska fungera, ju varmare den står ju snabbare går processen. Allra helst 20+. Mikroberna förökar sig snabbare i värmen, så är det bara. Problemet om hinken står för kallt är att det blir en risk att matresterna hinner börja ruttna innan våra ”goda bakterier” kan ta hand om dem. Går det tillräckligt snabbt för ”våra” bakterier så blir det en frisk process i hinken.

Nu låter det krångligt med Bokashi och det är inte meningen. Men det är ett misstag som de flesta av oss har gjort i början, att hinken blir för blöt, och då är det lika bra att förklara varför. Så fort man har kommit över det blir det busenkelt att göra hink efter hink som visserligen luktar lite småsurt men inte illa.

MEN! Om man slarvar, och det gör vi alla ibland, så är det inte så farligt ändå. Räknar med att det kommer lukta när man tömma den blöta hinken men annars blir det precis lika bra när den väl kommer ner i jorden som den perfekta hinken som man hade tänkt sig göra.

Ända undantag är om det blir så himla blöt i hinken att alltihop ruttnar. Det är svårt att få till ett sådant elände men blir hinken fullt med grönt/blått/svart mögel då har du misslyckats. Gräv ner alltihop lite avsides och glöm det.

Dåremot om du har en hink fullt med fluffig vit mögel har du lyckats! Var glad — det är ett tecken att processen är verkligen mogen och mikroberna har gjort sitt. Har du en sådan kraftig hink kan det även vara så att du får lite vit mögel på jordytan sedan, inget som helst fara. Levande jord ska man vara glad för!

Nu kan jag verkligen inte tänka på något mer när det gäller lukt och fukt i Bokashihinkar men kommer ni på några frågor är det bara att säga till.

Lycka till!

Jenny

 

Snabb och enkel Bokashihantering

Nytt experiment på gång här i kökslandet!

Inte så himla elegant men troligtvis ganska praktiskt. Värt att testa i alla fall.

Tunnan har jag haft i växthuset några år men den klarade inte vintern i år — en ny vattentunna fick flytta in. Frågan var om det gick att göra något mer med denna innan den åkte iväg till tippen. En jordfabrik?

Vi tog fram sågen (en vanlig hushålls fogsvans) och kapade den otäta bottnen. Skivan passade perfekt som lock, med en tung sten liggande på så den inte skulle blåsa iväg. Själva tunnan kunde vi då ”skruva” ned i marken i odlingslådan här. Lådan är fyllt med trädgårdsskräp över en lager med jord — egentligen vill jag bygga upp jordnivån lite och se till att det blir mer näringsrik i landet.

Tanken nu är att tömma en Bokashihink i tunnan då och då när det passar. Toppar med lite pappersskräp från köket och kanske en näve eller två av trädgårdsskräpet från bädden. Det kan vara skönt ibland att ha ett enkelt ställe att tömma en hink när alla odlingslådor är fulla eller om man inte har tid att gräva ner sin Bokashi. Och bra om man har lerjord som är svår att gräva i.

Eller, som jag har tänkt mig, vill odla något näringskrävande och vill se till att det kommer tillräckligt med näring precis vid plantan. Just här har jag tänkt plantera en pumpa eller squash. Tätt intill tunnan där näringen är lätt att nå. Pumpan kan då sprida sig ut över mitt skräpland (då blir det snyggare direkt!) och allt grönt kan ligga kvar till nästa vår då jag har tänkt ta hand om lådan på riktigt.

Särskilt snygg är den inte den här tunnan men man skulle kunna bygga någon slags ram runt den för pumpan att klättra i. Annars får man stå ut med den helt enkelt. På plus sidan är tunnan jättelätt att flytta till nästa gödningsställe — nästan som en chicken tractor fast bra mycket tystare.

Ett experiment är det ju. Men eftersom vi har hållit på med Bokashi ganska många år nu vet jag att detta komma fungera bra. Men det är alltid roligt att testa!

/Jenny

ps något jag skulle har sagt: använd helst inte en tunna som har haft kemikalier i. Det blir ju svårt för mikroberna att kämpa emot och gud vet vad man får i kökslandet då.