Odla egna grönsaker hemma och ge familjens matrester tillbaks till jorden!
Man behöver inte gräva och rensa ogräs för att ha ett spännande grönsaksland! Man behöver heller inte ha varmkompost för att ta hand om alla familjens matrester och ge dem tillbaks till jorden. Man kan faktiskt odla ny mat i gammal mat – och bättre jord för din odling går inte att få tag på!
Börja säsongen med att bygga en trälåda. Pallkragar fungerar utmärkt. Lägg ett tjockt lager kartong i botten som stoppar ogräs och fyll sedan på med ett lager vanlig trädgårdsjord eller planteringsjord från säcker. Varje gång din Bokashihink är klar, tömmer du den i lådan och skopar över lite jord. På vintern kan du använda torra löv eller tidningspapper för att täcka över, helst med en trä- eller plastbit över för att hålla allt på plats.
Så småningom blir din låda full med superjord och du kan börja odla! Om du då bygger en ny låda vid sidan av, kan du producera jord i den ena och odla i den andra. Får du för mycket jord kan du använda den som jordförbättring i resten av trädgården.
Ett jordmakeri ska jag ha!
Charlotte på Cesars Trädgård har skrivit här om hennes jordmakeri. Jättehärliga bilder och en superbra idé. Troligen kommer många följa i hennes fotspår — det är ju så enkelt att producera egen jord på det här sättet.
Uppföljning finns här, skylten är på plats i jordmakeriet hos Charlotte.
Lite tips!
Hur djupt du gräver ner din Bokashi är upp till dig. Det är bra om näringen hamnar ungefär där rötterna vill ha det. Annat är det i ett jordmakeri, då får du näring i hela lådan. (Och en hel del maskar på köpet.)
Har du en nyfiken hund eller om det finns risk att du får besök av räv, kråkor eller grävling, är det bäst att gräva ner lite djupare eller täcker över ordentligt. Fiberduk (med stenar), en kompostgaller, en stor plast- eller träbit — vad man nu har. En uppklippt jordsäck är inte så dum, de är ju svarta inuti och om du lägger den över jorden blir det lite varmare under.
Allt behöver inte bli till jord innan du planterar — det är det som är så fin med Bokashi. Bara du väntar ett par veckor för pHet att stabilisera först gör det inget om det finns lite större bitar kvar under ytan. Om du behöver jord kan du lätt ta det som är färdig och låt resten stå lite längre.
Lycka till och bra odling!
Hej Jenny,
Kan berätta att jag hämtade jord från jordmakeriet idag, till lite omskolningar:) Oj, vad fin den ser ut!!!
Kram!
Hej Charlotta! Å vad bra! Skönt att det fungerar så bra. Var ut och kollade min låda häromdagen, maskar är helt otroliga hur de vaknar till liv när det är knappt vår. Visst blir man glad?
Ha en riktig bra vår och vi hörs!
Jenny